V některých případech by to bez trestu zůstat mohlo, stejně jako spousta dalších činů, které se nepodaří objasnit.
Ale znovu: stane se to tvé rodině, viník půjde do basy. Ucítíš zadostiučinění, budeš si mnout ruce, že je potrestán? Bude ti to asi buřt, rodinu ti to nevrátí. To, že se ten člověk po roce dostane ven, se ani nedozvíš. Rodinu ti nevrátí ani' ty peníze, ale minimálně mohou pomoci té třeba vdově s dětmi, která po nehodě zůstane. Jasně, pokud součástí rozsudku bude peněžité plnění, může v případě neplnění ta basa najít své uplatnění.
Automaticky počítat s tím, že někdo nesplní soudem uloženou povinnost, protože lopata, protože Chorvat, protože cokoliv, je v základu špatně. Můžu si to myslet, pravděpodobně to tak dopadne, ale nelze říct "ty seš lopata, ty půjdeš do báně, ty jsi manažer, ty dostaneš peněžité plnění". Proto má Themis (snad se nepletu a je to Themis) zavázané oči, nemůžeš za totéž dát jiný trest Bulharovi a jiný Čechovi. Můžeš, neměl bys.
- Takže ne, nesouhlasím s tím, aby to zůstalo bez trestu, ale jsem si vědom toho, že se to může stát. Stejně jako u jiných činů, když vše nasvědčuje tomu, že je viník jasný, ale přesvědčivé důkazy se nepodaří poskládat dohromady, ať raději běhá dál, než ať sedí nevinný. In dubio pro reo (a ano, s tímto vlastní zkušenost z pozice poškozených ve velmi blízkém okruhu mám, a protože jsem o vině byl přesvědčen, důkazy měly nedostatky a i tehdy jsem tuto zásadu ctil a zprostění viny přijal).
- Ano, stále si nemyslím, že basa je to správné řešení. Ničemu reálně nepomůže. Vězení má mj. napravit, a pokud tenhle člověk někdy usedne za volant, pokud nebude mít doživotní distanc, jako že asi mít nebude, tak pokud něco změní, ne na základě basy, ale na základě vědomí, že někoho zabil. I bez basy. A pokud nic nezmění, nezmění to ani po pobytu v base.
- A ano, pokud se k něčemu doznáš, měl bys mít nižší trest, než když se nepřiznáš. Pokud budou tresty stejné (nebo zde dokonce horší), nebude motivace k přiznání a spousta činů pak zůstane neobjasněna (zatloukání + nedostatek důkazů).