Jak správně na rozjezdy do kopce

Ať už se chcete stát lepším řidičem, nebo poradit ostatním, jak se zlepšit.
Odpovědět
metaljohn
Mistr volantu

Re: Jak správně na rozjezdy do kopce

Příspěvek od metaljohn »

V tom případě to chce hodně plynu :)
MX-5 NB 10th AE, ex BMW E46 323i
Fasther
Řidič začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fasther »

hmm vidím že to bude chtít trénink - dost krutej - hlavně pro spojku :-)

Edit: A co si myslíte o držení auta v kopci pouze na spojce? Podle mě kravina a zhovadilost, ale možná se pletu....
Řidič je nejnebezpečnější částí vozu.
mafel
Pan Řidič

Příspěvek od mafel »

Fasther píše:Otázka je jednoduchá - jak se rozjíždíte do kopce a jak by jste doporučovali se rozjíždět vzhledem k autu a i ostatním účastníkům silničního provozu.

Co jsem si všimnul jsou v zásadě dva způsoby - s ručkou a bez ručky. S ručkou je to asi každýmu jasný - stojím v kopci se zataženou ruční brzdou a pomalu pouštím spojku přidávám plyn a pouštím ruční brzdu.

Potom je tu bez ručky - stojím na brzdě - spojku si dám téměř před záběr - pustím brzdu dám plyn a pouštím spojku a pak s malou variací - pouštím brzdu a přidávám plyn. Co je podle Vás nejlepší? A jak to děláte vy? Jde mi hlavně o prudší kopce, případně o těžší auto se slabším motorem.

Díky
Nevidím na tom nic složitého. Stojím v kopci, levou nohou zmáčknutá brzda. Zařadím "D", pravou nohou přidám plyn a levá pouští brzdu. Kde je problém? :-)
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

v hlavě... :))
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
pjanda
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pjanda »

Fasther píše: Edit: A co si myslíte o držení auta v kopci pouze na spojce? Podle mě kravina a zhovadilost, ale možná se pletu....
Nepletete, toto je prasarna nejhrubsiho zrna :)
Milovník starých pořádků.
Skanz3n
KoPP
Letec

Příspěvek od KoPP »

asi to tu již bylo, ale kdo to má číst...

tedy levou spojka, pravou brzda, pravou stát na brzdě přišlápnout ji zároveň plyn, spojka do záběru, přesunout haxnuli jen na plyn a tradá ... absolutně plynulý rozjezd směr vzhůru je proveden bez ruční brzdy.

problematické toto jest u aut, kde je úplně hovadský plyn (O1 1,6 MPI například)
-dodneška jsem nepochopil proč při sešlápnutí plynu, se nejdřív půl hodiny nic neděje, pak následuje nahodilá reakce a aby toho nebylo málo, tak na volnoběh při sešlápnutí plynu otáčky setrvale rostou, nelze tedy natočit třeba 3000ot/min po nějakou dobu... ručička kolem této hodnoty jen určitou rychlostí proletne.
-jednoduše to má dva stavy. bud stojíte na plynu a otáčky rostou, povolíte plyn, rostou pomaleji, zastavení není možné, po překročení míry otáčky strmě klesají... a nelze s tím udělat LAUTR NIC.
Slow and serious
Weeper
Mistr volantu

Příspěvek od Weeper »

Fasther píše:stání pouze na spojce
To dělaj lidi v Londýně a dodnes jsem se tomu nepřestal smát =)) a zároveň nechápu, jak jim spojka může vydržet nebo spíš kolik platí za servis.
Audi S4, 3.0TFSI quattro 245kW (333k)

"Zpřísňování trestů je jen marným pokusem omezených hlav, terorem si vynutit úctu k zákonům." (Rousseau)
- jsem slušný řidič s čistým bodovým kontem ;-)
Buck
Spolujezdec

Příspěvek od Buck »

Kdyz se chystam vyjet z vedlejsi, tak poslednich par vterin pred rozjezdem drzim auto pomoci spojky a plynu. Start je pak rychlejsi.
Caddy
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caddy »

Fasther píše:Otázka je jednoduchá - jak se rozjíždíte do kopce a jak by jste doporučovali se rozjíždět vzhledem k autu a i ostatním účastníkům silničního provozu.

Co jsem si všimnul jsou v zásadě dva způsoby - s ručkou a bez ručky. S ručkou je to asi každýmu jasný - stojím v kopci se zataženou ruční brzdou a pomalu pouštím spojku přidávám plyn a pouštím ruční brzdu.

Potom je tu bez ručky - stojím na brzdě - spojku si dám téměř před záběr - pustím brzdu dám plyn a pouštím spojku a pak s malou variací - pouštím brzdu a přidávám plyn. Co je podle Vás nejlepší? A jak to děláte vy? Jde mi hlavně o prudší kopce, případně o těžší auto se slabším motorem.

Díky

S ruckou jsem to neumel nikdy, ani v autoskole, byla to pro me proste tezka koordinace....v tech peti pripadech, kdy jsem pak v zivote jel s manualem, mi daleko lepe slo normalne...drzim brzdu a spojku, poustim spojku, citim, ze spojka zacne zabirat, pustim brzdu a jdu na plyn za dalsiho pousteni spojky...to je jediny zpusobe, jaky zvladnu a nikdy jsme pri tom ani necouvl :)
Caddy
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caddy »

Weeper píše:
Fasther píše:stání pouze na spojce
To dělaj lidi v Londýně a dodnes jsem se tomu nepřestal smát =)) a zároveň nechápu, jak jim spojka může vydržet nebo spíš kolik platí za servis.
Automat to tak drzi defaultne a najede statisice :) Nevidim v tom zase tak zasadni problem :)
Odpovědět