Politický koutek
Re: Politický koutek
Picku Ty bys to mohl vědět. Kde se vzal koncept nacionality?
Back to basics.
Příčina -> následek
Příčina -> následek
Je mi jasný, kam směřuješ..... politika a národ v tomto případě jedno jest, z čehož logicky vyplývá, že nositelem moci musí bejt národ A ano, toto zřízení už tu jednou bylo a trvalo ruším 40let..... Ale takto na pojem nacionalismu nelze hledět, neb je to jen jedna z možných imnterpretací a navíc jen interpretace ryze politická, a ty to moc dobře víš a snažíš se mě jen nasrat A nebo máš na mysli koncept Hayese později pokřivený židovskou interpretaci Hanse Kohna rozdělující nacionalismus na pokrokový a reakční?
Niko nadžanel ko kerdža
Neměl jsem na mysli nic. Já jen nechápu, kde se to vzalo, že za války byl chlap ve jménu národa schopen zabít svého bratrance, kterého znal jen proto, že bratranec žil o 20km dále a ona mezi nimi vedla hranice, tedy v jiném státu. Tedy byl jiného národa?!
Možná je koncept národa stejná umělá fikce jako koncept EU, jen byl národní koncept zopakován tolikrát, že mu je uvěřeno.
Možná je koncept národa stejná umělá fikce jako koncept EU, jen byl národní koncept zopakován tolikrát, že mu je uvěřeno.
Back to basics.
Příčina -> následek
Příčina -> následek
BTW. WIKI -
Národnost
Národnost je příslušnost osoby k určitému národu, přičemž národ se chápe jako společenství, na jehož utváření mají největší vliv společné dějiny, společná kultura a společné území a jehož členové mají také povědomí sounáležitosti s tímto společenstvím.
Někdy se národnost určuje podle státu nebo oblasti, kde se člověk narodil nebo prožil dětství, podle původu předků, zejména matky, nebo podle kultury, kterou si člověk osvojil a se kterou se ztotožňuje. Národnost člověka se může změnit v průběhu života, zejména když žije v jiném národnostním prostředí, než ve kterém vyrůstal.
Obecně je možno říct, že význam pojmu národnost je složité definovat. Měnil se v průběhu dějin a je různý i zeměpisně.
Národ
Národ (latinsky natio) je společenství lidí, kteří se hlásí ke stejné národnosti. Přesná a všeobecně uznávaná definice pojmu národ neexistuje.
Tomu říkám tautologie
Národnost
Národnost je příslušnost osoby k určitému národu, přičemž národ se chápe jako společenství, na jehož utváření mají největší vliv společné dějiny, společná kultura a společné území a jehož členové mají také povědomí sounáležitosti s tímto společenstvím.
Někdy se národnost určuje podle státu nebo oblasti, kde se člověk narodil nebo prožil dětství, podle původu předků, zejména matky, nebo podle kultury, kterou si člověk osvojil a se kterou se ztotožňuje. Národnost člověka se může změnit v průběhu života, zejména když žije v jiném národnostním prostředí, než ve kterém vyrůstal.
Obecně je možno říct, že význam pojmu národnost je složité definovat. Měnil se v průběhu dějin a je různý i zeměpisně.
Národ
Národ (latinsky natio) je společenství lidí, kteří se hlásí ke stejné národnosti. Přesná a všeobecně uznávaná definice pojmu národ neexistuje.
Tomu říkám tautologie
Back to basics.
Příčina -> následek
Příčina -> následek
- Volivovej volej
- Mistr volantu
Docházíš právě k tomu, nad čím jsem já stejným způsobem bádal v těchhle debatách už nespočetněkrát. A hlavně jsem pokaždé docházel k úplně stejnému závěru - že "národ" je neuchopitelný umělý koncept, idea příslušnosti k něčemu, k čemu se mi zrovna líbí patřit a co aktuálně existuje.
Například zcela chápu úlohu státu a potřebnost jeho existence v tomto světě pro každého jedince. Jenže na bázi toho státu se pak vytvoří nějaká národnost - a to už podle mě nefunguje. Jen si spočítejme, kolik států na tomto území bylo v rozpětí let 1901-2000. K čemu z toho se má jedinec, který většinu těch států zažil, vlastně hlásit? Jediné trvalé hodnoty vidím v historických územích Čech a Moravy, ale např. neexistuje oficiálně nic jako moravský národ, moravská národnost a českou národnost má i borec s polským jménem a bydliskem v Rakouském Slezsku.
Pokud je tedy mým národem to, co žije na území ČR, je to značně nestabilní koncept, na který vůbec nejde spoléhat, protože ČR dnes je a zítra, až vzniknou Spojené státy evropské, už být nemusí. Budu potom tedy Evropan (což už stejně jsem a je to další jediná trvalá hodnota)?
Například zcela chápu úlohu státu a potřebnost jeho existence v tomto světě pro každého jedince. Jenže na bázi toho státu se pak vytvoří nějaká národnost - a to už podle mě nefunguje. Jen si spočítejme, kolik států na tomto území bylo v rozpětí let 1901-2000. K čemu z toho se má jedinec, který většinu těch států zažil, vlastně hlásit? Jediné trvalé hodnoty vidím v historických územích Čech a Moravy, ale např. neexistuje oficiálně nic jako moravský národ, moravská národnost a českou národnost má i borec s polským jménem a bydliskem v Rakouském Slezsku.
Pokud je tedy mým národem to, co žije na území ČR, je to značně nestabilní koncept, na který vůbec nejde spoléhat, protože ČR dnes je a zítra, až vzniknou Spojené státy evropské, už být nemusí. Budu potom tedy Evropan (což už stejně jsem a je to další jediná trvalá hodnota)?
""So perverse is mankind that every nationality prefers to be misgoverned by its own people than to be well ruled by another""
(General Sir Charles James Napier)
nepletes si pojmy narod a narodni stat?
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
- Volivovej volej
- Mistr volantu
Výbrorně, přesvědč mě o tom, že nejde o umělý konstrukt, tím, že mi povíš, jak se čemu má správně má říkat. Myslím, že to zabere.
""So perverse is mankind that every nationality prefers to be misgoverned by its own people than to be well ruled by another""
Tak to sorry, myslel jsem, že narážíš na výsledky voleb a paralelu v podobě politickýho principu nacionalismu . S tím bratrancem je to asi tak, že nacionalismus je někdy jednoduše interpretován jako jedno ohraničené území s jedním národem. A pak logicky dojdeš k tomu, že když tam z nějakýho důvodu nepatříš budeš v lepším případě vyhnán. Typicky balkán v devadesátkách. Tam to běželo přesně podle tohohle mustru. Jinak koncept nacionalismu skutečně mezi válkama rozpracoval Carlton Hayes a následně rozvinul již zde jednou zmiňovaný žid Hans Konh.ExFun píše:Neměl jsem na mysli nic. Já jen nechápu, kde se to vzalo, že za války byl chlap ve jménu národa schopen zabít svého bratrance, kterého znal jen proto, že bratranec žil o 20km dále a ona mezi nimi vedla hranice, tedy v jiném státu. Tedy byl jiného národa?!
A asi máš recht, koncept národa dneska už bohužel jako fikce vypadá. Je tady jen otázka jetli šlo o přirozený vývoj, nebo byl koncept národa uměle rozbit. Já tvrdím, že hrobníkem národa je multikulturalita
Celkem hodně zajímavej odbornej článek o nacionalismu je tady:http://antropologie.zcu.cz/media//webzi ... _hroch.pdf
Niko nadžanel ko kerdža
- Volivovej volej
- Mistr volantu
To nemusí být tak docela pravda. Co Američani? Jejich národ na multikulturalitě a pluaritě v podstatě bazíruje.
pockej, ty se opravdu domnivas, ze to jsou dve shodne veci?Volivovej volej píše:Výbrorně, přesvědč mě o tom, že nejde o umělý konstrukt, tím, že mi povíš, jak se čemu má správně má říkat. Myslím, že to zabere.
Autoforum.cz