Který zdroj? 500W - 550W
Re: Který zdroj? 500W - 550W
Pokud se jedná o výkonnější komp, je úplná blbost nechat vývod vzduchu jenom na zdroji. Jako ideál se mi jeví:
1. accelero na grafiku
2. noctua vepředu
3. noctua vzadu
4. velký chladič s noctuou ve směru ven s case, typu tower (ne box).
Tohle by mělo zajistit vznik konstantního průtoku vzduchu kompem a bude klid.
1. accelero na grafiku
2. noctua vepředu
3. noctua vzadu
4. velký chladič s noctuou ve směru ven s case, typu tower (ne box).
Tohle by mělo zajistit vznik konstantního průtoku vzduchu kompem a bude klid.
Rychlost zabíjí!
Jo máš pravdu. Není nad odborníka. Jenže odborník ví, že kazdá dalří točivá část s vrtulí je zdroj hluku. Na tom nic nezmění ani to, že se o to odborníci pár let zajímají. Nejtižší komp je z pasivních částí, že. Takže čím méně aktivních, tím lépe. Je jasné, snad i tobě, že když už není zbytí a musí se tam dát ventilátor, či dva, tak se tam dají co nejtižší a ne nějaké turbíny jak naznačuješ.MiN píše:vilik - Není nad názor odborníka.
Já se počítači a konkrétně jejich hlučností už pár let zajímám a pokud by byla řeč o levné kancelářské sestavě, máš samozřejmě pravdu, ale tam by těžko někdo cpal půlkilowattový zdroj... V případě na chlazení víc náročné herní sestavy, nebo workstation je pravda přesně opačná, než píšeš. Z hlediska hlučnosti je lepší je mít víc ventilátorů na nižších otáčkách, než dva-tři kusy jedoucí de facto naplno.
A jinak 500 W zdroj je dnes standard. Na hraní musíš hledět poněkud výše.
"Jenže odborník ví, že kazdá dalří točivá část s vrtulí je zdroj hluku." - Tak jestli tohle někdo zastává, tak je potom asi h*vno odborník, že ano...
Nebudeme se bavit o nenáročných kancelářských sestavách, HTPC, atd., kde to samozřejmě platí a to jsem ti potvrdil už na první stránce diskuse. Budeme mluvit dejme tomu o běžné herní sestavě, čirou náhodou o takové, kterou si Šmoula s pomocí fóra Živě.cz vybral a koupil.
Taktovaný čtyřjádrový procesor (3,8GHz myslím), GTX560Ti a nějaký ten běžný balast okolo, který na chlazení náročný není. Taková sestava už se prostě NEDÁ rozumně uchladit jen za pomoci zdroje a BOX chladiče CPU. Ono to tak pojede, ne že ne, ale teploty budou hodně vysoko, je zde nebezpečí přehřívání a trvalý provoz ve vysokých teplotách bude mašinu víc namáhat, což má vliv na její spolehlivost. Když dáš dopředu a dozadu skříně běžný 120mm ventilátor (dejme tomu levný, ale povedený AC F12 PWM), jsi jinde nejen teplotami (vzduch se skříní pohybuje = nižší vstupní teplota vzduchu, který je pak tlačený mezi žebry chladičů a tím nižší výsledná teplota komponent), ale zároveň ti ty dvě "přebývající" vrtule hlučnost paradoxně sníží, protože jak CPU tak i grafická karta regulují otáčky ventilátorů podle svých teplot. Když chladím chladnějším vzduchem, mohu si dovolit snížit otáčky ventilátoru, aby výsledná teplota dejme tomu CPU byla stále v únosných hodnotách.
Věřím tomu že před kamarády u piva zní tvoje moudra dobře, ale kdyby ses alespoň pokusil si zopakovat fyziku ze základní školy, zjistil bys, že dost velká část tvého příspěvku je s ní v rozporu.
PS: Nemluvím tu o turbínách, to jsi špatně pochopil. Říkám pravý opak - raději víc ventilátorů na nižších otáčkách, než při zachování stejného průtoku vzduchu použít jednu až dvě vysokootáčkové vrtule. Hlučnost ventilátorů totiž nejde tak jednoduše sčítat, jak naznačuješ ty.
A ještě k tomu zdroji: Víc jak 500-600W nemá cenu do sestavy osazovat, pokud se použije zdroj kvalitní a nechceme ho mít jen na to, abychom si poměřovali s kamarády "kdo ho má většího". Výkonnější zdroje výhradně do high-end herních PC se dvěma a více grafikami (resp. grafickými jádry), nebo do profi workstation)-
Nebudeme se bavit o nenáročných kancelářských sestavách, HTPC, atd., kde to samozřejmě platí a to jsem ti potvrdil už na první stránce diskuse. Budeme mluvit dejme tomu o běžné herní sestavě, čirou náhodou o takové, kterou si Šmoula s pomocí fóra Živě.cz vybral a koupil.
Taktovaný čtyřjádrový procesor (3,8GHz myslím), GTX560Ti a nějaký ten běžný balast okolo, který na chlazení náročný není. Taková sestava už se prostě NEDÁ rozumně uchladit jen za pomoci zdroje a BOX chladiče CPU. Ono to tak pojede, ne že ne, ale teploty budou hodně vysoko, je zde nebezpečí přehřívání a trvalý provoz ve vysokých teplotách bude mašinu víc namáhat, což má vliv na její spolehlivost. Když dáš dopředu a dozadu skříně běžný 120mm ventilátor (dejme tomu levný, ale povedený AC F12 PWM), jsi jinde nejen teplotami (vzduch se skříní pohybuje = nižší vstupní teplota vzduchu, který je pak tlačený mezi žebry chladičů a tím nižší výsledná teplota komponent), ale zároveň ti ty dvě "přebývající" vrtule hlučnost paradoxně sníží, protože jak CPU tak i grafická karta regulují otáčky ventilátorů podle svých teplot. Když chladím chladnějším vzduchem, mohu si dovolit snížit otáčky ventilátoru, aby výsledná teplota dejme tomu CPU byla stále v únosných hodnotách.
Věřím tomu že před kamarády u piva zní tvoje moudra dobře, ale kdyby ses alespoň pokusil si zopakovat fyziku ze základní školy, zjistil bys, že dost velká část tvého příspěvku je s ní v rozporu.
PS: Nemluvím tu o turbínách, to jsi špatně pochopil. Říkám pravý opak - raději víc ventilátorů na nižších otáčkách, než při zachování stejného průtoku vzduchu použít jednu až dvě vysokootáčkové vrtule. Hlučnost ventilátorů totiž nejde tak jednoduše sčítat, jak naznačuješ ty.
A ještě k tomu zdroji: Víc jak 500-600W nemá cenu do sestavy osazovat, pokud se použije zdroj kvalitní a nechceme ho mít jen na to, abychom si poměřovali s kamarády "kdo ho má většího". Výkonnější zdroje výhradně do high-end herních PC se dvěma a více grafikami (resp. grafickými jádry), nebo do profi workstation)-
a k čemu je ten ventilátor na vstupu? já jen, že pokud tam má třeba SSD nebo nějaký box na HDD tak úplně k hovnu teda krom toho, že tam bude generovat rámus navíc... pokud má i rozumnou bednu (rozuměj vyřešen přirozený odfuk teplého vzduchu směrem nahorů (dobře otočený CPU FAN) a zdroj dole, tak není potřeba nějakých vstupně výstupních větráků... protože tam nedělají nic pozitivního...
obecně než výkon bych u zdroje hodnotil účinnost při požadovaném výkonu a to z důvodu toho, že z toho plyne ztrátové teplo a z toho obvykle otáčky větroplachu ve zdroji.
obecně než výkon bych u zdroje hodnotil účinnost při požadovaném výkonu a to z důvodu toho, že z toho plyne ztrátové teplo a z toho obvykle otáčky větroplachu ve zdroji.
Slow and serious
Tak sem koupil Enermax 525W + 2x Noctua 12" oba sem dal na 900 otáček a naprostá spokojenost. Šlo mi hlavně o to,aby, když večer surfuju an netu, sem neposlouchal zadírání ventilátoru na zdroji plus hučení AC 12 PWM, které na můj vkus hučeli až moc.
Jasně, slyším chroupání HDD a trochu grafiku, ale s tím sem počítal a počítače je tak o 1/3 tižší než dřív. Hluk v zátěži neřeším na procíku mam Artic Freezer 13, který moc nehučí ale všechno přehluší grafika GTX 560Ti, která slušně topí a taky slušné hučí
Jasně, slyším chroupání HDD a trochu grafiku, ale s tím sem počítal a počítače je tak o 1/3 tižší než dřív. Hluk v zátěži neřeším na procíku mam Artic Freezer 13, který moc nehučí ale všechno přehluší grafika GTX 560Ti, která slušně topí a taky slušné hučí
2.0i 107kW
A fungovala ti u těch AC PWM regulace? Já jen že se s nimi dá při troše hraní dosáhnout moc zajímavého výsledku. Za ty peníze...
Jinak zdroj i ventilátory jsi vybral moc dobře. V obou případech špička v oboru.
Jinak zdroj i ventilátory jsi vybral moc dobře. V obou případech špička v oboru.
Fungovala. Točili od 800 do 1200 a byl u nich podobný problém jako u větráku u zdroje. Přišlo mi, že v těch ložiskách něco je a jakoby se zadírají
2.0i 107kW
A ještě když jsou tu odborníci. Jak pomocí speed fanu nastavit pomalejší otáčení větráku na procíku?
V iddle stavu mam teplotu CPU 30-33 °C a vetrak toci kolem 1300 otacek, pokud by se to dalo snizit na 900 tak bych byl mega happy.
Stáhnul sem speed fan, naistaloval ale nic, když změním nastavení tak se nic neděje
V iddle stavu mam teplotu CPU 30-33 °C a vetrak toci kolem 1300 otacek, pokud by se to dalo snizit na 900 tak bych byl mega happy.
Stáhnul sem speed fan, naistaloval ale nic, když změním nastavení tak se nic neděje
2.0i 107kW
Lepší je to regulovat přes BIOS. Moderní desky už tu regulaci mají použitelnou a i s možností manuálního nastavení. Speedfan je proti tomu docela neohrabaný...
Gigabyte GA-970A-UD3 mám tuhle a pro prolezení BIOSu mi přijde, že tam žádná taková možnost není
2.0i 107kW