HondaMan píše: Přiznám se že život zmrda který se živí krádežemi má pro mě hodnotu limitně se blížící nule.
Nerozumiem vyrazu primerana obrana, ak ma niekto napadne tak sa podla mna mam pravo branit akymikolvek prostriedkami co mam k dispozicii.
HondaMan píše: Přiznám se že život zmrda který se živí krádežemi má pro mě hodnotu limitně se blížící nule.
To je jaksi podstata nedorozumění tady. Cena lidského života se v právu neposuzuje (otázku pojištění a odškodnění necháme bokem). Žijeme v CZ a SK. Byť je CZ ateistický stát, stejně jako celý zbytek západní a střední Evropy (a USA) je naše společnost založena na křesťansko-židovských základech. Lidský život je nejvyšší hodnotou, a jako takový je nejvíce chráněn a ustupují mu všechna ostatní práva. Nejde o vyčíslení, jde o relativní vztah. Je jedno jestli se bavíme o krádeži 1Kč, nebo 100mld., lidský život i zloděje bude vždy vyšší hodnota. Proto nemůžeš beztrestně zabíjet, proto se vedou debaty o eutanasii. Sáhnout na život jiného lze pouze při reálném ohrožení vlastního života, pak ale nejde střet vlastnického práva vůči životu, ale střet života vs. život. Má to svou logiku - jakýkoliv majetek je zaměnitelný a tedy i obnovitelný a nahraditelný. Naproti tomu konec života je smrt. Která je konečná a nezvratná. Ani státy už nemohou často sáhnout na život občanů.HondaMan píše:Jak chceš hodnotit cenu lidského života? Podle přínosu společnosti? Kolik lidí opravdu prospěšných společnosti Ti vleze do domu a krade? IMO jich moc není. Přiznám se že život zmrda který se živí krádežemi má pro mě hodnotu limitně se blížící nule.
HondaMan píše:Kolik lidí opravdu prospěšných společnosti Ti vleze do domu a krade? IMO jich moc není. Přiznám se že život zmrda který se živí krádežemi má pro mě hodnotu limitně se blížící nule.
I kdybych přistoupil na takové populistické přirovnání, pak pro tebe má cenu 0, ale pro jeho manželku a děti, rodinu bude mít naopak nevyčíslitelnou hodnotu, pro známé také nějakou hodnotu Takže jaká by byla hodnota? Takto to fakt nejde.525iX píše:HondaMan píše:Kolik lidí opravdu prospěšných společnosti Ti vleze do domu a krade? IMO jich moc není. Přiznám se že život zmrda který se živí krádežemi má pro mě hodnotu limitně se blížící nule.
To už bylo dávno vyřešené pro všechny. Jen někteří to nechtějí chápat. Teď už to nemá s náboženstvím co dělat. Ta zmínka tam byla jako připomenutí toho, že současné principy se vyvíjejí už staletí, spíše tisíceletí. Není to o tom, že se nějaký poslanec ožral a druhý den napsal koncept nutné obrany a krajní nouze...merlin píše:Vdaka bohu ze som ateisticky cynik! Nemusim riesit podobne moralne dilema...
Máš stejně reálnou představu i o hodnotě vlastního života? Samozřejmě za předpokladu, že hodnotu tebou stanovenou lze považovat za hodnotu všeobecně platnou. Jsem velice zvědav, kam se s tímhle dostaneme.HondaMan píše:Přiznám se že život zmrda který se živí krádežemi má pro mě hodnotu limitně se blížící nule.
O kvalitách rodinných příslušníků zlodějů a podobné verbeže si také nedělám dobré iluze. Všechny bych je dovedl k zastřelenému ať se podívají jak dopadnou, když půjdou ve šlépějích svého příbuzného...ExFun píše:...pro tebe má cenu 0, ale pro jeho manželku a děti, rodinu bude mít naopak nevyčíslitelnou hodnotu...
Já myslím že se to ví, ale na fóru je každý trochu větší hrdinaExFun píše:Myslel jsem, že se ví, proč je nezbytné, aby o konfliktech rozhodoval nestranný a nezaujatý jedinec...