Cyklistické vlákno

Zážitky, zkušenosti, srazy, upozornění na nebezpečná místa i dotěrnou policii.

Moderátor: řidičBOB

Odpovědět
mattonecz
Letec

Re: Cyklistické vlákno

Příspěvek od mattonecz »

Aj se snad učí i na státních :D
2022 Audi A4 Allroad 40TDI 150kw
ex :( 2022 Audi Q5 50TDI 210kw
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

HondaMan píše: úte 14 bře 12:30 Děti jsou v přípravce a první třídě ZŠ :-D
Jo tak :-D Tak tam zase ty náklady nemusí být tak vysoké, ne? Soukromá ZŠ mi smysl asi nedává, spíše dobrá státní a doplněná o nějaké doplňující třeba jazyky bokem s rodilým mluvčím. Tak bych to aspoň viděl já.
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
2019: VW Tiguan Highline R-Line 2.0 BiTDI, 176kW
2016: Audi A6 Avant 2.0 TDi, 140kW
HondaMan
Letec

Příspěvek od HondaMan »

Z mého pohledu je to obráceně. Čím dřívější kvalitní vzdělání, tím lepší. Existuje na to i "graf" :-D

Obrázek

Ad cena: 1 kousek stojí 16/měs. Od první třídy mají školu do 15 hodin. 1/3 v AJ s rodilým mluvčím. Rozvíjejí nejen hard, ale i soft-skills, hodně se tam řeší hodnoty, sebereflexe, děti dávají pravidelně feedback učitelům...
Očividně je to docela dřina, ale děti tam chodí rády.
2.9T RWD
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Nevím, asi jsem měl na ZŠ štěstí (v devadesátkách), že mě toho naučila dost. Nevím, jestli bych chtěl svoje děti (zatím školka + batole) dřít od první třídy do 15hod. Čímž neříkám, že je to dobře/špatně, prostě to asi jde proti mému momentálnímu přesvědčení.

Na druhou stranu to, že mladší proutek se ohýbá lépe, platí od nepaměti.
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
2019: VW Tiguan Highline R-Line 2.0 BiTDI, 176kW
2016: Audi A6 Avant 2.0 TDi, 140kW
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

jarka píše: pon 13 bře 12:06 Přes 10 let jsem si říkal, že bych si rád koupil 29" a nakonec jsem tenhle rok neodolal a konečně koupil :) . Není to žádný ultra-bike, je to "jen" na deore a ještě jsem si tam dal pevnou vidli a bezduše, ale pro mě super bike na to moje cyklistění po jizerkách.
Obrázek
Gratulace a užívej si :) Těch 11,3 kg je i s pedálama? Mám letitý HT, rám karbon, vidlice Reba a použitím lehkých kol WTB 26'' jsem na 11 kg. Ale vepředu je ještě trojtác, vzadu malá 9-ti kazeta. Už to měnit nebudu, stejně se musí hlavně šlapat :D A kde jsou ty doby, kdy jsem jezdil alpské průsmyky. Už bych to neušlapal ani na speciálu za milion ;)
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

petr_riha píše: úte 14 bře 13:52 Nevím, asi jsem měl na ZŠ štěstí (v devadesátkách), že mě toho naučila dost. Nevím, jestli bych chtěl svoje děti (zatím školka + batole) dřít od první třídy do 15hod. Čímž neříkám, že je to dobře/špatně, prostě to asi jde proti mému momentálnímu přesvědčení.

Na druhou stranu to, že mladší proutek se ohýbá lépe, platí od nepaměti.
Výhoda podobných výběrových ústavů je imo hlavně v možnosti dostat se na výběrové zahraniční VŠ. Ono z nějakýho státního gymplu je, když si vzpomeneš ve třeťáku / čtvrťáku, už vlastně docela pozdě. A dřív se o to většinou nikdo nezajímá a na normální škole mu o tom neřeknou.

Nicméně měl jsem možnost poměrně zblízka sledovat jedny z prvních ročníků osmiletýho gymplu Mr. PPF a že by z toho vypadali nějaký extra kariéry se moc říct nedá.
Imo se formální vzdělání těžce přeceňuje :D
2.5T, 2x2.0TDI, 2,8DC incoming))
HondaMan
Letec

Příspěvek od HondaMan »

petr_riha píše: úte 14 bře 13:52Nevím, asi jsem měl na ZŠ štěstí (v devadesátkách), že mě toho naučila dost. Nevím, jestli bych chtěl svoje děti (zatím školka + batole) dřít od první třídy do 15hod. Čímž neříkám, že je to dobře/špatně, prostě to asi jde proti mému momentálnímu přesvědčení.
Já si také myslel, že chodím do výběrové ZŠ s rozšířenou výukou jazyků. Pak jsem (také v 90's) jel na 2 týdny na zš do Holandska. Už tehdy ten rozdíl byl značný. V CZ školství se toho zas tak moc nezměnilo. Svět ale ano. Ve státním školství zůstal frontál. Tady budeš sedět a poslouchat a ten nejlepší to dokáže do slova zopakovat.
Na "naší" zš je ve třídě 15 dětí, každý má individuální plán, pravidelně s vyučujícími řeší v čem se potřebují zlepšit. Místo třídních schůzek jsou třístranné pohovory, které začíná dítě hodnocením sebe, školy, vyučujícího a podpory rodičů. Každý týden mají přednášky se zajímavými lidmi (cestovatelé, herci, business, lékaři, terapeuti)... Při vyučování používají iPady, prezentují a hodnotí sami sebe i ostatní. Učí se v logických celcích. Probírají etiku, byli na exkurzi ve filharmonii, pravidelně jezdí na výlety a mimo školní docházku pro ně škola ještě organizuje další kurzy.
Za mě to není "dřít od první třídy do 15hod". Mám srovnání s okolím a spíš bych to pojmenoval jako "povinná školní docházka, kde mě baví svačina, přestávky a možná tělocvik" vs. "zábavný program, při kterém se každý den naučím mnohem více než jen číst, psát, počítat"
Především motivace těch dětí je neskutečná. Kolik dětí na státní škole se v neděli těší do školy? Kolik jich odpoví, že je baví matematika?
2.9T RWD
abgx1
Letec

Příspěvek od abgx1 »

Nemozes vsetky statne skoly hodit do kolonky "statne skolstvo" a porovnavat. V konecnom dosledku kvalita vyucby zalezi na mozno 8-10zamestnancoch danej skoly. Ak tych 8-10ludi stoji za prd, nema motivaciu, nema skill, ide si len preplavat pracovnou dobou cestou najmensieho odporu tak tym stiahnu dole celu skolu. O kilometer vedla mozes mat rovnaku skolu ktora bude 10x lepsia s namotivovanym kolektivom.

Hlavnu vyhodu sukromnej skoly vidim v paywalle ktory odradi rozne pochybne existencie :D Moze to zniet namyslene, ale ked sa ti v 7-8-9rocniku stretne particka hoc len 4-5 poulicnych zivlov pre ktorych je matematika niekde na 356. mieste po alkohole a trave, tak sa chtiac nechtiac tempo vyucovania prisposobi im
jarka
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarka »

jerry: Jo jo, je to i s pedalama :) .
"Auto s pohonem předních kol je jako řízená havárie." - Walter Röhrl (Speed, 04-2017). :D
mattonecz
Letec

Příspěvek od mattonecz »

To musi bejt super dětství bejt do 3 ve škole od 1 třídy.
2022 Audi A4 Allroad 40TDI 150kw
ex :( 2022 Audi Q5 50TDI 210kw
Odpovědět