Hon na piráty

Zážitky, zkušenosti, srazy, upozornění na nebezpečná místa i dotěrnou policii.

Moderátor: řidičBOB

Odpovědět
abgx1
Letec

Re: Hon na piráty

Příspěvek od abgx1 »

Nie zeby som sa nejak stotoznoval s myslenim trucka, ale argumenty typu "predsa si nebudeme davat za priklad ukrajinu" alebo "bol si ty vobec v amerike?" mi nepridu velmi nad urovnou priemerneho vodica kamionu.

Schvalne som na to teraz mrkol:
25% tint je povoleny v UK, dansku, finsku, madarsku
30% tint je povoleny v belgicku, francuzku
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Používám stejné argumenty, jako on. Aby tomu alespoň trochu rozumněl.
Na druhou stranu, ten dotaz na USA není až tak od věci, jak by se mohl zdát. Jednak ty předpisy jsou pro každý stát jiné a pak také policie velmi tvrdě prosazuje jejich dodržování. A jedna z věcí, kderou v USA fakt nechceš, je mít jakýkoliv záznam u policie. Proto jsem se ptal, jestli tam někdy byl a ví, jak to tam chodí, když to dává nadšeně jako příklad.
Btw: to asi stejný, jako blinkry. Ty přece víš, kam jedeš. A fakt, že mám blinkr doleva ještě neznamená, že tam pojedu. Zrovna na tohle mám v Pze jednu križovatku, kde kdybych se spoléhal na blinkry, tak jsem tak 3x do týdne nabouraný...a byla by to moje vina.
Každá krajina má nejaká specifika. Někde je permanentní zelená šipka, někde se nemusí ve dne svítit a jinde je zase 100 na dálnicích. Všude to má nějaké důvody a historii. Tamní řidiči s tím umí žít, protože to mají od prvopočátku v autoškole.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Truck Daškam
Letec

Příspěvek od Truck Daškam »

řidičBOB: Nemusím někam jet, aby znal všeobecně známé věci. Nijak USA nevychvaluju, maj tam zase na hovno jiný věci.

Ano, každá krajina má svá specifika - ale leckdy se používá sousední říše jako příklad (ted třeba vratné pet lahve), ale prostě jen někdy. Nevím proč když něco funguje jinde, proč ne u nás.
Třeba chevron na hasičských autech, blikající zelená... Vono to funguje po celém světě desítku let, ale představ si.. Oboje se musí testovat! (blikající zelená v Břeclavi, Chevron v Moravskoslezkém kraji

To s tou zelenou šipkou je krásnej příklad. Dojčaland, ted už i Slovensko a kdoví kde ještě.... A u nás to žádnej mamlas ještě neotestoval, takže zavádět se to nebude určitě. Hlavně že prsí stupidním bodovým systémem, kterej je ve výsledku k hovnu

Osobně folie na autě nemám, nějak to neuznávám. Ale chápu že to někdo chce, nebo mu to vyhovuje - pro mě za mě, at si sundá všechny okna, místo toho dá palubky s bukovým vzorem a místo čelního okna si nasadí brejle
Chápeš to?
PepaSFI
Pan Řidič

Příspěvek od PepaSFI »

sice nevím co je chevron na hasičských autech ale to je jedno. Blikající zelená, to znám ze Slovenska a nějak nevím co to přináší a co by to přineslo tady kde obvykle na červenou aspoň jedno auto projede a paradoxně pak na zelenou jak říká můj brácha, spí už děti, spí už hračky, spí už celý svět. Zelená šipka, jo to by bylo fajn. Ovšem já bych po zavedení tak čtvrt roku radši nikam nejezdil než se to vymlátí. Když se zavedla "absolutní přednost" chodců, blbci z médií to blbcům tak hustili do hlavy, že někteří si dodnes myslí, že můžou skočit kdykoliv kamkoliv, třeba pod tramvaj. Totéž nastalo když se zavedly cyklistický protisměry v jednosměrkách. Taky si hned všichni bikiklisti mysleli že můžou vjet kamkoliv a jakkoliv. Co by se asi stalo kdyby zavedli že se může na zelenou šipku jet doprava i když svítí červená? Tak desetina lidí si bude hned myslet že může jet na červenou, většina že může doprava na červenou a jen nepatrný procento se rozhlídne a nevlítne tam hned jak mastnej papír do průjezdu. Bych docela rád věděl kolik asi tak lidí ví že na tu svítící zelenou pravou nemají volno ale že musí dávat přednost ostatním?
Ono by celkem stačilo kdyby lidi uměli používat ty věci co už existujou.
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

...třeba můj tchán, který dělal někdy v roku 2 Vyhlášku 100 :D
Ono totiž není každý neurochirurg v černých brýlích za volantem míchačky.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
abgx1
Letec

Příspěvek od abgx1 »

Blikajuca zelena je dost fajn. Obzvlast na obchvatoch kde sa na cervenu brzdi casto z 3cifernej rychlosti vo vlaciku aut.
Truck Daškam
Letec

PepaSFI: Chevron jsou takové ty žluté výstražné šipky přes celý zadek auta. A není to tak dlouho, co se to v ČR zlegalizovalo - možná dva, tři roky? Snad angličani to maj odjakživa. U nás to byl problém... Protože se to muselo leta testovat a schválit.
Ačkoliv nevím, co se na tom testovalo - jestli stavěli řidiče, co takovou cisternu objeli/předjeli a ptali se jich, jak dobře je viděli? Nevím...

Blikající zelená defacto prodlužuje oranžovou, ale umožnuje samotnou jízdu. Já, nebo třeba autobus na tu oranžovou nestihnem zastavit a projedem na regulérní červenou. Ted jsem to ukazoval ve videu, jak na hovno to prostě je. A žroutům předpisů jako je Bob to nevysvětlíš - takže problém to je. Navíc u dlouhých křižovatek nebo tam kde je minimální vyklizovcí čas, to je i nebezpečný - chodci padne zelená a prostě jde, at se děje cokoliv
Osobně jsem to viděl myslím v Bulharsku a ještě někde to maj.
A řešilo by to problém, proč zelená šipka doprava nemůže navazovat na zelenou (bylo mi řečeno, že je to kvůli chodům, kterým padne zelená).
Nebo by byl fajn odpočet - tak jak to mívaj přechodný semafory na kyvadlovce
Bych docela rád věděl kolik asi tak lidí ví že na tu svítící zelenou pravou nemají volno ale že musí dávat přednost ostatním?
Ano, moc ne. Nedávno jsem to dával na fb, spousta řidičů to netuší

Vzdělávání řidičů je další věc - většina si udělá papíry, a pak už nikam nemusí. Kdyby místo reklam na čištění vagíny vysílali něco vzdělávacího, bylo by to pochopitelně lepší
Chápeš to?
mattonecz
Letec

Příspěvek od mattonecz »

Btw v Německu zelená sipka ale neni svítící ne tam proste přidělena, to je jako v USA ?
2022 Audi A4 Allroad 40TDI 150kw
ex :( 2022 Audi Q5 50TDI 210kw
Truck Daškam
Letec

V USA to maj bez šipky, je to snad možná podmíněno zastavením. Někde dokonce maj, že můžeš odbočit na červenou i doleva, pokud jedeš z jednosměrky do jednosměrky.
V německu je ta plechová šipka totožná, jako u nás ta svítíci - nic nejede, můžeš odbočit (ale taky možná musíš napřed zastavit, to už nevím).

Slovensko přešlo na říšskej model, takže asi všude možné instalujou plechový šipky. Osobně bych byl pro USA model, i z důvodu ceny a nemuselo by se čekat, až se město rozhoupe (zda-li vůbec) - no a hlavně řidič má být svéprávný
Chápeš to?
PepaSFI
Pan Řidič

Příspěvek od PepaSFI »

on ten US model taky není univerzální, mají tam leckde značky NO TURN ON RED, čili neodbočovat na červenou. Prostě proto, že někde to jaksi nemusí být vhodný a použitelný. Takže vlastně to samý jak ta zelená šipka, jen naopak. Jestli by to stálo víc peněz je úplně fuk, značek je tolik že pár šipek už to nezachrání. Tuhle jsme takhle na nákupu stáli na parkovišti u malého obchoďáku v malém městě a brácha povídá, hele kolik je kolem značek. Jen tak na letmý rozhlídnutí jsme napočítali asi třicet. Z toho velká část zbytečná, velká část postradatelná po lehké úpravě organizace provozu. A tam kde by byla potřeba, značka není, takže občas někdo opouští parkoviště vjezdem který je úzký a tak vznikají podivný situace.

Dopravní úpravy podle USA vzoru moc nemůžem brát, jsou tam jiné podmínky, jiný způsob provozu a jiná dopravní historie. Třeba u nich běžná ALL WAY STOP, stopka ze všech směrů, všichni zastaví a první jede ten co byl první, už to vidím barevně se stereozvukem jak tady někdo uzná že byl druhý.

A ešče se vrátím k té blikající zelené. Co by se asi mělo udělat když bude blikat? Zpomalit a připravit se na zastavení nebo zrychlit a zkusit to projet?
Odpovědět