Kdo má přednost?

Ať už se chcete stát lepším řidičem, nebo poradit ostatním, jak se zlepšit.
Odpovědět
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdo má přednost?

Příspěvek od řidičBOB »

Truck Daškam píše: čtv 27 črc 12:20 Tak omyl, jdou to dvě křižovatky (zase P2 na ochraném ostrůvku), takže to není dle mě ten případ, co řeší Předseda a semafor zde pro vozidla doprava neplatí.
Tzn chodce pustit, ten tam semafor ani nemá...
https://www.google.com/maps/@50.0927812 ... ?entry=ttu
Nějak té diskuzi nerozumím... Jsou tam dva jízdní pruhy - jeden rovně a jeden na odbočení. Proč by měl platit semafor pro přímý směr pro toho, kdo odbočuje vpravo a jede v jiném pruhu?
Samozřejmě, přednost chodcům odbočující vozidlo, dává.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

PepaSFI píše: čtv 27 črc 10:51 ale no tak! Co to na nás zkoušíš? Tam je semafor se šipkou rovně takže platí jen pro rovně. Pokud tohle nedokážeš rozlišit tak to potvrzuje čeho jsem se obával a co bohužel potkávám častěji než bych si přál.
Podstatné je, že platí pro jiný jízdní pruh ;-) Šipka by v něm být nemusela. Příběh šipka rovně v semaforech, je úplně jiná story obecně.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Předseda píše: úte 25 črc 09:36 Teď se zaměřuji na průjezd křižovatek víc a hned mám další situaci.
https://goo.gl/maps/55cLNEk41mtPGnyA9

Střešovická x Patočkova, jedeme stejně jako na view Fiat Stilo. Dle zákona by ale mělo auto odbočující doprava zastavit, protože má lidově "červenou". Běžná praxe: všichni dají přednost autům jedoucím po Patočkově a normálně se zařadí. Nepamatuju na jediný případ, kdy by někdo odbočující doprava stál na červenou.

Takže jak?

Hele, kde jsi přišel na to, že ten semafor platí pro tvůj jízdní pruh? :-??
No pain, no gain.
Vespa time \m/
PepaSFI
Pan Řidič

Příspěvek od PepaSFI »

a kde jsi přišel na to že semafor bez šipek, tedy pro všechny směry, neplatí pro všechny směry? Pokud je semafor určený pro určitý jízdní pruh, bývá označen šipkou tomu pruhu odpovídající.

K těm chodcům, je to popsaný v zákoně, při zelený se normálně přednost dává. To jestli má chodec červenou nebo ne na tom nic nemění, jen tam prostě vleze nebo nevleze, bacha na něj musíš dát stejně. Blbý co? zákon 361/2000 sb. paragraf 70 odstavec 2 c
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

PepaSFI píše: čtv 27 črc 15:37 a kde jsi přišel na to že semafor bez šipek, tedy pro všechny směry, neplatí pro všechny směry? Pokud je semafor určený pro určitý jízdní pruh, bývá označen šipkou tomu pruhu odpovídající.
To mi prozraď, kdes přišel na tohle...
Před hranicí křižovatky měním jízdní pruh a odbočuji tímto pruhem doprava. Proč by pro mne měl platit semafor, který je umístěný úplně jinde a evidentně pro jiný směr jízdy...? Pokud by měl platit i pro vozidlo odbočující vpravo, tak je umístěn tam, kde je semafor upozorňující na chodce; čili vpravo za zábradlím.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
PepaSFI
Pan Řidič

Příspěvek od PepaSFI »

teď se přiznám že v tom trochu bloudím, dělám tady víc věcí a nestíhám sledovat o které situaci je konkrétně řeč. Pokud jde o ten Václavák, není co řešit, je tam šipka, netřeba zkoumat pruhy.
Truck Daškam
Letec

Příspěvek od Truck Daškam »

Před hranicí křižovatky měním jízdní pruh a odbočuji tímto pruhem doprava. Proč by pro mne měl platit semafor, který je umístěný úplně jinde a evidentně pro jiný směr jízdy...?
To je právě tohle: http://www.trolejbus.cz/2007/krizovatky.htm
Semafor může bejt klidně umísteněj vlevo, ale platí pro všechny - narozdíl od značek, které musí být vždy vpravo a ty vlevo tě nezajímaj

Takže suma:
Obrázek číslo 1 je jedna křižovatka, tzn. že dle odkazu zde od Předsedy (viz výše) platí semafor i pro vozidla odbočující doprava (ačkoliv je chtěno, aby neplatil - to řeší ta dopravní akademie v odkazu)
kuk.png
Obrázek číslo 2 jsou dvě křižovatky, tzn. že (nejen) dle mě semafor platí pouze pro ty, co nejedou doprava (tj. jedou rovně nebo doleva)
kuk2.png
PS Na obrázky se nevztahují autorská práva :-D
Chápeš to?
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Pro zřízený pruh pro odbočení ten semafor neplatí. Vždyť i logicky je to úplný nesmysl. Není tam vodorovným značením upraveno, kde by měl ten odbočující zastaviť, takže by se měl řídit obecným pravidlem a z toho bodů by ovšem neviděl, kdy skočí zelená nebo naopak, kdy už je červená.
Ten obr. 2 je jakože ta Střešovická?
No pain, no gain.
Vespa time \m/
PepaSFI
Pan Řidič

Příspěvek od PepaSFI »

no a to máš blbě protože i na to zákon myslí. Když tam není čára, zastavuje se u semaforu. Najdi si to. a nikde není napsáno že by semafor pro nějaký pruh neplatil. Se šipkama platí podle šipek, bez šipek platí pro všechno. O pruhách v zákoně nic není. Značky jo, ty můžou platit pro pruhy ale semafor zná jen šipky.
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

A to se píše v jakém zákoně? Zejména to spojení "u semaforu" mne zajímá.
Btw: on ve svém pruhu žádný semafor nemá. Před jakým má tedy zastavit?
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Odpovědět