Vybirame bicykl

Volné diskuse na libovolná témata...
Odpovědět
Vana
Letec

Re: Vybirame bicykl

Příspěvek od Vana »

stačí párkát sjezd lesem když je trochu bláta a zjistíš že jsi bez špalíků
a tak krátký chod jako kotouče špalíky taky myslím nemají
no mi je to fuk, ať si každý koupí co chce
já si za kotouče připlatil a nemůžu si je vynachválit, určitě bych neměnil
goes
Elektro Expert

Příspěvek od goes »

ja kotouce cilene nechtel, ani hydraulicke V brzdy. nicmene kupovat si horske kolo, chci kotouce a bez debat. Ale pro silnici, nebo kross kolo jsou nevyuzitelne.

jinak kamos jezdil sjezdy na horacich a to jeste v dobach, kdy o kotoucich nikdo na kolo ani neuvazoval ;) a slo to ;)
KoPP
Letec

Příspěvek od KoPP »

špalíčky po pár kopcích a desky si ještě neměnil a servis na kotoučích nedělal... takovej ten válející se smajlík :D

necitlivost na bláto a mokro :D

Jedinou výhodu pro běžného smrtelníka vidím, že u hydraulických je potřeba menší tlak na páku a hlavně to mnohem líp vypadá.
- mechanický kotouče jsou neskutečný klump vhodný leda tak před vesnickou diskotéku do 18-ti let :)
Slow and serious
Vana
Letec

Příspěvek od Vana »

tak o mechanických kotoučích snad diskutovat nemusíme, řešíme kola a ne klunkry z tesca

a já teda mluvím o horáku, a tam desky měním fakt tak jednou za dva roky
faktem je že moc nenajedu, tak do 50 km týdně
ale zase je to v zimě v létě, za sucha, v blátě i na sněhu
v dešti brzdí úplně stejně jako za sucha

a špalíky jsem na starém kole jednou skutečně komplet sedřel při jediném sjezdu ve sračkách, tuším to bylo z Pusteven
Naposledy upravil(a) Vana dne čtv 24 bře 21:35, celkem upraveno 1 x.
goes
Elektro Expert

Příspěvek od goes »

no nevim jak a kudy si jel z pusteven, ze jsi to sedrel, dolu na raztoku si to neumim predstavit, smerem na becvu taky ne, jet na stolovou a pak po lesni no nevim nevim... kdyz si vezmu, ze kotouce jsou na kolech tak posledni 2-3 roky, tak co predtim ;)
Pajjoun
Mistr volantu

Příspěvek od Pajjoun »

Já jsem po kotoučích hrozně toužil, když jsem kupoval kolo(15 let), ale kvůli financím jsem je neměl a jsem za to rád. Já dal za kolo sedmičku, protože bylo v akci(kupoval jsem na jaře modlel z předchozího roku) a kámoš v létě za téměř identicky osazený(v něčem i hůř) kolo dal 13 a to hlavně jenom kvůli značce(Mongoose vs. GT) a právě kotoučovejm brzdám. Brzdy mu hned od začátku lehce povrzávaj, za mokra pískaj a brzdnej účinek sice lepší maj, ale jenom někdy. Jedinej přínos těch brzd vidim ve vzhledu, ale po týhle zkušenosti s jeho kolem bych si laciný kotouče nikdy nekoupil...
TSs
Vana
Letec

Příspěvek od Vana »

aktuální kolo mám ře kych kolem čtyř roků a určitě kotouče nebyly když jsem ho kupoval na světě týden
kudy přesně jsem z těch pusteven jel už nepamatuju, možná to bylo i někde o kopec vedle na tom stejně nezáleží ale co vím přesně že ty špalíky opravdu zmizely během jediné jízdy
ale řešíme to zbytečně, já měl se špalíkama špatné zkušenosti a kotouče považuju za perfektní věc (ostatně občas ještě i dnes jedu i se špalíkama tak mám přímé srovnání )
taky brzdy mačkám v pohodě jedním prstem,
takže si za kotouče zase rád připlatím

a jestli to někomu nevyhovuje tak ať zůstane u špalíků a ještě ušetří, no problem

pajjoun: laciné věci bývají šmajdy všeobecně, platí to určitě i pro kotouče
KoPP
Letec

Příspěvek od KoPP »

no tak máš asi 500 kg...

jelikož jsou někteří (nebudu se jmenovat) co špalíky odrovnají za sezonu, kdy odjedou cca 4.000 km a to včetně několika maratonu v totálním marastu... ale když někdo tesco špalíky vodvaří při jednom sjezdu, tak je to asi tak relevantní jako že paní Vlasta nedošla v létě do obchodu, protože měla jarní boty.

no tak je potřeba srovnávat srovantelné, když budeme rovnat hydraulické kotouče (třeba hayes 9 nebo vyšší řadu magury) s tesco špalkama... tady by se slušelo srovnávat s hydraulickýma "véčkama". - Na kterých mám něco najeto a potom, co si je hodně lidí vyzkoušelo, tak světe div se 2 mají sonic CX rám s navářkama na obvodové brzdy...
Slow and serious
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

Pajjoun - vrzání a pištění je u kotoučů běžné.. stejně jako cinkání

KoPP - máš pravdu

Koutouče na crossce jsou blbost. Pracné na údržbu i ošetřování, těžké. Stačí blbě položit kolo a trochu ohnout kotouč a vyřeší to až výměna. Brzdovka je taky třeba čas od času vyměnit... Pokud je vyhozené kolo a někdo zmáčkne omylem páčku (třeba při nakládání do auta) můžete kolo zrovna vzít do servisu, protože málokdo má doma nářadí a umí si brzdy odvzdušnit...
Nebo stačí si při mazání vidlice nebo řetězu si stříknout olej na kotouč a brzdy nebudou brzdit...

NIcméně kdo jezdí víc terén, na fullech bych nic jiného nebral - předvídatelný účinek za všech okolností a podmínek.

Pro rekreační jezdce mimo terén a v lehčím terénu jsou kotouče naprosto zbytečná, spíše problematická a neúměrně drahá věc.

Vana - já ve sjezdu v Orlických horách uvařil kotoučovky... resp. desky. Spravil to až šmirgl
Back to basics.
Příčina -> následek
Vana
Letec

Příspěvek od Vana »

vůbec nechci polemizovat o kvaliitě dílů, jen konstatuji že na x kolech zpátky jsem měl vždy ráfkové brzdy (možná mizerné, nevyznám se v tom) ale vím že opravdu fungovaly mizerně, a to za všech okolností - tj. dlouhý chod páčky, mizerný účinek, na mokru ještě horší, v blátě odcházely ...
Teď mám cca 4 roky kolo s kotoučema a ty fungujou suprově - tj. minimální chod páčky, intenzivní účinek, brzdí za každého počasí a vydrží ...
možná fakt srovnávám nesrovnatelné, ale pro mě je důležité že opravdu fungujou

jsem zvyklý z motorky mačkat páčky jedním prstem a dokud jsem neměl kotouče tak mi to na kole nešlo

a souhlasím, i desky určitě jdou připálit
ale nijak brzdy neošetřuju, kotouč jsem nikdy neohnul, nikdy mi pístek nevyjel (při nakládání do auta teda žádné kola nesundávám)
olej jsem teda na kotouč už párkrát omylem stříkl, takže jsem ho hned postříkal i odmašťovačem a vše bylo o.k.
Odpovědět