Kdo má přednost?

Ať už se chcete stát lepším řidičem, nebo poradit ostatním, jak se zlepšit.
Odpovědět
Truck Daškam
Letec

Re: Kdo má přednost?

Příspěvek od Truck Daškam »

Úplně zapomínáte rozlišovat, kdy to je celé jedna křižovatka (a platí semafor pro všechny jak píše Předseda) a kdy jsou to dvě na sobě nezávislé křižovatky a platí to co píše petr_riha

Václavak, Krč - Sulická: To jsou dvě křižovatky na sobě nezávislé a semafor neplatí pro ty vpravo
Střešovice: Jedna křižovatka, semafor správně platit má, jak píše Předseda (a popisuje ten odkaz)
Chápeš to?
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Truck Daškam píše: čtv 27 črc 11:00 Střešovice: Jedna křižovatka, semafor správně platit má, jak píše Předseda (a popisuje ten odkaz)
Kde to má oporu v zákoně? A jak poznám, jestli to je jedna křižovatka nebo dvě? ŽE se na Střešovické podívám za roh, jestli tam je nebo není semafor a podle toho se rozhodnu, kolik to je křižovatek a kde mám zastavit? Najedu k trojúhelníku, zjistím, že tam semafor není, tak vycouvám 10m zpět, abych na ten rovně viděl? Nebo?

Výhoda té křižovatky je ta, že:
- pokud mají auta rovně zelenou, můžu jet, protože směr, kterému dávám přednost, má červenou.
- pokud mají auta rovně červenou, dávám přednost, protože volný směr má zelenou.

Naštěstí se tedy vždy řeší stejně a na výsledek nemá vliv. Maximálně to odskáče někdo zezadu, kdo nebude čekat, že má před sebou trubce, který zastavuje na trojúhelníku i když ve volném směru nic nejede. Dopravní nehoda bude sice toho chudáka vzadu (nedobrzdil), vám to rozbité auto budu za to nesmyslné brždění docela přát.
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
2019: VW Tiguan Highline R-Line 2.0 BiTDI, 176kW
2016: Audi A6 Avant 2.0 TDi, 140kW
Truck Daškam
Letec

petr_riha: Přečti si ten odkaz, co poslal Předseda.

Pro mě je to taky nová věc, ale jak jsem psal už dřív - Předseda není první, co na to upozornuje, že toto řešení nemá v oporu v zákoně

Výhody mi vypisovat fakt nemusíš a neboj se, že zrovna já tam začnu zastavovat
Naposledy upravil(a) Truck Daškam dne čtv 27 črc 11:15, celkem upraveno 1 x.
Chápeš to?
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Dodám, že dotaz z Václaváku platí i pro tu Střešovickou.

Opravdu si myslíš, že pro tebe ten semafor platí?
- Pokud ano, jakto, že tam nemají chodci semafor (a tedy mohou vstoupit na přechod v době, kdy já mám zelenou v témže směru - znamená to tedy, že když mám zelenou, mám zastavit a dát přednost chodcům, prootže nevím, jestli mají taky semafor)?

A teď čekám odpovědi borci.

- pokud mají auta rovně zelenou, může chodec vstoupit na přechod, kde nemá semafor? Pokud ano, mám pokaždé, když jedu autem na zelenou, zastavit a pustit chodce, kteří stepují u přechodu? Nebo?
Truck Daškam
Letec

Jenže Václavák jsou dvě křižovatky vedle sebe, Střešovice je jedna velká křižovatka - v tom je ten rozdíl
Chápeš to?
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

TD: podle čeho to poznám? A co odpověď na ty chodce na Střešovické?
Truck Daškam
Letec

petr_riha: Nijak - jak to poznáš jsme tu řešili s Předsedou dřív a od ŘB jsme se dozvěděli, že jsme kreténi

Poznat to je tak, že na tom ochraném ostrůvku je pro kolmá vozidla značka upravující přednost - tj. značka "hlavní". Nebo třeba zde (a zde jsou prohozený přednosti)
https://www.google.com/maps/@50.1269757 ... ?entry=ttu
Chápeš to?
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

A co odpověď na ty chodce na Střešovické?

Btw. ano podle značek na ostrůvku. Na Střešovické je jen trojúhelník, žádný semafor. Děkuji za odpověď ;-)
PepaSFI
Pan Řidič

Příspěvek od PepaSFI »

TD: ten Václavák, tam vůbec není podstatný jestli to je jedna nebo dvě křižovatky, ten semafor prostě vpravo neplatí protože má šipku ROVNĚ! A usuzovat na něco podle cedule ZÓNA a podle toho řešit jestli semafor áno nebo nee když je to na něm jasně a světelně zobrazený mi přijde trošku mimo. Jo můžem diskutovat jestli ta zóna neměla být o kousek dál ale to si vyřiďte s dopravním odborem v Praze. Ale na platnost toho semaforu to nemá žádný vliv a rozhodně to není stejná situace jak se nám tady snaží někdo podsouvat. By mě zajímalo jestli ve skutečným provozu takhle řešíte takovýhle myšlenkový veletoče.
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Pepa, neřeš šipku na Václaváku, prosím o odpověď na chodecký (ne)semafor ve Střešovické.
Odpovědět