"Šmarjá pano", to jsou ale kydy. No nic. Klidně si mysli, že čím více ventilátorů, tím nižší hlučnost.MiN píše:"Jenže odborník ví, že kazdá dalří točivá část s vrtulí je zdroj hluku." - Tak jestli tohle někdo zastává, tak je potom asi h*vno odborník, že ano...
Nebudeme se bavit o nenáročných kancelářských sestavách, HTPC, atd., kde to samozřejmě platí a to jsem ti potvrdil už na první stránce diskuse. Budeme mluvit dejme tomu o běžné herní sestavě, čirou náhodou o takové, kterou si Šmoula s pomocí fóra Živě.cz vybral a koupil.
Taktovaný čtyřjádrový procesor (3,8GHz myslím), GTX560Ti a nějaký ten běžný balast okolo, který na chlazení náročný není. Taková sestava už se prostě NEDÁ rozumně uchladit jen za pomoci zdroje a BOX chladiče CPU. Ono to tak pojede, ne že ne, ale teploty budou hodně vysoko, je zde nebezpečí přehřívání a trvalý provoz ve vysokých teplotách bude mašinu víc namáhat, což má vliv na její spolehlivost. Když dáš dopředu a dozadu skříně běžný 120mm ventilátor (dejme tomu levný, ale povedený AC F12 PWM), jsi jinde nejen teplotami (vzduch se skříní pohybuje = nižší vstupní teplota vzduchu, který je pak tlačený mezi žebry chladičů a tím nižší výsledná teplota komponent), ale zároveň ti ty dvě "přebývající" vrtule hlučnost paradoxně sníží, protože jak CPU tak i grafická karta regulují otáčky ventilátorů podle svých teplot. Když chladím chladnějším vzduchem, mohu si dovolit snížit otáčky ventilátoru, aby výsledná teplota dejme tomu CPU byla stále v únosných hodnotách.
"Šmarjá pano", to jsou ale kydy. No nic. Klidně si mysli, že čím více ventilátorů, tím nižší hlučnost.
Věřím tomu že před kamarády u piva zní tvoje moudra dobře, ale kdyby ses alespoň pokusil si zopakovat fyziku ze základní školy, zjistil bys, že dost velká část tvého příspěvku je s ní v rozporu.
PS: Nemluvím tu o turbínách, to jsi špatně pochopil. Říkám pravý opak - raději víc ventilátorů na nižších otáčkách, než při zachování stejného průtoku vzduchu použít jednu až dvě vysokootáčkové vrtule. Hlučnost ventilátorů totiž nejde tak jednoduše sčítat, jak naznačuješ ty.
A ještě k tomu zdroji: Víc jak 500-600W nemá cenu do sestavy osazovat, pokud se použije zdroj kvalitní a nechceme ho mít jen na to, abychom si poměřovali s kamarády "kdo ho má většího". Výkonnější zdroje výhradně do high-end herních PC se dvěma a více grafikami (resp. grafickými jádry), nebo do profi workstation)-
Který zdroj? 500W - 550W
Re: Který zdroj? 500W - 550W
Ano, já si to myslím, protože když mám těch vrtulí víc, nemusím mít pro stejný průchod vzduchu miliony otáček. Naprosto primitivní logika.
šmárja pano, jde to udělat i s jedním větrákem, kterej točí 500ot/min... ale ty to zcela jistě trumfneš 10 větrákama na 2000 RPM
Slow and serious
Tys koukám sežral Šalamounovo h*vno, že jsi tak chytrej, co? Promiň, ale když nevíš, tak nepřispívej...
Považovat chlazení celé Šmoulovy herní sestavy (tj. včetně CPU, GPU, zdroje, etc., prostě komplet počítače) jedním větrákem na 500RPM za dostatečné, to je jako považovat tvoje Mini za rodinné auto.
Považovat chlazení celé Šmoulovy herní sestavy (tj. včetně CPU, GPU, zdroje, etc., prostě komplet počítače) jedním větrákem na 500RPM za dostatečné, to je jako považovat tvoje Mini za rodinné auto.
jednak moje mini je rodinné auto... moje rodina je všude dostatečně rychle a v dostatečném pohodlí.... (moje rodina - dva lidi.... )
a pokud nechápeš, že někteří z nás mají pasivně chlazené i7 s 570GTX plus jeden 12cm větrák na 500 rpm kvůli okruhům napájení tak jseš ichtyl.... SSD disky a NAS vedle používám, protože team (kdybys to nepochopil, tak reklama na ticho)
editek: Co neuchladí 22kg hliníku neuchladí ani tvoje čtyři super větráky na super vysokých otáčkách... a imo jseš pako a neuvědomuješ si, co nabízí pasivní sestava.... žel bohu kvůli napájení doplněna jedním hnusným ventilátorem
a pokud nechápeš, že někteří z nás mají pasivně chlazené i7 s 570GTX plus jeden 12cm větrák na 500 rpm kvůli okruhům napájení tak jseš ichtyl.... SSD disky a NAS vedle používám, protože team (kdybys to nepochopil, tak reklama na ticho)
editek: Co neuchladí 22kg hliníku neuchladí ani tvoje čtyři super větráky na super vysokých otáčkách... a imo jseš pako a neuvědomuješ si, co nabízí pasivní sestava.... žel bohu kvůli napájení doplněna jedním hnusným ventilátorem
Slow and serious
presne tak, vhodne zvolenym a dimenzovanym pasivnim chladicem lze uchladit i jaderny reaktor (v jeho pripade sice jen nejakou dobu, ale lze to)
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
KoPP: myslím, že většina to chápe ale o tom dotaz nebyl. A pokud chceš zamachrovat že máš doma v počítači 22kg hliníku tak prosím... ale já se ptám proč?
2.0i 107kW
- Psycho vlk Wolf
- Mistr volantu
- Kontaktovat uživatele:
Šmoula: No proto, až to vyhoří, tak to hodí do sběru
Peugeot 301 1.6VTi 85kw/115hp
Peugeot 406 Break 2.0HDi 80kw/110hp
Škoda Octavia I 1.6MPi 74kw/100hp
Peugeot 406 Break 2.0HDi 80kw/110hp
Škoda Octavia I 1.6MPi 74kw/100hp
Šmoula: protože debata se stočila zcela jinam a k původnímu dotazu již bylo napsáno vše, navíc máš vybráno a řešily se tady žabomyší války kolik větráků je nejlíp. (a přitom je to zcela individuální podle HW, case a co je od PC očekáváno)
i na tvou sestavu by nebylo nutné použí žádný in a žádný out větrák, stačilo by zdroj vrazit dolů. Fan na CPU otočit tak, aby foukal směrem vzhůru a nahoře mu udělat prostor kudy bude vzduch dále stoupat....
druhá možnost je dát do stropu velký out větrák a na procesor koupit velký pasiv - případně dopomoct vindtunelem.
Já svého času hlučnost PC řešil skoro až ad absurdum tedy si troufnu tvrdit, že něco nazkoušeno mám.
moc nerozumím proč každý cpe větráky do blbě zvolené case. neřeším tady lidi, co si taktují všechno až se z toho kouří, ale zcela normálního uživatele, který sedi u PC třeba 10h denně a pak si půl hoďku zahraje.
i na tvou sestavu by nebylo nutné použí žádný in a žádný out větrák, stačilo by zdroj vrazit dolů. Fan na CPU otočit tak, aby foukal směrem vzhůru a nahoře mu udělat prostor kudy bude vzduch dále stoupat....
druhá možnost je dát do stropu velký out větrák a na procesor koupit velký pasiv - případně dopomoct vindtunelem.
Já svého času hlučnost PC řešil skoro až ad absurdum tedy si troufnu tvrdit, že něco nazkoušeno mám.
moc nerozumím proč každý cpe větráky do blbě zvolené case. neřeším tady lidi, co si taktují všechno až se z toho kouří, ale zcela normálního uživatele, který sedi u PC třeba 10h denně a pak si půl hoďku zahraje.
Slow and serious
KoPP: hele, zdroj mám položenej uplně dole, větrák od CPU otočenej směrem nahoru ale stejně jsem si tam dal 2 neslyšné větráky. Mám prostě rád když tam vzduch cirkuluje a je tam ideální teplota. Tedka se mi povede dostat se v iddle stavu i na 30°C u procesoru což je super hodnota a 26°C u HDD, což je taky velice dobrá hodnota. Mám prostě svůj počítač rád a chci aby mi vydržel dlouho a nehodlám ho přetěžovat velkýma teplotama. Thats all
2.0i 107kW