Zdravím,
mám takový zvláštní dotaz. Zamýšlel jsem se nad výběrem motorizace vzhledem ke svým potřebám u příštího auta a nějak sem nemohl najít řešení. Proto se obracím sem a ptám se na názor odborníků...
Ročně se vejdu do ca 20.000km, v poměru 40% město a 60% mimoměsto. Z mimoměsta je více jak polovina km po dálnicích. Dá se říct, že pravidelně střídám město a mimoměsto.
Nyní mám bmw benzin 6-ti válec, což je ideální pro mimoměsto a pro zábavu. Jelikož se ale zvýšil poměr "skákání" po městě, kdy se spotřeba vyšplhá klidně i k 15litrům na 100, je spotřeba jeden z důvodů výměny.
Přemýšlím takto:
Podle nájezdu bych volil benzín. Ale motory kolem 1.6 mám strach na dálnici, kde těch km strávím dost, aby to neřvalo kvůli otáčkám a taky si myslím, že v obvyklých dálničních rychlostech (140-150) bude spotřeba minimálně stejná jako u toho bawora, možná dokonce větší. Benz. motorů kolem 2l je málo (napadá mě Toyota, Honda, Mazda, Ford) a většinou jsou u větších a aut a silně pochybuju o tom, že by spotřeba po městě byla menší než třeba 11l.
Když přemýšlím o dieselu, vím, že všichni budou namítat, že je to malý nájezd a že to není na skákání po městě. Já si ale říkám, že když pravidelně jezdím i ty dálky (je to víceméně 600km na jeden zátah), tak by se DPF mohlo vypálit a že by to mohlo vyrovnat "skákání" po městě. Navíc při cestách na dálku maj např. už i 1.6 vcelku rozumné otáčky, takže se cestuje relativně "klidně". V dieselu bych koukal po 1.6, 1.9 nebo 2.0...
Řešil někdo podobný problém?
PS. bavíme se o autech buď nových (nižší střední) nebo max 4 letých (to by byly asi větší modely s větším motorem (mondeo, oII, mazda... atd) Chci mít názor na motor nejdřív...
Díky
výběr motorizace
Re: výběr motorizace
benzín na dálnici bude žrát vždy....
jezdím s naftou po městě (6 vál, 3 litry v auromatu) a jezdím za 9.5-10.5l....filtr nemám
podle mýho když přejdeš na malej motor z toho šestiválu co máš budeš zklamanej vždycky...prostě to nepojede...
nebo zvaž velkej benzín na LPG, pokud sneseš sraní s plynem je to nejvíéc jízda za nejmíň peněz...
jezdím s naftou po městě (6 vál, 3 litry v auromatu) a jezdím za 9.5-10.5l....filtr nemám
podle mýho když přejdeš na malej motor z toho šestiválu co máš budeš zklamanej vždycky...prostě to nepojede...
nebo zvaž velkej benzín na LPG, pokud sneseš sraní s plynem je to nejvíéc jízda za nejmíň peněz...
- Snowman000
- Letec
- Kontaktovat uživatele:
Myslim, ze kazde rieseni bude mat svoje plusy a minusy, no R6-ky by som sa v prospech nejakej maloobjemu vzdat teda nevedel...
Takze moje volby a to som da sa povedat v takmer rovnakej situacii:
1) Dokupit do mesta nejaku malu krabicku za par drobnych, s na pomer toho povozu vacsim motorom nech to trosku taha a vedelo prezit aj mimo mesta - ja osobne pokukavam po VW Lupo 1.4 16v
2) Neviem o aky R6 sa jedna, kolko ma uz odziteho a sam nie som moc tohoto riesenia fanusik, ale co tak prekopanie na LPG?
Nejake naklady by to mohlo vratit a stale by mal clovek nahranie spravny motor
3) Predaj R6 a kupa napr FoFo 2.0l, Mazda 3 2.0l, pripadne podobnu velkost auto/motor ale spotreba v meste urcite nebude zazracna ale okolo 10 by sa pohybovat mohla a presuny na dlhe cesty by mohlo zvladnut s podobnou efektivitou ako R6...
Rozmyslanie o dieseli by som vynechal uplne, hlavne pri takomto najazde, pomere mesto/mimomesto..., a prechode z benzinovej R6
1) Dokupit do mesta nejaku malu krabicku za par drobnych, s na pomer toho povozu vacsim motorom nech to trosku taha a vedelo prezit aj mimo mesta - ja osobne pokukavam po VW Lupo 1.4 16v
2) Neviem o aky R6 sa jedna, kolko ma uz odziteho a sam nie som moc tohoto riesenia fanusik, ale co tak prekopanie na LPG?
3) Predaj R6 a kupa napr FoFo 2.0l, Mazda 3 2.0l, pripadne podobnu velkost auto/motor ale spotreba v meste urcite nebude zazracna ale okolo 10 by sa pohybovat mohla a presuny na dlhe cesty by mohlo zvladnut s podobnou efektivitou ako R6...
Rozmyslanie o dieseli by som vynechal uplne, hlavne pri takomto najazde, pomere mesto/mimomesto..., a prechode z benzinovej R6
Konzerva od sardiniek s LSD
Multak se vsim vsudy
...tbd...
Multak se vsim vsudy
...tbd...
To sice jo, ale co já vím, tak na LPG se přepíná až po zahřátí motoru. Obávám se, že většinu popojíždění po městě bych stejně jel na benzín... navíc, jak píšeš... to s*aní s plynem, bych asi nedal...cajoch píše:benzín na dálnici bude žrát vždy....
momentálně vede nafta i se všema negativama, co se k tomu vážou...
Snowman000 píše:Myslim, ze kazde rieseni bude mat svoje plusy a minusy, no R6-ky by som sa v prospech nejakej maloobjemu vzdat teda nevedel...
možnost koupit něco dalšího na město mě taky napadla (idealne treba yaris, s tím mam po meste az neuveritelne zkusenosti)... nejsem si ale jistej, ze po nakladové strance (povinne, udrzba, gumy atd.) to bude mit az tak velkej efekt, ze se to vyplati.
Nafta pro me i při tomto počtu km dává smysl, ročně to je úspora kolem 25.000, což už pro mě není nevýznamná částka... Není to moc, ale úplně nevýznamný to není. Řekneme, že radost za volantem jsem si užil a začínám myslet i trochu ekonomicky.. TIm se nechci nikoho dotknout a plně rozumím tomu, když si někdo radši připlatí a užije si jízdu, sám jsem to tak dělal doteď...
Výměnu za cokoli jiného s menším nebo max stejným počtem válců může dobrovolně udělat jen blázen....blackwhit píše: Nyní mám bmw benzin 6-ti válec, což je ideální pro mimoměsto a pro zábavu.
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
- Snowman000
- Letec
- Kontaktovat uživatele:
To BW: Ja som v tej istej situacii takze viem ake to je...no zatial radsej dam najest R6-ke ako sebe
Kupit Yarisa abo malu krabicu bude stat do 3tis. ojro aj menej a to vidim ako jediny naklad spolu s poistkou v hodnote max 100ojro rocne, a dovod?
Lebo ked bude pouzivany prcek tak bude setrene BMW, takze ostatne naklady nebudu navyse k BMW ale miesto nakladov za BMW...a ehm budu radovo nizsie - kolko stoji R13-ka pneu oproti povedzme R16-ke? Brzda na Yaris a BMW? Tlmic? Nedajboze pripadny mestsky tukanec?
Ano naklady nie su len na benzin, ale aj na ostatne ale kym bude jazdeny prcek tym bude setrena R6
Preto si idem tento vikend po jedno Lupo...ano bude to povoz pre priatelku, ale bude pouzivane nami po BA a na ostatne cesty nam stale ostane 325i a nakladovy rozdiel nie len v benzine tam bude slusny
Kupit Yarisa abo malu krabicu bude stat do 3tis. ojro aj menej a to vidim ako jediny naklad spolu s poistkou v hodnote max 100ojro rocne, a dovod?
Lebo ked bude pouzivany prcek tak bude setrene BMW, takze ostatne naklady nebudu navyse k BMW ale miesto nakladov za BMW...a ehm budu radovo nizsie - kolko stoji R13-ka pneu oproti povedzme R16-ke? Brzda na Yaris a BMW? Tlmic? Nedajboze pripadny mestsky tukanec?
Ano naklady nie su len na benzin, ale aj na ostatne ale kym bude jazdeny prcek tym bude setrena R6
Preto si idem tento vikend po jedno Lupo...ano bude to povoz pre priatelku, ale bude pouzivane nami po BA a na ostatne cesty nam stale ostane 325i a nakladovy rozdiel nie len v benzine tam bude slusny
Konzerva od sardiniek s LSD
Multak se vsim vsudy
...tbd...
Multak se vsim vsudy
...tbd...
pavproch píše:Výměnu za cokoli jiného s menším nebo max stejným počtem válců může dobrovolně udělat jen blázen....blackwhit píše: Nyní mám bmw benzin 6-ti válec, což je ideální pro mimoměsto a pro zábavu.
takové reakce jsem čekal... Ještě před rokem bych držel stejný názor, ale teď u mě vítěží ekonomika a styl života, kdy nemůžu BMW prohánět pro radost a slouží hlavně jako nákupní taška...a to je mi ho prostě líto...