Hon na piráty
Moderátor: řidičBOB
Re: Hon na piráty
čára není zeď.Reklama u cest se také rušit nebude. I kdyby to zachránilo 100 životů To je pevný postoj.
Sbohem. Už tady nejsem. Mám dost všech for.
Tak jsem si to teda prošel a to mi z toho nevyplývá.řidičBOB píše:beau: je to jednoduchý...zákaz předjíždění dostává nový rozměr a i přejetí plné čáry lze považovat za zákaz předjíždění, což v praxi znamená diametrálně jiný postih
Ten řidič, který se soudil předjížděl tam, kde byla svislá dopr. značka zákaz předjíždění. A sice se tam píše u možnosti upravit zákaz předjíždění "místní úpravou", ale to může zase být svislá dopravní značka.
Naopak vodorovná dopr. značka (čára jednoduchá i dvojitá) nezakazuje předjíždění přímo, "pouze" ji při předjíždění není povoleno přejíždět ani ji nákladem vozidla přesahovat, čili podle mého ji nelze považovat za místní úpravu, zakazující předjíždění.
Italská auta jsou nespolehlivá, KSČM je demokratická strana, člověk způsobuje globální oteplování a stroje těžší vzduchu nikdy nemohou létat!
Tak kde se tam píše něco o plných čárách? Zákaz předjíždění může být dán různými způsoby, ale pouhou čárou nikoliv.
Italská auta jsou nespolehlivá, KSČM je demokratická strana, člověk způsobuje globální oteplování a stroje těžší vzduchu nikdy nemohou létat!
Ne??Předjíždění navíc může být v nebezpečných místech zakázáno či omezeno dopravní značkou, a to buď přímo svislou zákazovou značkou nebo nepřímo vodorovnými podélnými čarami, které regulují přejíždění mezi jízdními pruhy.
Ne. Plnou čáru nesmíš PŘEJET (nebo přesahovat nákladem), ale pokud ji nepřejedeš, tak můžeš v ní vymezeném prostoru (jízdním pruhu) klidně přeDjíždět. A proto i když plnou čáru přejedeš (přesáhneš nákladem), nejedná se o porušení zákazu přeDjíždění.
Jiná věc je, když budeš předjíždět tam, kde to zákon obecně zakazuje (dle § 17), např. v křižovatce, na přechodu pro chodce či na železničním přejezdu. Tam je takové porušení stejné, jako kdyby tam byla svislá značka zákaz přeDjíždění.
A to vůbec nemluvíme o materiálním aspektu přestupku, což je už trochu jiné téma, ale zrovna u předjíždění důležité (tj. byl nějaký přestupek vůbec spáchán, když jsem nikoho ani neohrozil ani neomezil ani neporušil jiný zákonem chráněný zájem?).
Jiná věc je, když budeš předjíždět tam, kde to zákon obecně zakazuje (dle § 17), např. v křižovatce, na přechodu pro chodce či na železničním přejezdu. Tam je takové porušení stejné, jako kdyby tam byla svislá značka zákaz přeDjíždění.
A to vůbec nemluvíme o materiálním aspektu přestupku, což je už trochu jiné téma, ale zrovna u předjíždění důležité (tj. byl nějaký přestupek vůbec spáchán, když jsem nikoho ani neohrozil ani neomezil ani neporušil jiný zákonem chráněný zájem?).
A jak mám předjet auto a nepřejet plnou čáru? Možná tak cyklistu
Někdy (byť ne často) jsou široké jízdní pruhy a úzká auta. Když pomalejší před tebou uhne ke kraji, v pohodě se vejdeš. Ale nesmíš předjížděného ohrozit.
A na přeDjíždění jednostopých vozidel (i motorek) se svislá značka zákaz předjíždění nevztahuje, stejně jako na předjíždění nemotorových vozidel (včetně dvoustopých, například potahových vozidel) nebo jezdců na zvířeti.
A na přeDjíždění jednostopých vozidel (i motorek) se svislá značka zákaz předjíždění nevztahuje, stejně jako na předjíždění nemotorových vozidel (včetně dvoustopých, například potahových vozidel) nebo jezdců na zvířeti.
Naposledy upravil(a) beaumont dne úte 12 črc 22:07, celkem upraveno 1 x.