Koupit nové, nebo nechat staré?

Jen o škodovkách a dalších autech českých značek.
Der
Spolujezdec

Re: Koupit nové, nebo nechat staré?

Příspěvek od Der »

Dodavku ode me koupi za 250-300, dobry na to, ze jsem ji bral pred 5 lety za 480. Rozhodl jsem se pro Astru po svezeni.
https://www.opel-ihned.cz/Opel/Astra/lsjelkipoei/
abgx1
Letec

Příspěvek od abgx1 »

Neni to ten peugeotacky 3valec 1.2 ktoremu sa rozpadava rozvodovy remen, ten upchava olejove sitko?

A ako bonus po 100k km zerie olej?
Der
Spolujezdec

Příspěvek od Der »

abgx1 píše: čtv 12 zář 15:24 Neni to ten peugeotacky 3valec 1.2 ktoremu sa rozpadava rozvodovy remen, ten upchava olejove sitko?

A ako bonus po 100k km zerie olej?
To ja fakt netusim. Mam na to 5 let zaruku a pote to hodlam otocit.
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Myšlenka správná. Jen pokud to tak je, je otázka, jestli sezenes hejla, co to od tebe po zaruce koupi. Ale stejně kupuji auta i já, s provozem po zaruce ať si uživa někdo jiný (jen tedy dávám pozor, co kupuji, ať to má s koncem záruky ještě nějakou hodnotu).
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
2019: VW Tiguan Highline R-Line 2.0 BiTDI, 176kW
2016: Audi A6 Avant 2.0 TDi, 140kW
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

Myslíš, že záruka zamezí závadě a ztrátě času se servisem? Ta zamezí pouze placení opravy.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

To jsem řekl kde?

Samozřejmě, ze ne. Ale.

1) peníze jsou jeden faktor, ne nevýznamný.
2) riziko u nového auta je menší, než u jakkoliv starého.
3) u zarucnich oprav máme domluveno náhradní auto zdarma po dobu opravy, a přistáveni náhradního auta k místu, odkud si odvezou auto k záruční opravě (pokud by nejelo, jinak uděláme kus za kus v servisu). Navic mají motivaci nevyuzivat zákonné 30denni lhůty na opravu (jak všichni víme, autu nedělá dobre, když bude stát měsíc v koprivach).

Ne, fakt mi nedává smysl držet jakkoliv stare auto.
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

petr_riha píše: úte 10 zář 17:51 Oprava = ztráta času v servisu a nejistota, jestli dojedu.
Raději si koupim nové a starosti s opravami přenechám milerad jiným.
U nového auta vylučuješ starost s opravou, ztrátu času a nejistotu dojezdu ;) Samozřejmě nějaké šunka s půl mega na tachu versus nové ano. Ale celá debata začala okolo auta s 90 tis. km a v tom případě je to nesmysl. HondaMan by mohl vyprávět. A já se přidám s výměnou komplet převodovky na O2 RS při nájezdu 5 tis. km. Záruka ti zajistí jen opravu zdarma, ale ne bezporuchovost.
Naposledy upravil(a) jerry dne pát 13 zář 11:54, celkem upraveno 1 x.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Tak si přečti znovu, co jsem psal o post výše. Znovu to psát nebudu. Děkuju.

Tvůj EDIT:
Ano, máš pravdu. Ale 5leté auto, bez ohledu na nájezd, je pořád pětileté. Spousta oprav není závislých na nájezdu, ale věku, ale to moc dobře víš. Předsvědčvoat tě nebudu, opravuj si vraky, já si s dovolením budu kupovat nové vozy a radosti s opravami 3 a více letých se 100 a více na tachu přenechám jiným.

Btw. pokud jsi schopný si s dealerem domluvit podmínky, opravy tě nebudou trápit vůbec. Samozřejmě ze zákona na náhradní auto, atd., nárok nemáš, je to jen o tom umět si nenechat srát na hlavu. A pokud se ti vysere auto, za hodinu tam máš týpka s náhradním a tvoje si odveze, tak je to pořád lepší, než mít 5leté, řešit jeho odtah, řešit placené náhradní auto, řešit délku opravy, řešit peníze, řešit milion dalších věcí. Děkuji, nechci.

Tohle jsme naštěstí ještě neřešili, ale běžné závady, se kterými do servisu dojedeš po vlastní ose, párkrát ano. Dojedeš, sepíšeš zakázku, během té doby ti připraví náhradní vůz. Easy, stojí mě to 2x15minut cesty do a ze servisu cestou do/z práce. Easy. Dá ti tohle někdo s autem v X letech stáří a bez záruky? Asi ne, co?
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

Úplnou jistotu nemáš nikdy. Pouze můžeš umenšovat rizika. Někdo koupí nové a má s ním od počátku jen starosti, někdo jezdí s autem 150 tis. km jen za spotřebák. Navíc v současné době více než před 10 lety hraje podstatnou roli, že takové auto už nekoupíš. Vše je plné elektroniky, asistentů, diskoték na palubce. Takže je to u řady lidí otázka priorit, ne peněz. Chápu tě jako uživatele, pochop ty zase fandy do opravdových aut.
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

V pořádku, však si stejně jako PP udržuj stará auta, nikdo ti to nebere. Když dobře vybereš, nemusíš mít ani tu diskotéku na palubce, ale jak říkám, drž a udržuj si, co chceš. Tvá volba.
Odpovědět