Řešit nové auto nebo si ponechat staré?
Řešit nové auto nebo si ponechat staré?
Mám něco nainvestováno a nějakou volnou hotovost, veskrze bych mohl koupit novou Kia Ceed nebo třeba Hyundai i30 v top výbavě, ale jsem relativně spořivý a furt si říkám, jestli to má cenu.
Mám 17 let starou Mazdu 6, dal jsem jí před 2 roky do LPG, a tenhle rok jsem nechal udělat generálku motoru, takže to nežere ani ml. oleje (od té doby jsem s tím ujel 5.000 km a olej je furt na maximu).
Ale furt s ní řeším nějaké drobnosti, tady špatná čidla usazení a pískají pásy, tady se špatně zavírají dveře, teď to žere 100ml chladící kapaliny za měsíc. Jako, ano, není to tak strašné.
Zkoušel jsem si novou Kiu i Ceed, co se mi líbí je elektronika v autě, to je super, ale to pohodlí bych řekl je horší než v mé Mazdě.
Taky uvažuji Mazdu obměnit za novější 10 let starou.
Úplně nejradši bych prostě počkal, teď mě to nepálí, a až se stará Mazda rozpadne, tak to řešit. Jen furt nevím s tou inflací a vším, jestli má cenu příliš vyčkávat.
Co myslíte vy?
Mám 17 let starou Mazdu 6, dal jsem jí před 2 roky do LPG, a tenhle rok jsem nechal udělat generálku motoru, takže to nežere ani ml. oleje (od té doby jsem s tím ujel 5.000 km a olej je furt na maximu).
Ale furt s ní řeším nějaké drobnosti, tady špatná čidla usazení a pískají pásy, tady se špatně zavírají dveře, teď to žere 100ml chladící kapaliny za měsíc. Jako, ano, není to tak strašné.
Zkoušel jsem si novou Kiu i Ceed, co se mi líbí je elektronika v autě, to je super, ale to pohodlí bych řekl je horší než v mé Mazdě.
Taky uvažuji Mazdu obměnit za novější 10 let starou.
Úplně nejradši bych prostě počkal, teď mě to nepálí, a až se stará Mazda rozpadne, tak to řešit. Jen furt nevím s tou inflací a vším, jestli má cenu příliš vyčkávat.
Co myslíte vy?
Re: Řešit nové auto nebo si ponechat staré?
Tady je každá rada drahá.
17 let staré auto bude mít vždy pár much,
10 let staré auto je bude mít také. Možná trochu méně, může jich mít ale i více (nepovedený ročník, problémový kus...)
Nové auto může mít much více než obě stará dohromady, protože se poslední 2 roky vyrábí i z dílů, které by jindy skončily jako šrot. Také vývoj, QA, testování... to vše je od začátku Covidu oprcané protože HO, šetření, nedostatek dílů i lidí... U korejců by to mohlo být trochu lepší, ale...
Auta imo moc levnější nebudou. Všichni mají prodáno na celý příští rok a až banky rozvolní, tak zase budeme všichni nakupovat jak zběsilí. Být v Tvých botách, tak volnou hotovost postupně sypu do pečlivě vybraných rizikových aktiv a auto koupím později. Investiční příležitost, kterou máme teď, nebo možná ještě přijde, tu nemusí být dalších 10 nebo ještě více let.
17 let staré auto bude mít vždy pár much,
10 let staré auto je bude mít také. Možná trochu méně, může jich mít ale i více (nepovedený ročník, problémový kus...)
Nové auto může mít much více než obě stará dohromady, protože se poslední 2 roky vyrábí i z dílů, které by jindy skončily jako šrot. Také vývoj, QA, testování... to vše je od začátku Covidu oprcané protože HO, šetření, nedostatek dílů i lidí... U korejců by to mohlo být trochu lepší, ale...
Auta imo moc levnější nebudou. Všichni mají prodáno na celý příští rok a až banky rozvolní, tak zase budeme všichni nakupovat jak zběsilí. Být v Tvých botách, tak volnou hotovost postupně sypu do pečlivě vybraných rizikových aktiv a auto koupím později. Investiční příležitost, kterou máme teď, nebo možná ještě přijde, tu nemusí být dalších 10 nebo ještě více let.
2.9T RWD
jestli jsi za rok najel 5 tis.km tak bych se na nové auto z vysoka..
Koupit auto 6-8 let staré s malým nájezdem napřímo od 1.majitele s prověřenou historií. Dá to fušku najít, stojí to o trochu víc, ale dá se. Pak budeš mít s tvým nájezdem dalších 10 let klid. Chce to jen tomu trochu rozumět nebo mít někoho, kdo rozumí. Nekupoval bych nic v bazarech. Když to nevyjde, tak to si nech raději staré. Co s ušetřenými penězi je otázka za milion do jiného vlákna.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
Tak “tenhle rok generalka” znamená letos, třeba v létě, ne před rokem. Ten nájezd bude vyšší.
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
2019: VW Tiguan Highline R-Line 2.0 BiTDI, 176kW
2016: Audi A6 Avant 2.0 TDi, 140kW
Koupil bych si nové dokud to jde.
Mazdy mají v inzerci tak nadsazené ceny že ji ještě dobře prodáš.
Mazdy mají v inzerci tak nadsazené ceny že ji ještě dobře prodáš.
《》1.5 dCi & 0.9 TCe
Já taky lpím na 16 let starém bramborovi2 a nehodlám ho vyměnit za nové (i když občas taky už čelím "problémům ze stáří"), a to z toho důvodu, že nová (současná) auta jsou tak svázaná EU předpisy a obsahují tolik "dnes povinných" asistentů apod, že bych to prostě nedal s tím žít. Takže za mně: nechat si staré a starat se o něj.
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
Nevím, tohle lpění na starých strepech moc nechápu. Raději auto, do kterého sednu, jedu a nic neřeším. Ale každý dle sebe.
Divím se, ze nejezdis ještě dostavnikem, ten taky nebyl svázán žádnými předpisy.
Divím se, ze nejezdis ještě dostavnikem, ten taky nebyl svázán žádnými předpisy.
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
To už je takový životní styl, protože racionální základ v tom není.
GTS 992
KTM X-BOW GT
F-150 5,0 ROUSH
M2 MT
hoonring.cz
Coupe JCW KW3
KTM X-BOW GT
F-150 5,0 ROUSH
M2 MT
hoonring.cz
Coupe JCW KW3
Podle dnešního rozhovoru s bráchou o jeho O4 bychom asi ty asistenti, diskotéky a podobné blbosti pavproch ani já nerozdýchali. Proti pavprochovi mám výhodu novějších aut (všech tří ve stáří 7-10 let) a pár let věku navíc. A protože jezdím jen soukromě a pro zábavu a auta střídám, tak mám šanci s nimi vydržet na furt.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.