Vše co se týká OS a SW...
- Psycho vlk Wolf
- Mistr volantu
- Kontaktovat uživatele:
Vše co se týká OS a SW...
Sem piště vše o operačních systémech a softwaru. Problémy, rady, tipy, návody....
Začnu.
Picku, pokud chceš začít objevovat Linuxu, tak začni s Ubuntu http://www.ubuntu.cz/
Mají velmi dobře zpracovanou Wiki, kde najdeš vše potřebné http://wiki.ubuntu.cz/
Dále jejich forum http://forum.ubuntu.cz/
Dobrá věc je možnost tzv. Live CD. To jest, že systém naběhne z média a můžeš ho používat, jako kdyby byl nainstalovaný. Vyzkoušíš si jestli vše běží a jak ti sedí je prostředí. Když se ti to bude líbit, tak ho jednoduše nainstaluješ na HDD.
Začnu.
Picku, pokud chceš začít objevovat Linuxu, tak začni s Ubuntu http://www.ubuntu.cz/
Mají velmi dobře zpracovanou Wiki, kde najdeš vše potřebné http://wiki.ubuntu.cz/
Dále jejich forum http://forum.ubuntu.cz/
Dobrá věc je možnost tzv. Live CD. To jest, že systém naběhne z média a můžeš ho používat, jako kdyby byl nainstalovaný. Vyzkoušíš si jestli vše běží a jak ti sedí je prostředí. Když se ti to bude líbit, tak ho jednoduše nainstaluješ na HDD.
Peugeot 301 1.6VTi 85kw/115hp
Peugeot 406 Break 2.0HDi 80kw/110hp
Škoda Octavia I 1.6MPi 74kw/100hp
Re: Vše co se týká OS a SW...
Live CD s ubuntu jsem zkusil a jelikož mě to moc nezaujalo tak to byla i moje poslední zkušenost s Linuxem Nebaví mě hledat nějaká složitá řešení.
2.0i 107kW
Psycho:..... tak teoreticky mám LINUX už celkem zmáklej , teď ještě ta praxe. O Linuxi přemejšlím hlavně z důvodu nasazení NAS do vnitřní sítě v baráku. Hodlám postupem času vybudovat celkem sofistikovaný řešení sdílení úplně všeho a v rámci baráku i úplně všude + samozřejmě vnější přístup. A jak to tak čekuju, tak všechny "smart" věci ať už to jsou různý receivery, rekordéry či media centra tak do jednoho běhaj na LINUXU či jeho mutacích, tudíž předpokládám, že když všechno bude na +/- stejný platformě respektive protokolu, že to bude jedině lepší
Naposledy upravil(a) Pickuper dne čtv 19 led 13:45, celkem upraveno 1 x.
Niko nadžanel ko kerdža
ale ten pocit, když to složitý řešení začne fachčit....šmoula píše: Nebaví mě hledat nějaká složitá řešení.
Niko nadžanel ko kerdža
- Psycho vlk Wolf
- Mistr volantu
- Kontaktovat uživatele:
A co ti tam třeba nešlo? A kdy to bylo? Jediné s čím jsem měl před asi dvěma lety problém, byla zvukovka od Creative. A nejčastější problémy jsou s grafikami ATI. Nvidia jede nejlépe.šmoula píše:Live CD s ubuntu jsem zkusil a jelikož mě to moc nezaujalo tak to byla i moje poslední zkušenost s Linuxem Nebaví mě hledat nějaká složitá řešení.
Včera jsem nainstaloval JoliOS (postaveno na Ubuntu) na netbook a jel okamžitě. Žádné problémy.
odporucam na zaciatok linux mint, po instalacii je tam v podstate vsetko, nic netreba doinstalovat.
ostatne distribucie mam taky pocit sa uberaju nespravnym smerom, tie nove graficke prostredia skor odradia ako prilakaju novych pouzivatelov.
mint je v tomto zatial konzervativny, pouziva este stary gnome.
linuxmint.com
ostatne distribucie mam taky pocit sa uberaju nespravnym smerom, tie nove graficke prostredia skor odradia ako prilakaju novych pouzivatelov.
mint je v tomto zatial konzervativny, pouziva este stary gnome.
linuxmint.com
U ubuntu se mi nelíbí to nové prostředí - padalo to a za boha nešla rozchodit hw akcelerace. Při přehrávání videa se obraz předbíhal před zvukem. O funkčním přepínání grafik se taky nedá bavit, nainstalovat Matlab je neskutečný porod, Mathematicu zas pro změnu nejde standardně vypnout, musí se killnout - jednoduše si takto hotové řešení nepředstavuju. Pro nějakého geeka, kterého baví se v tom hrabat, prosím, ale normálního uživatele to akorát tak nasere.
Rychlost zabíjí!
- Psycho vlk Wolf
- Mistr volantu
- Kontaktovat uživatele:
Otázka je, jak budou spolupracovat ty rekordéry a spol. S media centry by neměl být žádný problém. Tak ono v podstatě s NAS a sesíťováním PC nebude až tak velký problém. Jen bych nechtěl nastavovat FTP, email klient atd. Samotný disk nebude problém. O NAS jsem se nikdy nezajímal, takže jen dedukuji.Pickuper píše:Psycho:..... tak teoreticky mám LINUX už celkem zmáklej , teď ještě ta praxe. O Linuxi přemejšlím hlavně z důvodu nasazení NAS do vnitřní sítě v baráku. Hodlám postupem času vybudovat celkem sofistikovaný řešení sdílení úplně všeho a v rámci baráku i úplně všude + samozřejmě vnější přístup. A jak to tak čekuju, tak všechny "smart" věci ať už to jsou různý receivery, rekordéry či media centra tak do jednoho běhaj na LINUXU či jeho mutacích, tudíž předpokládám, že když všechno bude na +/- stejný platformě respektive protokolu, že to bude jedině lepší
- Psycho vlk Wolf
- Mistr volantu
- Kontaktovat uživatele:
S tím novým vzhledem u Ubuntu souhlasím. Ale lze to spustit v klasickém modu. Nastavuje se u přihlašování do systému (dole v liště) a pak nastálo někde v ovládacích panelech. Navíc tam něco podělali a PC je pomalé. Problém s tou grafikou jsem měl taky. Se svobodnýma ovladačema všechno jelo, ale HD video se sekalo. S AMD jelo video, ale sekalo se prostředí. Tak jsem nainstalovat Kubuntu a byl klid. Dokonce se u něj zlepšila rychlost na netbooku.
aikon: no jestli to nebude právě tím Ubuntu..............jak již bylo zmíněno výše pro "normální" lidi a "normální" použití je asi nejlepší ten Mint. Ale je fakt, že některý aplikace přímo pro widle na linuxu nebudou chodit buďto nikdy nebo vždycky hodně blbě. Ale celý je to od začátku o tom, k čemu ten komp primárně používáš a čeho se můžeš nebo seš ochotnej vzdát .......
Niko nadžanel ko kerdža