Křižovatka a přednost
Moderátor: řidičBOB
Křižovatka a přednost
Teoreticko/praktický dotaz. Mějme následující křižovatku
http://goo.gl/maps/wKZ1l
Vpravo nahoře je zastávka autobusu, který pojede pak směrem dolů (ulice Podruhova). Zleva (ul. Elplova) pojede osobní auto. Podruhova ulice je hlavní.
Řidič v osobním autě bude chtít zastavit na hranici křižovatky, aby dal přednost, přičemž zastaví před přerušovanou čárou (jinak ani nemá rozhled). Zleva ho nabere autobus vyjíždějící ze zastávky, který se příliš neobtěžuje s tím vrátit se do jízdního pruhu (běžná situace tam).
Kdo bude viník nehody a proč?
(tak nějak tuším, že to bude záležet i na tom, kdo tam byl dřív)
http://goo.gl/maps/wKZ1l
Vpravo nahoře je zastávka autobusu, který pojede pak směrem dolů (ulice Podruhova). Zleva (ul. Elplova) pojede osobní auto. Podruhova ulice je hlavní.
Řidič v osobním autě bude chtít zastavit na hranici křižovatky, aby dal přednost, přičemž zastaví před přerušovanou čárou (jinak ani nemá rozhled). Zleva ho nabere autobus vyjíždějící ze zastávky, který se příliš neobtěžuje s tím vrátit se do jízdního pruhu (běžná situace tam).
Kdo bude viník nehody a proč?
(tak nějak tuším, že to bude záležet i na tom, kdo tam byl dřív)
Re: Křižovatka a přednost
tipnu bus:)
https://www.youtube.com/watch?v=i6iSAwLsApM
Moje kolo s Imprezou
Moje kolo s Imprezou
- ultima ratio
- Letec
- Kontaktovat uživatele:
Bus ne, ten jede po hlavní a je jedno v kterém pruhu jede, i kdyby jel v protisměru, tak má na hlavní silnici prostě přednost v jízdě.
- GeneHawkins
- Letec
Pokud zastaví až před přerušovanou čárou, nabere ho i osobák, který pojede vlevo vedle autobusu. To, co ty máš zřejmě na mysli, je nejspíš obdoba Vodicí čáry V4.
Byť se můžeme domnívat, že v místě křížení by měl být autobus už vlevo od té čáry, nic to nemění na tom, že jede po hlavní silnici, a proto má přednost před vozidlem přijíždějícím z vedlejší.
Byť se můžeme domnívat, že v místě křížení by měl být autobus už vlevo od té čáry, nic to nemění na tom, že jede po hlavní silnici, a proto má přednost před vozidlem přijíždějícím z vedlejší.
Ad čáry - jasně.GeneHawkins píše:Pokud zastaví až před přerušovanou čárou, nabere ho i osobák, který pojede vlevo vedle autobusu. To, co ty máš zřejmě na mysli, je nejspíš obdoba Vodicí čáry V4.
Ad přednost hlavní - tenhle argument chápu a je mi jasný, nicméně jsou nějaké hranice křižovatky a pokud budu čekat na vedlejší a z hlavní na mě napálí autobus, tak těžko to může být moje vina.
Jinými slovy mi jde asi o to posoudit, kde je vlastně hranice křižovatky. Jestli u té čáry nebo už dřív.
- ultima ratio
- Letec
- Kontaktovat uživatele:
§ 2/x) zák. č. 361/2000 Sb.
hranice křižovatky je místo vyznačené vodorovnou dopravní značkou "Příčná čára souvislá", "Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!" nebo "Příčná čára souvislá s nápisem STOP"; kde taková dopravní značka není, tvoří hranici křižovatky kolmice k ose vozovky v místě, kde pro křižovatku začíná zakřivení okraje vozovky,
hranice křižovatky je místo vyznačené vodorovnou dopravní značkou "Příčná čára souvislá", "Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!" nebo "Příčná čára souvislá s nápisem STOP"; kde taková dopravní značka není, tvoří hranici křižovatky kolmice k ose vozovky v místě, kde pro křižovatku začíná zakřivení okraje vozovky,
Díky.ultima ratio píše:§ 2/x) zák. č. 361/2000 Sb.
- GeneHawkins
- Letec
Ale tedy zrovna u přednosti je hranice křižovatky nezajímavá...
- ultima ratio
- Letec
- Kontaktovat uživatele:
No jak se to vezme, záleží hlavně na tom, kdo do koho narazí, zda to druhé vozidlo také jelo nebo jen stálo, jak dlouho tam stálo a hlavně jaké má kdo na podporu svého tvrzení důkazní prostředky. Všechno souvisí se vším.
Proč by měla být nezajímavá? Ta přednost neplatí absolutně, pokud někdo pojede z hlavní na vedlejší a při zatáčení mě smete, tak se to dost těžko dá brát jako nedání přednosti v momentě, kdy stojím tam, kde mám.GeneHawkins píše:Ale tedy zrovna u přednosti je hranice křižovatky nezajímavá...