hele o tom Nordkappu se mi trochu rozepiš, jestli můžeš, fakt by mě to zajímalo... jako kudys tam jel, jak dlouho to trvalo, mýta, co se dalo vidět po cestě a jestli to za tu štreku tam/zpátky stálo. Já jezdim do Norska co rok a přemejšlim, že Nordkapp musim taky jednou podniknout, i když podle norů tam nic moc k vidění neni a snad to za to ani nestojí.Jenyk píše:Já se s dovolením přidám. Na rychlostní omezení je ideální tempomat, pohodlné auto a v pohodě si cestu krásnou přírodou užívat. Já to letos protáhl přes Švédsko a Finsko až na Nordkapp a viděl jsem kupodivu Čechy jen véééélmi výjimečně (ale výrazně, jediné auto parkující ještě před vjezdem na parkoviště na Norkdappu, aby nemusel platit vstup, byl pražák; dost jsem se za to CZ na autě styděl. Blbe, jestli to tady čteš tak když chceš opici, musíš mít na banány!). Jinak naprostá krása, velmi tolerantní lidé, slušní řidiči, prostě pohoda. Pro nás (a nejen pro nás, plakali i Němci) v Norsku pekelná drahota, to je dost fultajbl.
Pokud jde o mýtné tak místní tvrdí a systém i píše, že registrovat se není nutné, že si cizince sami najdou podle značky a národních registrů. Několikrát jsem to prověřoval, nakonec jsem snahu o registraci vzdal (notabene nerad někam zadávám číslo karty, tak mi tento výsledek ani nevadil). Mně zatím nic nepřišlo, tak uvidíme.
Vřele doporučuji, ale chce to předem dobře naplánovat, je tam mnoho krásných míst a stihnout se dá jen trochu. Cestopisy na síti pomohou.
Mýto bys měl platit buď přes Autopass, nebo vždycky na první benzínce za bránou, měli by tam mít tvuj profil a tak, pak se to dá zaplatit i na všech ostatních benzínách s označením Autopass souhrnně třeba za dva tejdny - to je myslim i nějakej jejich limit, jinak bububu, to se ale řeší hlavně u aut s norskou RZ. Já to teda neplatil nikdy, ale taky je fakt, že jsem moc těch úseků neprojel, souhrnně jich za cca rok, co jsem tam dohromady strávil, nebylo ani 20. Jinak je ale turisti neplatiči prej celkem se*ou, bo se jim na to dost kašlouj, tak prej velký účty (třeba cesta na Nordkapp

Jejich rychlostní limity jsou fakt strašnej pojeb, to je pořád samá 70/80 a z toho, co jsem slyšel, je překračování fakt drahý (10-20 tis. NOK jen to hvízdne, na naše pochopitelně x3), za chlast za volantem pár tejdnů vězení pro celou posádku vozidla (i kdyby byli všichni okolo střízliví, tak je to průser, že jste napitýho nechali řídit a "nevěděl" neexistuje) a tak. No já na to měl kliku a chlápky s radarem jsem tam nikdy nepotkal, dodržovat ty jejich limity je fakt děsná pakárna, zvlášť, když člověk jede dál (nebo spěchá na trajekt), ale fakt je, že zrovna tam je to docela jedno, bo kvůli ultraklikatejm silnicím je často problém udržet i 70 tacho, proto taky norové vzdálenosti řikaj v hodinách jízdy a ne v km.
Norskou sociálku bych sem moc netahal, protože tam jsou na úřadech místy fakt dost úchylové, ale je to v naprostym kontrastu k obyvatelům, který rádi viděj cizince, pokecaj a umí bejt i superpohostinný, když vidí, že má člověk trochu trable. Takže nabídnou nocleh a snídani zadáčo, půjčí úplnýmu cizinci kolo na cestu do Bergenu s tim, že ho vrátí až bude mít cestu zpátky, zatáhnou outratu večer v hospodě (stalo se mi několikrát u lidí, který jsem viděl poprvé a asi i naposled v životě, jedno pivko za 60-80 NOK, což je drahý už i pro místní, ale jak se jednou leje, tak na náklady nikdo moc nehledí, asi jako tady

A jakmile se tam člověk chytne do party s nějakýma z místních mladých, tak fakt zapadne mezi ostatní místní až nehorázně rychle a je taky branej o hodně jinak, než "standalone" otrapa, co se tam okolo zrovna potlouká, ale to je asi logický. Tak se mi třeba stalo, že mě jedna skupinka místních, se kterýma jsem se zakecal na jedný pařbě (na kterou je mimochodem nikdo z hostitelů přímo nezval, vožrali se jak dogy a začali bejt trochu hlasitý - ale neskutečně zábavný - až je musel vypoklonkovat otec hostitele. Všechno relativně slušně a bez zbytečných "č*ráků" okolo, děda jen musel trochu zrudnout v obličeji a zvýšit hlas, ale zase to byli místní hoši a vzájemně se všichni znali, jinak by to možná tak lehce neprošlo, bo jsme ještě dělali bordel ve sklepě nějakýho historickýho baráku, kterej byl pro účely tý pařby zavřenej, ale oni tam zkrátka seděli a já se k nim přifařil pozdějc, když jsem venku hledal někoho, kdo mi zapálí cigáro

Tolikrát omílaná prohibice jako taková tam neexistuje, tvrdej chlast se koupit dá, jen ne o víkendu a pouze ve spešl obchodech s licencí od státu, provozuje to taky stát, soukromník je bez šance. V normálních obchoďácích se daj koupit jen pivka + lehčí vína do nějakýho obsahu alkoholu, všechno nad (asi 16 - 17 - 18%) je už záležitost těch spešl obchodů. Nakupovat alkohol jde jen do šesti nebo sedmi, pak se to zavírá - chlaďák s roletou na zámek jak u nás, jen přiběhne bába a stáhne roletu, obchoďák běží dál. V neděli člověk nekoupí ofiko ani kapku, no neofiko to samozřejmě jde

Kempování - se tam smí legálně např. na odpočívadlech u silnice, je možný si rozbalit i stan, pokud na to čék najde vhodnej (např. aspoň trochu odstíněnej od okolí, využívaných cest..) a zejména rovnej plac (nemožný), jen to má bejt nejmíň asi 300m od nejbližšího obydlí a nesmíte zjevně porušovat vlastnický práva (přelejzat ploty a závory), případně se musíte dohodnout s majitelem. Tak se mi zase jednou stalo, že jsem stanoval na příjezdový cestě do sadu, vypadala nevyužívaně a sad tak neudržovanej, že jsem si nemyslel, že by moh ještě někoho zajímat, nikde kolem žádny zřejmý baráky majitele atd., že to bylo ideální místo na kemp. Byl jsem tam cca 3 dny a ráno se mě teda přijel zeptat majitel, jak dlouho tam jsem a jestli se zdržim (myslel měsíc +), že tam tak za tejden bude potřebovat jet s trachtorem. Tak jsem mu popravdě odpověděl, že třetí den a další den mam naplánovanej odjezd, ale že se milerád odstěhuju, pokud ho moje jednání jakkoliv pobuřuje, načež se mi začal omlouvat, že jako oukej, soráč že otravuje (na vlastním pozemku

No a ceny sou takový, jaký sou, to tam člověk fakt musí vydělávat, aby mu nákladová stránka nevadila - vstup do (sice super) aquaparku za 500 NOK, účet za pivko na víkend za 2000 NOK (housepárty na muj účet, to byl slušnej chaos, myslim, že se tam budou nějaký prázdný plechovky válet ještě teď

Koukam jsem se trochu rozepsal, většina o chlastu, tak snad to aspoň někoho bavilo číst a pokud to někdo dal až do konce, tak se mi ozvěte, pošlu Vám lízátko