Bond007 píše:Co jsou to ti libertariani? Zatim, co tak pozoruji, jsou to povetsinou takovy naivni podivini
Tebe jsem nehadal
Já jsem umírněný libertarián
Pravicový, minarchista (taktéž umírněný). Tedy se politicky kloním k tomu, aby úloha státu byla minimalistická (mnohem méně rozbujelý a do všeho čmuchající a zasahující stát) a větší obecná svoboda (a s tím i odpovědnost) jednotlivce. Stát by dle mého názoru měl starat o základní funkce (vymahatelnost práva a obrana země, základní infrastruktura; tvorba práva s důrazem na dispozitivnost právních norem). Stát by měl dle mého názoru přerozdělovat zásadně menší množství peněz (menší příjmy, menší výdaje).
Přeloženo pro diváky TV NOVA to pak znamená, že jaksi odmítám značnou část regulací státního nebo nadnárodního původu (od zákazu žárovek přes nesmyslnou podporu obnovitelných zdrojů po přebujelou ochranu spotřebitele), paternalistický přístup státu (my lépe víme, co je pro vás dobré) a neustálou snahu diktovat lidem, co a jak mohou (když jsme na AF, tak rychlostní limity, povinné zimní gumy apod.). A samozřejmě státní šmírování, od povinného sčítání lidu, přes povinné vysvětlování původu finančních prostředků při hotovostních vkladech v bankách, chystané EET či některé pravomoci policie a BIS).
Libertariáni jsou divní, protože se jaksi vymykají z hlavního proudu. Většina jich je ovšem dle mého názoru v normě, ale slyšet jsou ti radikální, fest divní
, kteří mají potřebu agitovat atd. To já nemám (jak se tak dívám, jak jsem se rozepsal, začínám o sobě trochu pochybovat
).