HondaMan píše: Přiznám se že život zmrda který se živí krádežemi má pro mě hodnotu limitně se blížící nule.
![Thumbs up! :-bd](./images/smilies/113.gif)
Nerozumiem vyrazu primerana obrana, ak ma niekto napadne tak sa podla mna mam pravo branit akymikolvek prostriedkami co mam k dispozicii.
HondaMan píše: Přiznám se že život zmrda který se živí krádežemi má pro mě hodnotu limitně se blížící nule.
To je jaksi podstata nedorozumění tady. Cena lidského života se v právu neposuzuje (otázku pojištění a odškodnění necháme bokem). Žijeme v CZ a SK. Byť je CZ ateistický stát, stejně jako celý zbytek západní a střední Evropy (a USA) je naše společnost založena na křesťansko-židovských základech. Lidský život je nejvyšší hodnotou, a jako takový je nejvíce chráněn a ustupují mu všechna ostatní práva. Nejde o vyčíslení, jde o relativní vztah. Je jedno jestli se bavíme o krádeži 1Kč, nebo 100mld., lidský život i zloděje bude vždy vyšší hodnota. Proto nemůžeš beztrestně zabíjet, proto se vedou debaty o eutanasii. Sáhnout na život jiného lze pouze při reálném ohrožení vlastního života, pak ale nejde střet vlastnického práva vůči životu, ale střet života vs. život. Má to svou logiku - jakýkoliv majetek je zaměnitelný a tedy i obnovitelný a nahraditelný. Naproti tomu konec života je smrt. Která je konečná a nezvratná. Ani státy už nemohou často sáhnout na život občanů.HondaMan píše:Jak chceš hodnotit cenu lidského života? Podle přínosu společnosti? Kolik lidí opravdu prospěšných společnosti Ti vleze do domu a krade? IMO jich moc není. Přiznám se že život zmrda který se živí krádežemi má pro mě hodnotu limitně se blížící nule.
HondaMan píše:Kolik lidí opravdu prospěšných společnosti Ti vleze do domu a krade? IMO jich moc není. Přiznám se že život zmrda který se živí krádežemi má pro mě hodnotu limitně se blížící nule.
I kdybych přistoupil na takové populistické přirovnání, pak pro tebe má cenu 0, ale pro jeho manželku a děti, rodinu bude mít naopak nevyčíslitelnou hodnotu, pro známé také nějakou hodnotu525iX píše:HondaMan píše:Kolik lidí opravdu prospěšných společnosti Ti vleze do domu a krade? IMO jich moc není. Přiznám se že život zmrda který se živí krádežemi má pro mě hodnotu limitně se blížící nule.![]()
![]()
To už bylo dávno vyřešené pro všechny. Jen někteří to nechtějí chápat.merlin píše:Vdaka bohu ze som ateisticky cynik! Nemusim riesit podobne moralne dilema...
Máš stejně reálnou představu i o hodnotě vlastního života? Samozřejmě za předpokladu, že hodnotu tebou stanovenou lze považovat za hodnotu všeobecně platnou. Jsem velice zvědav, kam se s tímhle dostaneme.HondaMan píše:Přiznám se že život zmrda který se živí krádežemi má pro mě hodnotu limitně se blížící nule.
O kvalitách rodinných příslušníků zlodějů a podobné verbeže si také nedělám dobré iluze. Všechny bych je dovedl k zastřelenému ať se podívají jak dopadnou, když půjdou ve šlépějích svého příbuzného...ExFun píše:...pro tebe má cenu 0, ale pro jeho manželku a děti, rodinu bude mít naopak nevyčíslitelnou hodnotu...
Já myslím že se to ví, ale na fóru je každý trochu větší hrdinaExFun píše:Myslel jsem, že se ví, proč je nezbytné, aby o konfliktech rozhodoval nestranný a nezaujatý jedinec...