FWD, AWD, RWD - výhody a nevýhody

Když se chcete ponořit do nitra...
Odpovědět
Vana
Letec

Re: FWD, AWD, RWD - výhody a nevýhody

Příspěvek od Vana »

i když na nižší kvalty hrabe i to AVD. Aspoň mi teda jo , trojku utrhnu kdykoliv, čtyřku často a vyjímečně to hrabe i na pětku, podle kluzkosti sněhu. Na tu pětku spíše jen v ledových kolejích. Takže poznat se to dá.
Jinak na ověření adheze taky stačí občas krátce přibrzdit (když nemám nikoho za kufrem ale to na sněhu nemám prakticky nikdy :) )
d1.8t
Letec

Příspěvek od d1.8t »

Tisic druhů sněhu na silnici. Po kterém jedeš, poznáš se zadokolkou při prvním šlápnutí na plyn. Obvykle jsou obsluhy čtyřkolek natolik vyděšení nemožností identifikovat hranici přilnavosti, že jim po chvilce přestane vadit ujíždějící bmw.
RWD
beaumont
Letec

Příspěvek od beaumont »

Vana píše:(...)nezkušený řidič může přecenit brzdné schopnosti a zatáčku a skončí s AWD v zasněženém poli :)
Zase s AWD z toho pole vyjede vlastní silou :D
Obrázek
Italská auta jsou nespolehlivá, KSČM je demokratická strana, člověk způsobuje globální oteplování a stroje těžší vzduchu nikdy nemohou létat! ;-)
goes
Elektro Expert

Příspěvek od goes »

d1.8t: chapu tve zaujeti vuci RWD proc ne, nicmene hrotis to do extremu. Ti, co nepoznaji povrch pod 4kolkou ho nepoznaji pod zadnym autem a naopak. Vice nez o aute je to o ridici, takze u mne jedno v cem jedu, stejne nic nepoznam a jini muzou jet v cemkoli a poznaji cokoli. V urcite discipline muze byt awd zabavnejsi, rychlejsi apod. pro bezne lidi je proste 4kolka nejlepsi reseni, protoze se tim zbavi i tech malo situaci v roce, ktere jim zkomplikuje troska snehu, pres ktery by se dostali i tak, jen se 4kolkou to bude snadnejsi. Pokud si u 4kolky zachovaji jizdni styl sveho puvodniho auta a nejsou to lide jako ty, kteri si pletou zavodni okruhy se silnici, ziskaji dalsi silny prvek bezpecnosti a komfortu jizdy.
d1.8t
Letec

Příspěvek od d1.8t »

goes: Máš absolutně pravdu. Uvažuju, že další auto pro manželku bude awd. Pohnutky pro to jsi už vypsal.
RWD
Vana
Letec

Příspěvek od Vana »

d1.8t píše:Tisic druhů sněhu na silnici. Po kterém jedeš, poznáš se zadokolkou při prvním šlápnutí na plyn. Obvykle jsou obsluhy čtyřkolek natolik vyděšení nemožností identifikovat hranici přilnavosti, že jim po chvilce přestane vadit ujíždějící bmw.
nj, ještě jsem bmw ujíždějící na sněhu nepotkal. Leda tak do boku :)

EDIT: ale uznávám, ten týpek z videa cos onehdá linknul a pak smazal, letěl hodnotně
sice to byl magor ale plynu se nebál
Vana
Letec

Příspěvek od Vana »

ještě bych se chtěl zeptat na jeden aspekt jízdních vlastností

když jedu autem, na suchu až na úplné výjimky prakticky nikdy neprojíždím zatáčky na mezi adheze. Naopak si nechávám poměrně solidní rezervu. Ne že bych to nedokázal protáhnout rychleji, ale žena by mi vynadala že jedu jak idiot a pes by se mnou nemluvil vůbec. Proto se prakticky nikdy s nedotáčivostí mého auta nesetkám, naopak mi přijde že jede jak po kolejích. A to mám gumy tuším 195/15 možná ještě 205 ale víc ne a je mi to fuk

Vzheledm k popsanému bych očekával, že budu totální brzdou provozu a kolem mě se budou jen míhat ti, co využívají limity, bojují s nedo- nebo přetáčivostí své techniky nebo si naopak maximálně pochvalují hravost řízení plynem.

Jenže opak je pravdou. Brzdou provozu nejsem, téměř nikdy mě ani při mém pohodovém tempu nikdo nedojede a naopak já v zatáčkách často tlačím před sebou pomalejší.

Takže se ptám, kde vlastně jezdí ti co tak uctívají a vyžadují dokonalé jízdní vlastnosti aut ? Proč za dlouhé roky svého ježdění a přes milión kilometrů žádné z nich nepotkávám ? Nerozumím tomu
d1.8t
Letec

Příspěvek od d1.8t »

Na videu si viděl, že i takový jsou...
RWD
Vana
Letec

Příspěvek od Vana »

na videu ano, ale v reálu neviděl
prostě čekal bych jich (nebo vás ? :) ) mnohem, mnohem víc

a to ještě nedokážu z videa posoudit skutečnou rychlost, tedy jestli opravdu tak letěl, nebo mu to pouze tak moc kouzalo
d1.8t
Letec

Příspěvek od d1.8t »

Na sníh je to docela rychlý. B-)
RWD
Odpovědět