Benzina paliva

Které palivo je to pravé pro či ono auto?
Odpovědět
M.Z.
Letec

Re: Benzina paliva

Příspěvek od M.Z. »

Zrušení silničky je fajn
GTS 992
KTM X-BOW GT
F-150 5,0 ROUSH
M2 MT
hoonring.cz
Coupe JCW KW3
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

Dovedu si představit, že představa, že pomůžou lidem a zároveň zkurví byznys Babišovi, byla mimořádně vzrušující :-)
HM dobře píše, že reálně je podíl PHM na ceně "čehokoliv" relativně malý. Už přímo u dopravy to je třetina. U zboží potom mizivé zlomky. A soukromá spotřeba?
https://www.garaz.cz/clanek/pojisteni-p ... AFm%C4%9Br.

14 000km. Průměr. Reálně to pro "soukromníka" bude ještě míň. Protože v těch 14k je i mých 50kkm, ale ty jsou služební. Ale nechám tak.
Spotřeba 7l nafty. A to je hodně, rotačka 1.9TDI za 5. Ale nechám tak.
980l nafty za rok.
https://www.ccs.cz/phm
Únor 36,85. Takže roztaženo na rok 36 113
https://www.kurzy.cz/komodity/benzin-nafta-cena/
K dnešnímu dni nafta 47,47, 46 521.
10k ročně. 800 měsíčně. Teď. V tý nejhorší krizi, za 2 měsíce je po válce a zpátky ke starým cenám. Kvůli tomu musí kurva zasedat vláda? Když si tak rozpočítám, kolik mají všichni ti šmoulové tam vejplaty, tak to možná daňovýho poplatníka stálo víc, než kolik mu reálně ušetří.
Jasně, dopravcovi sešlapanýmu pod nějakým velkým dispenčikem teď holt není do zpěvu. No a co, to je riziko podnikání. Řidičů je nedostatek.

Nicméně jako klasická prospěchářská kurva kvituju, že to snížení udělali tak, aby se (alespoń částečně) napakovali i podnikatelé :D

Edit:
Fiala zároveň řekl, že úřady posílí kontroly marží distributorů a prodejců pohonných hmot. „Abychom viděli případnou snahu o umělé zvyšování cen pohonných hmot. Abychom věděli, jak to s tou marží opravdu je. Jsme připraveni tvrdě zasáhnout, pokud marže porostou tím způsobem, který bude znamenat umělé zvyšování cen,“ řekl premiér.
Trestný čin spekulace zpátky na scéně :-)
Naposledy upravil(a) Stepan dne stř 09 bře 18:48, celkem upraveno 1 x.
2.5T, 2x2.0TDI, 2,8DC incoming))
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

HondaMan píše: stř 09 bře 12:58 Václav Loula, vedoucí pracovní komise pro paliva České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu [ČAPPO]
Jestli ona to nebude tak trochu jeho práce :-D
Ale já samozřejmě vím, kdo to je. Našel jsem si to. Ale na dotaz redaktora, neřekl nic, protože měl zakázáno mluvit o cenách. Takový klasický pumpař, co jsem je znal už za komunistů. On u komunistů asi i byl, protože už od roku 1972 byl v různých vedoucích funkcích. A bez toho to jaksi tehdy nešlo. Po něm mluvil k PHM Vladimír Dlouhý, dlouholetý člen KSČ a student belgické university v letech 1977-1978. V době, kdy řada lidí nemohla studovat ani střední školu z politických důvodů. Je to taková paralela s Hannsem Schleyerem, od studentských let přesvědčeným nacistou, který dosáhl nakonec hodnosti SS-Untersturmführer a působil v protektorátu Čechy a Morava. Tenhle lidumil byl roce 1977 předsedou Federace německého průmyslu a jistě rozený demokrat. Nakonec ale dobře nedopadl. Víš, já už mám těchto charakterů tak nějak plné zuby, poznal jsem jich za svůj život stovky a dělám si z nich tak trochu srandu, za víc mi nestojí.
EDIT: Omlouvám se tak trochu za OT, ale třeba to někomu poslouží k orientaci, kdo je kdo.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
ctrl_j
Letec

Příspěvek od ctrl_j »

ctrl_j píše: stř 09 bře 16:28 Hotovo
Vláda v reakci na skokové zvyšování cen pohonných hmot v souvislosti s válkou na UA rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a dále o zrušení silniční daně.
Tak jeste to upresnili – zruseni se tyka jen vozidel do 12 tun.
„Simplify, then add lightness.“ /Colin Chapman/
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

„Rozhodli jsme se zrušit silniční daň pro osobní auta dodávky do 12 tun. Je to přímá pomoc pro menší a střední firmy, pomůže jim to vyřešit část vyšších nákladů,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/e ... zpravy_ven

Malá firma, malý auto. To dá rozum.
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Silnička jsou drobné. Neřeší lautr nic.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

pavproch píše: stř 09 bře 16:47
Jo a fšim sem si ceny Vervy Dýzl - 53.90 za litr, čili zprávy nekecají, (výběrová) nafta je fčíl dražší než (výběrový) benzín

Tak by to ale mělo být vždy
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

Proč? Dyť je na to nižší spotřebka + co si tak matně pamatuju z chemie na střední, tak nafta je jakoby "odpad", ktežto benzín se speciálně vyrábí. Ale chápu, že absolventovi VŠCHT z tohodle podání asi vstanou vlasy hrůzou.
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Nejsem absolvent VŠCHT a je to přesně naopak.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

moje chyba, hned 2x. pardon
Odpovědět