Zimní "sportovnější" pneu

Když se chcete ponořit do nitra...
Odpovědět
HondaMan
Letec

Re: Zimní "sportovnější" pneu

Příspěvek od HondaMan »

Přidávám se k internetovým hrdinům, kteří poznali "propastný" rozdíl v chování auta po výměně za lehké disky. Šel jsem z 11+kg na 5,? Kg a rozdíl byl značný. Nevím zda se zlepšilo zrychlení či maximálka, ale auto bylo na rozbitých okreskách klidnější, neodskakovalo a IMHO bylo i komfortnější (to mohla udělat jiná guma).
2.9T RWD
Zajda
Letec

Příspěvek od Zajda »

Paráda, tak už jsme tu dva :-)
Maximálka se ani zvedat nemá proč, prostě je to pro dynamiku auta podobné, jako by se odlehčil setrvák motoru. S bonusem lepšího fungování podvozku.

Nejvýmluvnější poznatky napsal mnou už citovaný Andy Carlile, který po několika tisících kolech učení se tratě a ladění motorky drží na ringu rekord mezi motorkářema - 7:10 BtG:
http://bridgetogantry.com/2/index.php/h ... ing-really
"Jednou z dalších nejzásadnějších úprav jsou BST karbonová kola, která pomohla ve všem. Zrychlení se zlepšilo, brždění je rychlejší, zatáčení vyžaduje míň úsilí a podvozek má lehčí práci. I životnost pneumatik je o trošku lepší. Jsou tu nějaké nevýhody. Výkon stoupl o tolik, že bylo potřeba přehodnotit zpřevodování, nastavení a znalost trati, protože jde akcelerovat o tolik rychleji. Zatáčky přicházejí při jiných převodech a vyvstávají otázky ohledně toho, jaký pastorek bych vlastně měl použít?"
Naposledy upravil(a) Zajda dne pon 21 říj 20:06, celkem upraveno 1 x.
《》1.5 dCi & 0.9 TCe
jarka
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarka »

Asi jsem to napsal moc zobecněně, ale já ty moje info vztahuju k tomu co mám odpozorováno na svém autě, ostatní dovozuju, což je ale prakticky přesně ten rozměr jako chce borekb. Takže si myslím, že můj popis bude bližší tomu jeho případu. Ostatní situace co tady popisujete nezpochybňuju. Na historickým podvozku to musí vyniknout tím víc, přeci jen doba pokročila. Dnes dokáže neskutečně fungovat i 2tunový sportovní mastodont, což bylo před xx-lety nemyslitelné.

HM: předpokládám, že to bylo na 15" kolech na Cliu Sport 1.generace? Tak tam bych to tak ňák čekal, že 10 vs 5kg bude znát. Přeci jen Clio je o dost lehčí než ctr a v celý tý soustavě bude těch 5kg větší podíl...

Jinak já jsem taky pro odlehčování, ale poměřuju to cena/výkon a v mým případě jsou kola dost drahý. A navíc lehčí kola za ještě přijatelný peníz budou vždy míň pevný než těžší rallyový disk typu EvoCorse. Což je pro mě taky hodně důležitý kritérium.
"Auto s pohonem předních kol je jako řízená havárie." - Walter Röhrl (Speed, 04-2017). :D
borekb
Autoškolák

Příspěvek od borekb »

Ještě k diskům - kdo kromě OZ se řadí ke kvalitním výrobcům? Původně jsem myslel, že bych na léto pořídil Ultraleggery, ale Clio má nějaké divné rozměry a ty by nepasovaly. Doporučíte nějakou jinou podobnou značku?
jarka
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarka »

Braid: http://www.braid.cz/?action=detail&id=ID3256&catg=15
EvoCorse: http://www.sape-cars.cz/17-2.php
Obojí cca o 1kg těžší nez OZ Ultraleggery, ale podstatně pevnější (obojí se jezdí v rally) a cenově přijatelnější.
"Auto s pohonem předních kol je jako řízená havárie." - Walter Röhrl (Speed, 04-2017). :D
borekb
Autoškolák

Příspěvek od borekb »

Jak jsou na tom Sparca? http://j.mp/18JXxyM
jarka
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarka »

Netuším...
bambus
Pan Řidič

Příspěvek od bambus »

Já tuším, neb je mám (Rally). Výrobce je OZ a co se pevnosti týče, tak si nemůžu stěžovat. Soukromých RZ na silnicích IV. třídy mám najeto hodně a zatím se mi nepovedlo je jakkoli poničit. Což se nedá říci o mé drahé polovičce, které mi jeden disk sedřela při parkování...
Zajda
Letec

Příspěvek od Zajda »

No, já si moc nedovedu představit, že bych měl rozlámat nebo deformovat jakýkoliv normální disk libovolně drsnou jízdou, pokud nezahrnuje bouchnutí do patníku, kráter na cestě co mi prorve gumu, nebo něco takového:
Obrázek
《》1.5 dCi & 0.9 TCe
bambus
Pan Řidič

Příspěvek od bambus »

To já mám neblahé zkušenosti např. s originál 17'' alu na Laguně II, které se výrazně ohly (bez defektu) po průletu neoznačeným frézováním vozovky. Po srovnání se jeden disk opět ohl v díře schované v kaluži, pak šly 17'' z domu a nahradily je o něco málo odolnější orig 16''.
Odpovědět