Politický koutek

Volné diskuse na libovolná témata...
Odpovědět
Honza42
Letec

Re: Politický koutek

Příspěvek od Honza42 »

Národ je především definován společným jazykem, to tu kupodivu nepadlo. Není to tudíž žádný umělý koncept. Naopak stát je umělý koncept. Národy jsou nuceny žít v různých hrůzných státních útvarech, ale svoji kulturu a jazyk si drží.
Národní stát je stát, kde podíl cizích národů je zanedbatelný, tj. všichni mají stejný rodný jazyk a další zvyky. Stát se příslušníkem jiného národa je skoro nemožné, protože v dospělosti opravdu málokdo dokáže zvládnout cizí jazyk včetně kontextu. (Málokdo z imigrantů mluvících česky ví, kam se odstěhoval hliník).
Volivovej volej
Mistr volantu

Příspěvek od Volivovej volej »

Kdybych se to domníval, jaký smysl by mělo cokoliv z toho, co jsem napsal výše?
""So perverse is mankind that every nationality prefers to be misgoverned by its own people than to be well ruled by another""
(General Sir Charles James Napier)
Pickuper
Letec

Příspěvek od Pickuper »

Volivovej volej píše:To nemusí být tak docela pravda. Co Američani? Jejich národ na multikulturalitě a pluaritě v podstatě bazíruje. :-)
amíci jsou kapitolou samy pro sebe........jestliže někdo nebo něco má historii kratší než hospoda u nás ve vsi není o čem debatit :)
Niko nadžanel ko kerdža
Volivovej volej
Mistr volantu

Příspěvek od Volivovej volej »

Kdo tohle rozhoduje? :-)
""So perverse is mankind that every nationality prefers to be misgoverned by its own people than to be well ruled by another""
(General Sir Charles James Napier)
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

Honza42 píše:Národ je především definován společným jazykem, to tu kupodivu nepadlo. Není to tudíž žádný umělý koncept. Naopak stát je umělý koncept. Národy jsou nuceny žít v různých hrůzných státních útvarech, ale svoji kulturu a jazyk si drží.
Národní stát je stát, kde podíl cizích národů je zanedbatelný, tj. všichni mají stejný rodný jazyk a další zvyky. Stát se příslušníkem jiného národa je skoro nemožné, protože v dospělosti opravdu málokdo dokáže zvládnout cizí jazyk včetně kontextu. (Málokdo z imigrantů mluvících česky ví, kam se odstěhoval hliník).
No já Ti nevím. V československém národu byly 2 jazyky. Švýcaři mají 4. Originální Plzenština má s např. hantecem snad méně společného než čeština a slovenčina.... Pro společný jazyk musíme přimhuřovat všechny oči. Navíc jazyk je jen projev něčeho, nikoliv podstata - jazyku se učíš.

Osobně bych začal asi u počátku. Lidé žili v izolovaných tlupách. S rozvojem schopností se počet lidí v tlupách zvětšoval a zvětšoval. Jak je známo, kde jsou nejméně 2, musí být vůdce. Dělba práce atd. takže vznikala hierarchie uvnitř tlup. S rozvojem se zvyšoval i jejich akční rádius - tlupy přicházely do styku. Vzájemná interakce musela být pozitivní, neutrální nebo negativní (boj). {btw. to samé se děje v podobě skupinek i dnes např. na pracovištích a všude, kde je více lidí. Žádná lidská skupina není homogenní} Vzhledem k potřebě rychlé akce, a tedy přežití i spolupracující skupiny musely mít jednotné vedení. Takové schéma lze s úspěchem extrapolovat až do středověku - ke králi - šlechticům a poddaným. Příslušnost ke králi byla dána narozením na jeho území (ze správy území se stalo vlastnictví a zajistilo se dědění).
Jednoduché schéma přestává platit Velkou francouzskou revolucí. Z monarchie se stal stát, lidé přestali patřit králi(šlechtě), přestala mu (formálně) patřit i půda. To ale způsobilo problém - pokud stát nic nemá, tak jak může něco spravovat? A proč stát? A co vůbec spravuje? Je však shoda, že "jednotné" vedení být musí, jinak se ztrácí efektivita. Musí se tedy řešit kvalitativní a kvantitativní rozměr státu.

Kvalitativní rozměr řešila teorie společenské smlouva http://cs.wikipedia.org/wiki/Spole%C4%8 ... A1_smlouva To odůvodnilo existenci státu a proč právě stát spravuje.
Společenská smlouva však nezasahuje kvantitativní otázku - na jakém území může stát spravovat (připomínám, že stát žádnou půdu tehdy fakticky neměl - to bylo podstatou VFR). Možnost že by s každý vybral, jestli bude spadat pod stát je zjevně nesmysl. To by nemohlo fungovat. Musel se tedy vytvořit koncept, který obsáhne jedince na daném, historicky vymezeném území. A tady podle mě vznikl koncept národa. Do VFR to byli nevolníci a patřili prostřednictvím šlechty králi. Teď byli lidé (ve francii) svobodní, ale bylo nezbytné najít pojidlo, aby nově vzniklá entita - stát- dostal nějaký rozměr a správa měla smysl.
IMHO jak stát, tak národ jsou uměle a účelově vytvořené termíny. Jejich funkcí je zabránit anarchii.
Back to basics.
Příčina -> následek
mmira
Moderátor

Příspěvek od mmira »

ExFun píše:Picku Ty bys to mohl vědět. Kde se vzal koncept nacionality?
docela me ta otazka zaujala. a pak jsem zjistil, ze doma mame knihu jmenem Nacionalismus. napsal jisty Gellner. projel jsem par stranek a zaujalo me to. ve velke zkratce je jeho nahled popsan na wiki. imho se s nim neda nez souhlasit.
Volivovej volej píše:Kdybych se to domníval, jaký smysl by mělo cokoliv z toho, co jsem napsal výše?
predpokladam, ze tohle je reakce na muj dotaz ohledne smesovani terminu narod a narodni stat.

otazka nezni, co je a neni umely konstrukt, ale co je ceho zdrojem. podle Gellnera nejdrive vznikl nacionalizmus, z nej narod a teprve pak vznikl koncept narodniho statu. viz EF vyse. ovsem cele to stoji na tom nacionalizmu, ktery se poprve objevuje v 19. stoleti v souvislosti s romatickohistorizujicimi predstavami. proste se jen naslo nove pojmenovani pro neco, co lidska spolecnost zna od nepameti. jen to ma v ruznych dobach ruzne motivy. tu kalich, jindy narod.
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

Ještě mě napadla jedna věc. Čeština často mate a překresluje pojmy. např. EN nationality je státní příslušnost. Národnost jak ji vnímáme u nás lze volit libovolně...

MMira: vypadá to, že Gellner není od toho co jsem napsal příliš vzdálen.

OT napadlo Vás někdy, že celkem automaticky používáme různé pojmy, které zdánlivě známe, ale při bližší úvaze ztrácíme jistotu o obsahu a skutečném pochopení? A přitom jde o naprosto elementární pojmy (hlavně společenské)
demokracie - asi každý vychrlí - vláda lidu, ale co dál co to znamená? Jaké jsou znaky?
republika - věc veřejná -a co dál? Znaky?
je vztah mezi demokracií a republikou? Může být republika nedemokratická? A nejsou to synonyma?
Nedávno jsem narazil na tohle http://youtu.be/p2jel7l6VWk Podle mého je video chybné. Nikoliv ve sdělení, s tím problém nemám, ale teoreticky a akademicky je vadné.
Back to basics.
Příčina -> následek
Pickuper
Letec

Příspěvek od Pickuper »

No, já se obávám, že hlavní a zásadní problém spočívá v tom, že tradiční definice tradičních pojmů jako nacionalismus, národ atd. se čím dál tím víc začínaj jevit jako kulantně řečeno neodpovídající realitě. A to nutně vede k jisté zmatenosti. Vemte například elementární definici politiky......jeden by se pochcal smíchy ....
"Politické společenství je tedy kvůli obecnému blahu, v něm nachází své poslední opodstatnění i smysl a z něho čerpá svou původní a vlastní pravomoc. Obecné blaho je totiž souhrn podmínek společenského života, ve kterém mohou jednotlivci, rodiny a sdružení plněji a snadněji dosáhnout své dokonalosti."
Niko nadžanel ko kerdža
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

A politika je vůbec co?

Když slyším - to je politická otázka,tak jsem plně zmaten. Je mi jasné, že tím říkají, že to musí nějak ušít v soukromí, ale jinak je to imho nesmysl. Otázka to může být ideová, názorová, většiny, menšiny, ale politická je kua co? Jen mlha okolo.
Back to basics.
Příčina -> následek
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Ex: a co takové slovní spojení: politicky korektní názor ;-)
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Odpovědět