Folie x Rolety x Předokenní žaluzie?
Folie x Rolety x Předokenní žaluzie?
Dobré ráno,
obracím se na Vás s následující prosbou. Uvažuji o zatemnění pokoje prostřednictvím jednoho z těchto stínících systémů. Něco jsem si načetl, oběhal obchody, ale pořád váhám, váhám. Jde mi o to, aby tam nebylo takové teplo, jaké je tam doposud. V létě se teplota pohybuje kolem 30°C a připadám si jak v sauně, pomocí některého z těchto stínících systémů bych chtěl teplotu stlačit tak na 23-24°C, je to reálné??
Jako první mě napadla Folie, která by se nalepila vně okna. Funguje to na principu, že teplo odrazí pryč a část světla pustí dovntř. Geniálně jednoduché, ale!!!
+ Je to levné
+ V zimě to část vnitřního tepla pohltí a ztráty přes okno nejsou až tak markantní
- Aby to fungovalo je nutno mít zavřené okno
- Sebere to část světla
+/- Čím větší účinek, tím je nutno mít temnější folii
+/- Otázka jestli nebudu muset v zimě rozsvěcet dřív a zhasýnat později(více výdajů na elektřinu)
- Teplo to sebere neustále, nemožnost užít si tepla sluníčka v zimě
Dále mě napadla klasická roleta.
+ Udělá to absolutní tmu
+ Udělá to chládek
- Nemožnost regulovat množství světla které chci mít v pokoji
- Veliká "strojovna" nebo-li ten box, do kterého se roleta navíjí.
- Dražší cena
Poté mě napadly předokenní žaluzie. Je několik typů, a z důvodu že na typ okna, na který to chci namontovat nejde udělat ovládní přes kliku, jsem nucen použít typ "Ext 50", který má ovládání na provázek z venku. Ještě je možnost udělat to přes motor, ale to je cenově někde jinde
+ Perfektní odraz světla a tepla
+ Možnost regulovat si množství světla a tepla, které chci mít v pokoji
+ Pokud tam pár dní nejsem, tak to nastavím tak, aby tam bylo příjemně a zároveň kytky přežily
- "Ext 50" nemá vodící lišty, ale ocelové lanka(prý to chrastí)
- Při velkém větru nutno raději vytáhnout
No, a až do včerejšího večera jsem byl pevně rozhodnut pro předokenní žaluzie, ale při hledání na internetu jsem narazil na toto. Předokenní roleta(látková) SunStop http://www.rolety-sunstop.cz/
Výhody plus mínus jako u předokenní žaluzií, až na nemožnost regulace, ale zsae to prý nechrastí.
A tak se Vás ptám, máte někdo z něčím z těchto možností zkušenost? Případně co by jste mi doporučili??
Zatím se přikláním k předokenním žaluziím, ale tápu
Díky všem za pomoc
LK
obracím se na Vás s následující prosbou. Uvažuji o zatemnění pokoje prostřednictvím jednoho z těchto stínících systémů. Něco jsem si načetl, oběhal obchody, ale pořád váhám, váhám. Jde mi o to, aby tam nebylo takové teplo, jaké je tam doposud. V létě se teplota pohybuje kolem 30°C a připadám si jak v sauně, pomocí některého z těchto stínících systémů bych chtěl teplotu stlačit tak na 23-24°C, je to reálné??
Jako první mě napadla Folie, která by se nalepila vně okna. Funguje to na principu, že teplo odrazí pryč a část světla pustí dovntř. Geniálně jednoduché, ale!!!
+ Je to levné
+ V zimě to část vnitřního tepla pohltí a ztráty přes okno nejsou až tak markantní
- Aby to fungovalo je nutno mít zavřené okno
- Sebere to část světla
+/- Čím větší účinek, tím je nutno mít temnější folii
+/- Otázka jestli nebudu muset v zimě rozsvěcet dřív a zhasýnat později(více výdajů na elektřinu)
- Teplo to sebere neustále, nemožnost užít si tepla sluníčka v zimě
Dále mě napadla klasická roleta.
+ Udělá to absolutní tmu
+ Udělá to chládek
- Nemožnost regulovat množství světla které chci mít v pokoji
- Veliká "strojovna" nebo-li ten box, do kterého se roleta navíjí.
- Dražší cena
Poté mě napadly předokenní žaluzie. Je několik typů, a z důvodu že na typ okna, na který to chci namontovat nejde udělat ovládní přes kliku, jsem nucen použít typ "Ext 50", který má ovládání na provázek z venku. Ještě je možnost udělat to přes motor, ale to je cenově někde jinde
+ Perfektní odraz světla a tepla
+ Možnost regulovat si množství světla a tepla, které chci mít v pokoji
+ Pokud tam pár dní nejsem, tak to nastavím tak, aby tam bylo příjemně a zároveň kytky přežily
- "Ext 50" nemá vodící lišty, ale ocelové lanka(prý to chrastí)
- Při velkém větru nutno raději vytáhnout
No, a až do včerejšího večera jsem byl pevně rozhodnut pro předokenní žaluzie, ale při hledání na internetu jsem narazil na toto. Předokenní roleta(látková) SunStop http://www.rolety-sunstop.cz/
Výhody plus mínus jako u předokenní žaluzií, až na nemožnost regulace, ale zsae to prý nechrastí.
A tak se Vás ptám, máte někdo z něčím z těchto možností zkušenost? Případně co by jste mi doporučili??
Zatím se přikláním k předokenním žaluziím, ale tápu
Díky všem za pomoc
LK
2.0i 107kW
Re: Folie x Rolety x Předokenní žaluzie?
kup klimu, to je realnejsie
Klimu nechci, byl by problém kam s jednotkoumager píše:kup klimu, to je realnejsie
Navíc nehledě na to, klima toho sežere hodně a pak bych mohl brousit nožíky na elektroměru
2.0i 107kW
k predokennim zaluziim. imho nejlepsi reseni, sam je mam uz pres 10 let (ty s temi provazky). ale jak zmineno, chrasti. ovsem jen v urcite poloze. takze pres den, kdy clovek chce mit nejake svetlo a chrasteni nevadi, necha je polootevrene. na noc je pak staci poradne sklopit a je po randalu. nevyhda je, ze pak je v pokoji rano stale tma a spatne se vstava.
co se vetru tyce, problem to je jen na velmi exponovanych mistech. na jednom okne se postupne potrhaly provazky, ktere to drzi uprostred. na funkci to ale nema nejaky zasadni vliv, jen se to pri vetru vic deformuje.
posledni nevyhoda je, ze se spini a velmi spatne cisti. takze pokud bys mel byt citlivy na tuto stranku, je potreba zvolit vhodnou barvu.
co se vetru tyce, problem to je jen na velmi exponovanych mistech. na jednom okne se postupne potrhaly provazky, ktere to drzi uprostred. na funkci to ale nema nejaky zasadni vliv, jen se to pri vetru vic deformuje.
posledni nevyhoda je, ze se spini a velmi spatne cisti. takze pokud bys mel byt citlivy na tuto stranku, je potreba zvolit vhodnou barvu.
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
MMira: No vida, takže odpadá i chrastění Přes den mi to neva, ale bál sem se chrastění v noci, ale pokud při sklopených žaluzíích žádné chrastění není, tak to je další velké +.
A ještě bych se chtěl zeptat, nefungují ty žaluzie v noci jako kamínka? Pokud je přes den budu mít sklopené, tak se obávám toho, aby to v noci nefungovalo při otevřeném okně jako kamna(přes ten se to rozpálí a v noci to pak sálá)
No barvu asi zvolím matnější stříbrnou, přemýšlel jsem o bílé, ale to se asi rychle zašpiní, na stříbrné nebude tolik vidět ona špína.
A ještě bych se chtěl zeptat, nefungují ty žaluzie v noci jako kamínka? Pokud je přes den budu mít sklopené, tak se obávám toho, aby to v noci nefungovalo při otevřeném okně jako kamna(přes ten se to rozpálí a v noci to pak sálá)
No barvu asi zvolím matnější stříbrnou, přemýšlel jsem o bílé, ale to se asi rychle zašpiní, na stříbrné nebude tolik vidět ona špína.
2.0i 107kW
zkus si spocitat tepelnou kapacitu tech par prouzku plechu . zapomnel jsem na jednu vec. muzou delat nejaky rachot pri pruvanu.
Autoforum.cz
jj, asi máš pravdu. Já jen, že jsem se na internetu setkal s tímto názorem, tak sem ho chtěl bud potvrdit nebo vyvrátit
2.0i 107kW
ak tam mas teraz 30 stupnov, tak len pomocou zaluzi tazko dosiahnes 23
No, ale klimatizace je prostě mimo. není kam umístit jednotku, a co se týče vnitřní klimatizace, tak ty se mi nelíbej, navíc hučejmager píše:ak tam mas teraz 30 stupnov, tak len pomocou zaluzi tazko dosiahnes 23
2.0i 107kW
mame spickova 3skla a dali jsme na ne navic folii, ktera je cira a ma schopnosti odrazet svetlo. Oproti 3sklum sla teplota dolu o dalsi 2-3 stupne, ale problem je, ze ti to odrazi teplo stabilne, tzn. v zime zase prijdes o teplo, co bys jinak ziskal a musis vice topit. Navic pri vetrani se jejich vyhoda mirne snizuje. Barka mame velky a orientovany na jizni stranu v lete nebyval problem mivat tam 28C, dnes to nejde pres 23C.
Nicmene jak tu bylo jiz psano, nejlepsi jsou predokeni zaluzie/rolety. U rolet tolik nehrozi pazvuky. U obou systemu muzes v klidu vetrat a efekt stineni zustava. Rolety umi vice zatemnit nez zaluzie. Vyhoda obou systemu je i v tom, ze si dokazes dobre mistnost zatemnit i ve dne a muzes v klidu cucet treba na filmy a mas tam vice temno, coz se obcas hodi.
Vyhodou je taky to, ze s nimi dokazes lepe pracovat jak pro stineni, tak pro ziskavani tepla. Proste je vytahnes a pres den v zime ziskavat teplo sluncem a na vecer zatahnes a mas tam dalsi mensi izolacni vrstvu.
Takze pokud mas nad okny prostor, preci jenom ty kazety vetsinou neco zaberou, tak vol ty rolety/zaluzie.
Nicmene jak tu bylo jiz psano, nejlepsi jsou predokeni zaluzie/rolety. U rolet tolik nehrozi pazvuky. U obou systemu muzes v klidu vetrat a efekt stineni zustava. Rolety umi vice zatemnit nez zaluzie. Vyhoda obou systemu je i v tom, ze si dokazes dobre mistnost zatemnit i ve dne a muzes v klidu cucet treba na filmy a mas tam vice temno, coz se obcas hodi.
Vyhodou je taky to, ze s nimi dokazes lepe pracovat jak pro stineni, tak pro ziskavani tepla. Proste je vytahnes a pres den v zime ziskavat teplo sluncem a na vecer zatahnes a mas tam dalsi mensi izolacni vrstvu.
Takze pokud mas nad okny prostor, preci jenom ty kazety vetsinou neco zaberou, tak vol ty rolety/zaluzie.