Lyžárna

Volné diskuse na libovolná témata...
Odpovědět
ExFun
Letec

Re: Lyžárna

Příspěvek od ExFun »

Vypadají super.

S flexem lyžáků bych si dovolil polemizovat.
Jak tu bylo řečeno - carvuje se hlavně přenášením váhy, ne tlakem. Resp. méně než dříve. Pro racecarv je přenos sil důležitý kvůli kontrole nad zahraněním a platí, co napsal MMira. Pro tourist carv nebo funcarv už to podle mě tak neplatí. Tam se nechává lyže vyjíždět jí výrobcem definovaný oblouk (člověk se netrefuje mezi tyče) a s ohledem na zmíněné přenášení váhy stačí dostat koleno hodně dopředu (tím i váhu) a nahnout se do oblouku. Dostat koleno dopředu jde jen tak, že člověk přetlačí flex lyžáku. Takže víceméně stejného výsledku dosáhne buď silným tlakem do jazyka lyžáku, nebo tím, že má měkkčí lyžák... Já jezdím s povolenými horními přezkami a když jsem jezdíl víc a funcarv mi i trochu šel, tak jsem horní nezapínal vůbec a držel vršek boty jen velcro páskem (lyžáky mám s přepínatelným flexem 65/85, přepnutým na 65). Já bych se nízkých flexů vůbec nebál. Hlavně u začátečníka. Proč se zbytečně trápit přetláčením velkého flexu? Menší ztráta kontroly tam je, ale nic zásadního, pokud člověk nejede na čas mezi bránami, nebo to netrénuje...

Určitě jsem tedy mnohem horší lyžař než MMira..
Back to basics.
Příčina -> následek
mmira
Moderátor

Příspěvek od mmira »

hmm, asi mas pravdu, prece jen vyznavam trochu jiny styl jizdy - dost rychly a agresivni a to vyzaduje fest kontrolu nad lyzemi. nesnasim povolene lyzaky, nahore utahuju, dole povoluju. flex mam 120 a obcas si rikam, ze bych uzivil i tvrdsi.

no stejne, v konecnem dusledku jde o pocit nohy v bote.
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

eee, v konečném důsledku je to o uspokojení z oblúčiků (a je buřt esli na sjezdovce nebo v terénu, esli carv nebo smyk)...
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
Snowman000
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Snowman000 »

Tiez nenavidim volnu nohu v lyziarke, pravidelne musim rozopinat po jazde, hlavne na zaciatku sezony je to niekedy na nevydrzanie...taktiez by som mal mat index okolo 120...
Konzerva od sardiniek s LSD
Multak se vsim vsudy
...tbd...
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Já mám flex 130, je to tak akorát.... a zapínám na začátku i konci sezony stejně a vydržím v tym (bo už sa mmi pěkně teplem z nohou vytvarovala termobotička) celý den v zapnutém...
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

Jak jsem psal - pro rychou jízdu to je nutnost kvůli kontrole, ale my co jezdíme stylem - počkám si až je prázdno, pak to hlavně postavit na hranu, užít si naklonění v obouku co nejníž nad sněhem a přehranit do druhého, a hlavně se vyhnout klammerschwungu (přisedání), tam je to celkem fuk. Hodně funcarverů horní přezky nezapíná právě kvůli tomu, aby se dostali co nejvíc dopředu a prodloužili dobu v oblouku oddálením nakopnutí patkou a ještě se tím eliminuje právě přisedání.

U začátečníka a středního lyžaře půjde hlavně o získání citu pro hranu, udržení na hraně a přehranění. Tam si člověk vystačí s výrobcem nadefinovaným R.

IMHO jako u všeho platí - člověk se musí ke všemu dopracovat. Určitě sami znáte smýkající rodinky na závodních slalomkách Atomicu v lyžácích s flexem 120, na kterých je vidět, jak nedokáží krotit tvrdou závodní lyži a lyžák je pro ně beton, který jim nedovolí dostat koleno ani na úroveň špičky nohy a pak v tom sedí jako na kakáči.
Takže pro HM, jako začátečníka něco kolem 70-80 úplně v klidu.

BTW http://www.google.cz/url?sa=i&source=im ... 5649874189
Back to basics.
Příčina -> následek
Snowman000
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Snowman000 »

Jasne suhlas, ked niekto zacina tak nepotrebuje ten najvacsi hardcore, ktory ho od toho odradi po jednom dni ;) No zase nesiel by som do toho najmakksieho blata (lyziarka, lyze) a nasiel si nieco na com viem stavat...

Dobrym prikladom je moja priatelka...nazval by som ju zaciatocnikom, o ktoreho sa ale na svahu netreba bat, zijde vsetko.
Svoju vybavu kt. ma je starsia a definoval by som ju ako to makke blato, lyziarka nepodrzi, lyza deto. Je vidiet ako niektore situacie nezvlada, pada do zaklonu (do tej jej "bezpecnej" polohy) a nie je mozne jej lyzovanie zlepsit.
No ked je u nas ma moju byvalu ziacku vystroj (racove Lange a racove 11m Slalomky Rossignoli) a aj ked ako tu pisal ExFun, obcas ma problem tu lyzu a lyziarku pretlacit, jej lyzovanie je hned na inej urovni a je mozne s nou pracovat :)
A toto nie su len moje slova, ale hlavne jej.
Kazdopadne vybava priamo na nu by bola este lepsia, no bude blizsia racovym veciam ako tourist...
Konzerva od sardiniek s LSD
Multak se vsim vsudy
...tbd...
PaTaK
Pan Řidič

Příspěvek od PaTaK »

Navíc flex rozhodně není všechno. Stejně nebo možná i víc rozhoduje celková pevnost nohy v lyžáce. Až jsem se divil jaký byl rozdíl mezi velkou poměrně pohodlnou Atomicou s flexem 120 a Nordicou Dobermann Spitfire 120 co mám teď. Úplně jako kdybych měl jiný lyže :)
Beny9700
Pan Řidič

Příspěvek od Beny9700 »

Měřili jste si někdy mobilem rychlost při lyžování, pokud ano, kolik jste maximálně jeli?
Používal jsem na mobilu sporttracker, a to bylo docela zajímavý to vyexportovat
a pak zobrazit na Google Earth.
Pěkně to ukázalo přibližnou trasu (někdy blbě i mimo sjezdovku lesem) a grafy rychlosti.
Proháním atmosféru 2,5 V6, 1,8T a dále 2,8T V6 4x4, k tomu ještě 3.0 R6 s kompresorem a 3,0TDI. Až na jedno auto samé 6-ti válce. A navzdory ekoteroristům si to užívám :-). Zahájil jsem boj proti globálnímu oteplování - pořídil jsem si roadstera :-).
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

Používám endomondo a to mi na snb ukázalo přes 97km/h. Byla to blbost...
Naposledy upravil(a) ExFun dne čtv 07 bře 22:03, celkem upraveno 1 x.
Back to basics.
Příčina -> následek
Odpovědět