Řidiči, co to mají v ruce...

Zážitky, zkušenosti, srazy, upozornění na nebezpečná místa i dotěrnou policii.

Moderátor: řidičBOB

Odpovědět
Arkis
Letec

Re: Řidiči, co to mají v ruce...

Příspěvek od Arkis »

Truck Daškam píše: pon 01 srp 08:45 Dneska jsem potkal soupravu, co měla 3 nápravy nahoře z šesti (jedna na kozlu, dvě na návěsu). Tvl, o 50% nižší brzdnej účinek! Jak to někdo může schválit do provozu??
Vážně v tom nevidíš rozdíl? Váha autobusu vs prázdné soupravy, která má zdvižný podvozek? Logicky všechny soupravy jsou pro případ plného zatížení. Když jede prázdný, tak se zvednou přebytečné nápravy (nižší opotřebení komponentů, nižší spotřeba). Je to tak navrženo technikem (výrobcem), ty nápravy jsou podle toho stavěny a je to tak schváleno homologací. Je to sakra veliký rozdíl oproti tomu, když si nějaký debil rozhodne o tom, že poveze cestující s chybějícím kolem.
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Hele, jemu to nevysvětlíš. On je prostě hloupá lopata s mozkovým myšlením a vysokou školou života. Tam je cokoliv naprosto marná snaha.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Truck Daškam
Letec

Příspěvek od Truck Daškam »

honziss Proto tam ty klíče (šrouby) na těch brzdovejch válcích jsou - aby když se to kousne, jsi to mohl povolit a normálně s tím odjet

Jinak platí i to co zde napsali petr_ríha a Arkis - ten podvozek ("můj") je stavěnej na 37t. To, že nebrzdí jedno kolo vzadu z osmi, vážně ani při povolených 32t nehraje roli a zastaví to úplně normálně (a jako že jsem to zkoušel, a kdybych to nevěděl, tak to nepoznám)
Chápeš to?
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Takže ty chceš říct, že ta tvoje Tatra zabrzdí naprosto stejně bez jednoho kola, jako s ním? Stejná intenzita, stejná brzdná délka?
No pain, no gain.
Vespa time \m/
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Truck Daškam píše: pon 01 srp 11:04
Jinak platí i to co zde napsali petr_ríha a Arkis - ten podvozek ("můj") je stavěnej na 37t. To, že nebrzdí jedno kolo vzadu z osmi, vážně ani při povolených 32t nehraje roli a zastaví to úplně normálně (a jako že jsem to zkoušel, a kdybych to nevěděl, tak to nepoznám)
Buď tak laskav a nevkladej mi do klávesnice něco, co jsem nenapsal. Některá auta jsou homologovana na jízdu se zdvizenou nápravou, jiná ne.

A pokud je za tebe jet bez kola OK, tak co třeba ten skate? Nebo kde je hranice OK/ko?
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
2019: VW Tiguan Highline R-Line 2.0 BiTDI, 176kW
2016: Audi A6 Avant 2.0 TDi, 140kW
Arkis
Letec

Příspěvek od Arkis »

Nikdy ti auto/kamion/letadlo/vlak nebo s čímkoliv, s čím to budeš chtít zase přirovnávat nebude brzdit úplně stejné bez jednoho brzdícího kola. To, že nepoznáš rozdíl, neznamená, že tam není.
PepaSFI
Pan Řidič

Příspěvek od PepaSFI »

tak mě napadá, dnes už kromě opravdu historických, mají i náklaďáky ABS. Když jedno kolo nebude, co na to ten systém říká? Měl by to kolo vidět jako zablokované a snažit se podle vyspělosti toho, nějak čarovat s brzdným účinkem.
petr_riha
Letec

Příspěvek od petr_riha »

Truck, kdyby se lépe učil, tak by byl pilotem... https://www.novinky.cz/krimi/clanek/pol ... m-40365082 (jedno kolo nebo jeden motor)...

Proč si Trucku myslíš, že toho pilota popotahují, když se vlastně nic nestalo? Když ta letadla jsou konstruována tak, že mohou letět i s jedním motorem? Proč když normálně dosedl s jedním motorem, si nedal ještě jedno kolečko do Řecko, dyť vo co gou...
2024: Audi A5 Sportback S line 45 TFSI, 195kW
2019: VW Tiguan Highline R-Line 2.0 BiTDI, 176kW
2016: Audi A6 Avant 2.0 TDi, 140kW
Truck Daškam
Letec

Příspěvek od Truck Daškam »

řidičBOB: No na chlup stejně nejspíš ne (to leda u prázdnýho - viz zvednuté nápravy), ale při naloženém autě ten rozdíl nebude markantní - rozhodně se z brzdný dráhy třeba 20m nedostanem na 30m, jak si mnozí představujou.
Čím krizovější brždění, tím víc toho pobírá předek - fyzika je prostě daná

petr_riha: Ty auta se zdvihací nápravou jsou úplně totožný podvozky, jako bez ní - rozdíl je hlavně v ceně (proto to nemaj všichni) a přidaném snímači a vypínači

PepaSFI: To by mě taky zajímalo
Chápeš to?
honziss
Letec

Příspěvek od honziss »

Truck Daškam píše: pon 01 srp 11:04 honziss Proto tam ty klíče (šrouby) na těch brzdovejch válcích jsou - aby když se to kousne, jsi to mohl povolit a normálně s tím odjet

Hele ne, když jedno kolo nebude brzdit, tak to nezastaví na stejné dráze. Možná to pro tebe bude překvapení, ale čím méně kol/brzd použiješ pro zastavení stejně těžké soupravy, tím delší bude brzdná dráha :D

Tvl! x_x
R4...258k
R3...261k
EV...264k
Odpovědět