Lyžárna
Re: Lyžárna
já nesoudím podle sebe (jenom).... spíš se snažím vysvětlit HM, že jako (skoro) začátečník by měl vybrat lyži, která bude univerzální na všechny druhy sněhu, všechny druhy jízdy i stylu (aby s ním mohl jet krátky, dlouhý, střední oblouk nebo i rovně, smykový nebo carvový) a to fšecko bez námahy a "praní se" s lyžema.....
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
Nesouhlasím.
Jestli jezdil roky na SNB, nebude mít problém s držením na hraně. Na smýkaný oblouk může v klidu zapomenout. Přismýknout patu bude umět vždy.
Jestli má 180cm, tak nějaké 160-165 s R13,14 jsou ideál. Šusem to nepojede, skoky nebudou dobrý nápad, ale na všechno ostatní je to lepší.
Podložky v carvingu hodně pomáhají. Zvětšují páku a s menší námahou udělají větší zahranění. O podložkách se dá bavit snad už jen u pár modelů. Zbytek má integrované vázko, takže to nemusí řešit. BTW. integrovaná vázka mají výšku odpovídající cca. 7-12mm podložce a klasickému vázání.
Jestli jezdil roky na SNB, nebude mít problém s držením na hraně. Na smýkaný oblouk může v klidu zapomenout. Přismýknout patu bude umět vždy.
Jestli má 180cm, tak nějaké 160-165 s R13,14 jsou ideál. Šusem to nepojede, skoky nebudou dobrý nápad, ale na všechno ostatní je to lepší.
Podložky v carvingu hodně pomáhají. Zvětšují páku a s menší námahou udělají větší zahranění. O podložkách se dá bavit snad už jen u pár modelů. Zbytek má integrované vázko, takže to nemusí řešit. BTW. integrovaná vázka mají výšku odpovídající cca. 7-12mm podložce a klasickému vázání.
Back to basics.
Příčina -> následek
Příčina -> následek
každé druhé slovo, které tady s mmirou píšete je "hrana", "postavit na hranu" apod... imho je to špatně, lyžování není o ježdění na hraně (doslova i obrazně), ale o pohodě.... sto soudruhů sto chutí, takže by měl začínat na něčem, co mu umožní vyzkoušet všechno, a až si ujasní k čemu jeho srce tíhne, tak si pořídit odpovídající výbavu....
ref podložky a výška podrážky nad povrchem lyže - mám tam asi 2mm a zdá se mi to kuwa moc.... každý milimetr nahoru znamená výrazné otupení citlivosti v reakcích na to, co lyže dělá a změny tvaru/povrchu trati tj. snadnosti práce s lyží (přenášením těžiště - stranově i předozadně) a rotacema
ref podložky a výška podrážky nad povrchem lyže - mám tam asi 2mm a zdá se mi to kuwa moc.... každý milimetr nahoru znamená výrazné otupení citlivosti v reakcích na to, co lyže dělá a změny tvaru/povrchu trati tj. snadnosti práce s lyží (přenášením těžiště - stranově i předozadně) a rotacema
Btw když jsme u toho. Kamarád si loni koupil nějaké all-mountainy trochu hozené do off pistu od Salomonu. Moc spokojený asi není. Letos uvažuje o nejvyšších Salomonech BRZ. Nemáte s těmi hybridy nějaké zkušenosti? Mně se to tedy moc nelíbí. Při té šířce se to nemůže dobře přehraňovat, ale zkušenost nemám.
Nejeli jste je někdo?
Nejeli jste je někdo?
Back to basics.
Příčina -> následek
Příčina -> následek
já nebojuju JEN za klasiku, já bojuju I za klasiku.... kdo umí, zajede carv (když chce) i na ne-moc-carvových lyžích... mně se ale skoro nikdy nechce...
ref off-piste lyže: problém s ovladatelností lyží na tvrdém/ledovatém/zastrugách nastává až někde od 90mm pod botou a více... Jr. má freeride prašanovky 98mm pod botou a to už je na normální ježdění moc...
aktuálně mám dvoje lyže (allmountain scotty Crusair a Xplorair) - jedny pod botou 80, druhé 91mm.... na těch širších sa už na extrémně tvrdě preparované trati (mančestru, tj on-piste) trápím... off-piste i na totálním ledu sa dá, ale je to vždy se strachem o život (to ale nesouvisí s šířkou lyže ale s tím ledem, expozicí a následky případného pádu)
btw, s oběma allmountain lyžema mnohokráte za sezonu zavítám i na sjezdovky a nikdy sem neměl pocit, že bych se vyloženě trápil... takže all-mountain lyže jsou vhodné i na sjezdovku, zatímco naopak to na 100% neplatí.... on-piste lyže jsou do terénu NAPROSTO nevhodné...
aktuálně mám dvoje lyže (allmountain scotty Crusair a Xplorair) - jedny pod botou 80, druhé 91mm.... na těch širších sa už na extrémně tvrdě preparované trati (mančestru, tj on-piste) trápím... off-piste i na totálním ledu sa dá, ale je to vždy se strachem o život (to ale nesouvisí s šířkou lyže ale s tím ledem, expozicí a následky případného pádu)
btw, s oběma allmountain lyžema mnohokráte za sezonu zavítám i na sjezdovky a nikdy sem neměl pocit, že bych se vyloženě trápil... takže all-mountain lyže jsou vhodné i na sjezdovku, zatímco naopak to na 100% neplatí.... on-piste lyže jsou do terénu NAPROSTO nevhodné...
+1 zemřela už v minulým tisíciletí.ExFun píše:můžeš za klasiku bojovat, jak chceš, ale je mrtvá
RWD
Mam reversy (hodne podobny tem crusairum)….vypreparovana zmzla sjezdovka se na tom zajet da, ale nefunguje to na ledu tak dobre jako race carvy. Nicmene na vsem ostatnim je to mnohem lepsi. Jezdil jsem leta na slalomkach, pak si koupil scotty, chvili jsem vozil na hory oboje a ted uz jenom ty. Svezu se rano na tvrdym, kdyz jsou odpoledne boule nebo brecka i na prasanku. Myslim ze pro zacatecnika idealni.pavproch píše:ref off-piste lyže: problém s ovladatelností lyží na tvrdém/ledovatém/zastrugách nastává až někde od 90mm pod botou a více... Jr. má freeride prašanovky 98mm pod botou a to už je na normální ježdění moc...
R4...258k
R3...261k
EV...264k
R3...261k
EV...264k
kousava = nepredvidatelne utahujici oblouk na nerovnostech. pokud ma lyze maly polomer a je mekka, staci ji pri postaveni na hrane najet na hrbol, spicka se ohne, oblouk utahne a lyze ujedou dovnitr do oblouku.ExFun píše:Co rozumíte kousavá?
tak nejak to ted vidim taky, ale .... no viz nizepavproch píše:spíš se snažím vysvětlit HM, že jako (skoro) začátečník by měl vybrat lyži, která bude univerzální na všechny druhy sněhu, všechny druhy jízdy i stylu
takExFun píše:165, ... R14 jsou ideál.
prvni, co me trener pred 24 lety ucil, bylo postavit vnejsi lyzi na hranu a udrzet ji tam, zadne smykani. a to same nam do hlavy vtloukali po celou dobu, co jsem se ucastnil organizovanych treninku. lyzovani je o oblouccich a ty se jezdi na hrane, na plocho to jaxi nejde. takze "lyzovani je o jizde na hrane" JE axiom.pavproch píše:každé druhé slovo, které tady s mmirou píšete je "hrana", "postavit na hranu" apod... imho je to špatně, lyžování není o ježdění na hraně
takze abych to shrnul pro HM: doporucuju lyzi delky kolem +-165 cm s polomerem +-R14. nemela by byt vylozene mekka, ale ani tvrda, soucasne ani vylozene slalomka. tohle obvykle splnuji tzv cross lyze, takze hledat tam
z novych treba
http://www.lusti.cz/eshop/produkt-1084/ ... 4-5-m.html
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou