Golf 1.4 TSI nebo CeeD 1.6 GDI -prosím i názor p. Jandu :-)

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
Odpovědět
mmira
Moderátor

Re: Golf 1.4 TSI nebo CeeD 1.6 GDI -prosím i názor p. Jandu

Příspěvek od mmira »

nj, neveri, protoze ten "muj" kousek jezdil za neco jineho. mozna je to stylem jizdy, kdo vi.
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

@mmira et quasi: asi neumíte řídit.... oba.... jeden pommmáááály a ten druhý zase rychle... :D :ymhug: :p
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
Luky-12
Autoškolák

Příspěvek od Luky-12 »

mmira píše:ja s tim autem najezdil behem tydne skoro 2000 km, tak vim, kolik mi to bralo pri jakem zpusobu jizdy.
Měl bys prosím porovnání spotřeby při těch různých způsobech jízdy obou aut?
Luky-12
Autoškolák

Příspěvek od Luky-12 »

Děkuji všem za příspěvky.

Včera jsem se byl projet oběma auty bezprostředně za sebou. Ceed opět na hodinu sám, kam jsem chtěl, Golf s prodejcem po předepsaném okruhu asi 15 km, takže nic moc. Víc nešlo ukecat. Tam kde to šlo aspoň trochu víc, tak mají jen tu 1.2 Variant.

Každopádně mé poznatky:

Podvozek: řekl bych že hodně strovnatelný. Ceed měkčí, ale víc houpe na nerovnostech, Golf trochu tvrdší než Ceed (ale v pohodě) a zdál se mi o dost stabilnější. Za mě to je 1 bod pro Golf, nebudu jezdit v extrémech, kdyby ano, tak asi 2 body...

Řízení: opět 1 bod pro Golf. Tady bych řekl, že je Golf jasně lepší, u Ceedu zpětná vazba veškerá žádná.

Motor: Asi většinu z vás překvapím, ale GDI se mi líbí víc... Jak charakteristika motoru, tak jeho ovládání. Co se týká zrychlení je o píď lepší Golf. U Golfu mě překvapilo a vadilo (ale určitě bych si zvykl), že na přidání se chvilinku nic neděje (pokud jsem v nízkých otáčkách a chci zrychlit) a pak mě motor nakopne... Další zrychlení už mi přijde subjektivně podobné s GDI. U GDI podřadím a pěkně zrychluji bez nakopnutí a víc mě to bavilo. Motor Golfu má větší zrychlení, ale to je vše a nepřijde mi to zase nějak zásadně velký rozdíl. Pokud bych si měl vybrat jen podle toho, jak mě motor baví, tak jednoznačně 1 bod pro GDI

Spotřeba: Tady to bude 1 až 2 body pro Golf ale nemohu bohužel posoudit - byly to krátké trasy a každá jiná. Spíš se obávám, že když se buddu s GDI bavit a chtít dosáhnout stejného zrychlení jako u TSI, budu muset motor točit, což mi nevadí, ale bude mít dost vliv na spotřebu. Jen nevím kolik.. ale trochu se bojím, že to bude průměrně i daleko přes litr na 100 a to by mi dost vadilo...

Interiér: 1 bod pro Ceed. U Golfu jsem měl problém s pravým kolenem (spíš podkolenem), kam mi zasahoval k řidiči natočený středový tunel a ta hrana byla dost tvrdá na opírání (ale nějak bych asi pořešil). Navíc to vytočení zužuje prostor u řidiče, o to víc má místa spolujezdec (ale já budu řídit...) V recenzích jsem četl podobné výtky na nohu omezující střed i u Ceedu, ale tenjá tam tento problém neměl. Zpracování a vzhled interiéru mi přijde srovnatelný a líbí se mi obojí (Ceed by byl v klavírově černém interiéru se světle šedou koženkou ve dveřích a velkým displejem, což vzhled taky dost výrazně ovlivňuje).

Výbava: jasně pro Ceed, 1 až 2 body. Ale výbava Golfu mi bohatě stačí, takže spíš za bod...

Exteriér: za mě 1 bod pro Ceed. Obecně se mi víc líbí a byl by navíc s chromovými lištami kolem dveří, což se mi líbí ještě víc. Ale musím říct, že i když jsem měl ke vzhledu Golfa zpočátku naprosto chladný neutrální postoj, tak se mi začíná čím dál tím víc líbit. (krátká verze)

Servis a prodejce. Popravdě nevím, kam bych s Golfem jezdil na servis. Asi nejblíž k bydlišti. Ale ani jeden z prodejců mě moc neoslovil. U Kie mám jasno a myslím, že lepší servis bych u žádné značky nenašel (myslím tím lidi a jejich přístup). Bohužel s Golfem bych tam si neuspěl... Ale tohle bodovat nebudu.

Záruky a asistence a servisní prohlídky zdarma hrají pro Kiu - 1b

Celkově jsem měl o malinko lepší pocit z Golfa. Myslel jsem, že si ho včera i rovnou odvezu, ale neodvezl jsem... Když mi prodejce vyjel finální nabídku i se slíbenýma slevama (bonus za protiúčet, úvěr a cenu za odkup starého auta) ve výsledku to bylo bohužel malinko jinak než tvrdil po mailu a telefonu... Úvěr beru jen kvůli slevě. Měl vyjít 30 000 sleva a 20 000 přeplatek na úrocích tj. ve výsledku sleva 10 tis. oproti nákupu v hotovosti. Jenže když započtu rozdíl v pojištění u úvěru a tím, co bych dostal individuálně, tak to za 2 roky dělá právě těch 10 tis... Takže úvěr má smysl jen kvůli 4 leté záruce zdarma. 5-tý rok bych si připlatil. To samé bylo u slevy za protiúčet. Za auto bych dostal mnohem méně než jinde, takže z 30 tis. je rázem také méně...

Rozdíl mezi Golfem a Ceedem teď je 31 tis. Kč. (431 tis. vs. 400 tis.)

Golf Comfort line, park. senzory, rádio s BT, mlhovky, pískování skel, odnímatelné tažné zařízení schované pod blatníkem

Ceed je výbava FIFA tj. v podstatě exklusive + černý interiér, vyhřívání pod stěrači, dešť. senzory, automatické zhasínání světel a velký displej s navigací vč. 7 let aktualizací map zdarma) + tažné, pískování skel, zástěrky kol a drobnosti kolem

(Taky mi 400 tis. přijde na Ceeda dost, ale já chci aut. klimu a ta je až od výbavy Exclusive, která by byla jen o 10 tis. levnější než FIFA, ale auto není nikde skladem, takže bych musel to té popsané výbavy )

Když to zvážím bez ceny, preferoval bych Golfa, ale vezmu-li do úvahy cenu + další náklady na 3 servisní prohlídky u Golfa za odhadem 15 tis. tak mi to za těch skoro 45 tis. rozdíl asi nestojí a půjdu do Ceeda.

Jen mě ještě láme ta spotřeba, že by to možná stáhla cenově.... Poslední věc proč trochu váhám... Ale spíš je rozhodnuto a spotřebu risknu..
mmira
Moderátor

Příspěvek od mmira »

luky: to bohuzel uplne neumim, s temi auty jsem jezdil nejezdil soucasne (GDI navic v zime na zimnich v kombi), takze muzu citovat jen me poznamky, z hlavy uz si nevzpomenu.

ale dle zaznamniku jsem s obema jezdil +- za stejno, jen TSI pri velke zatezi bralo citelne vice. ja ale nejezdim na spotrebu (viz diskuze vyse), spise na vykon, u nekoho s lehci nohou to muze byt jinak.

jednu poznamku k jinak uz docela vycerpanemu tematu bych prece jen jeste mel. GDI ma lepe poskladanou prevodovku. 1 a 2 jsou u obou aut shodne, 3 a 4 ma korejec vyrazne kratsi. to dost eliminuje nedostatek vykonu ve strednich otackach. to ale neznamena, ze neni potreba radit, jen to, ze 2 a 3 a 4 na sebe dobre navazuji.

navic je GDI slusne odtlumeno - ne, ze by v aute bylo ticho, motor jde slyset, ale ma docela pekny zvuk, tak mi nevadilo ho vytacet.

asi mi, pri psani radku vyse, doslo, proc preferuji Ceed pred Golfem - mozna bude v extremu pomalejsi, ale paradoxne je to ridicstejsi auto. a to je pro me dulezity faktor.
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
Luky-12
Autoškolák

Příspěvek od Luky-12 »

mmira: díky, celkem souhlasím s tím hodnocením, co píšeš. Zpřevodování jsem tedy nedokázal posoudit, ale motoricky se mi pocitově taky GDI líbí víc. Pomalejší bude, ale víc mě bavil a na běžné ježdění mi stačí. Včera jsem to taky točil k 6 tis. a v pohodě, ale na běžné cestování to není, mylím že budu končit tak někde před 5000 tis.
quasimoto
Pan Řidič

Příspěvek od quasimoto »

Musis si to zvazit co ma pre teba vacsiu hodnotu, kupit si auto z ktoreho mas lepsi dojem a trosku priplatit, alebo to ktore mozno az take presvedcive nie je... ak ide o investiciu na dlhe roky, osobne by som si priplatil ak to nie je velky problem, aby som potom x rokov nenadaval, ze som usetril (co sa nakoniec moze uplne zmazat vyrazne nizsou spotrebou a vyssou odpredajnou cenou).

Pripadne by som este skusil oslovit s touto ponukou inych predajcov co vedia spravit s cenou.

Btw. zo skusenosti z okolia, dost ludi co jazdili na VW/Skoda a presli do H/K kvoli lepsej cene, bolo nasledne sklamanych a lutovali ze "usetrili"...
KDB
Mistr volantu

Příspěvek od KDB »

Po přečtení Lukyho příspěvku mám ještě jednu poznámku: jestli se mi líbí a funguje interier je pro mne po motoru, převodovce a brzdách skoro nejdůležitější - trávím v autě řadu hodin denně a tak to, jestli se v něm cítím dobře, je hodně a hodně důležité.
Víc než barva a vnější vzhled.....i když na druhou stranu mám rád, když odcházím od auta a donutí mne to se po něm ohlédnout :x
MG - radost až na kost.
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

@luky: esli ťa ten GDI baví , tak není vo čom... náklady na palivo sou jenom zlomkem celkových nákladů - odpis/amortizace, POV+HAV+ ostatní pojistky, servis, gumy, náplně, spotřebák..... to je pak úplně jedno esli ta opica sežere denně 5 nebo 6 banánů....
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
Luky-12
Autoškolák

Příspěvek od Luky-12 »

quasimoto píše:Musis si to zvazit co ma pre teba vacsiu hodnotu, kupit si auto z ktoreho mas lepsi dojem a trosku priplatit, alebo to ktore mozno az take presvedcive nie je... ak ide o investiciu na dlhe roky, osobne by som si priplatil ..
Já si to zhodnotil, že každé z obou aut má pro mě nějaké výhody a nějaké nevýhody a nespokojený nebudu ani s jedním.. Za mě je to tak 1:1. Takže proto asi rozhodne cena.

Ono totiž kdyby mi šlo jen o cenu, tak nekoupím ani jedno z těchto dvou... Třeba C4 1.6 taky nebyla úplně špatná a ušetřil bych 50 tis. Ale byl by to pro mne kompromis, takže jsem jí po zkušební jízdě vyloučil. Nebo se mi líbí exteriér Megana... a více než Ceedu. A cenově by byl úplně jinde... Ale tam bych měl problém s interiérem, takže jsem ho nebyl ani projet a vůbec o něm neuvažoval.

Mezi Golfem a Ceedem ale nevidím podstatný rozdíl, který by mě kopnul tam nebo onam. U Ceedu se mi líbil víc motor, u Golfu řízení a o malinko podvozek, takže celkově pokud bych to bral jen jízdními vlastnostmi, tak při stejné ceně (tu posoudím snadno), při stejné spolehlivosti (tu už dost těžko, ale na Golfu je víc důležitých věcí, co se můžou po... turbomotor, automatická brzda a start-stop systém tomu taky nepřidá - i pokud by byl v pohodě tak je tam dražší baterie), stejném riziku že mi auto ukradnou (tady nemám moc strach o Ceed) a stejných servisních podmínkách (tady zase o píď vede Ceed), tak bych se přiklonil ke Golfu. Ale v podstatě by to bylo jen kvůli velmi velmi a ještě jednou velmi slabě lepšímu pocitu z řízení.

Když se nad tím takto zamýšlím, tak mě ke Golfu táhne jen menší spotřeba. Pokud by to bylo těch 0,7 l rozdíl, jak je na spritmonitoru.de, tak bych se s tím smířil, protože to vykompenzuje dražší pojiska na Golf, ale jestli by to při mém ježdění mělo dělat 2 litry, jak psal tommas, to už je moc.. Jenže to bohužel nezjistím, takže počítám s těmi statistickými 0,7 l a pak je jednoznačně pro mě výhodnější Ceed. A zítra ho asi objednám.
Odpovědět