Rychlodotazy
- GeneHawkins
- Letec
Re: Rychlodotazy
Důkazní povinnost je na policii.
@Arkis, tak stačilo by, aby ten první v koloně potvrdil, zda dostal do zad jednu nebo dvě rány
Nejhezčí pohled na silnici je skrz prorezivělou podlahu na dvojitou plnou čáru.
Rychlodotaz strojaře na elektriku: Neska sem (neplánovaně) doma, bo fpraci nejde elektrika (doma taky ne, jedu na USB a 4G), ráno sem byl na vycházce v nečasí (bylo tam krásně, bo sem tam byl sám) a přitom mě napadlo: Když mám doma např. fotovoltiku ze které si to cpu do baterie a vypadne elektrika (= naskočí ta baterie), jak je zabezpečeno, že z tý baterie elektrika teče jen do mého baráku a ne po (vypadlé) elektrorozvodné síti někam jinam? Jako strojař bych tam viděl (jednosměrnou) diodu na přívodu do chalupy....
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
To se da nastavit v ridici jednotce, soused ma nakej komplet od eonu a tam to jde. Ja teda nejsem elektrikar, ale kdyz vezmu odpory rozvodne site, kde bude napojeno treba jen 5-10 baraku, u baterky asi nakej menic napeti, tak celkem pochybuju ze tim rozsvitis zarovku u sousedu...nebo se pletu?pavproch píše:Rychlodotaz strojaře na elektriku: Neska sem (neplánovaně) doma, bo fpraci nejde elektrika (doma taky ne, jedu na USB a 4G), ráno sem byl na vycházce v nečasí (bylo tam krásně, bo sem tam byl sám) a přitom mě napadlo: Když mám doma např. fotovoltiku ze které si to cpu do baterie a vypadne elektrika (= naskočí ta baterie), jak je zabezpečeno, že z tý baterie elektrika teče jen do mého baráku a ne po (vypadlé) elektrorozvodné síti někam jinam? Jako strojař bych tam viděl (jednosměrnou) diodu na přívodu do chalupy....
R4...258k
R3...261k
EV...264k
R3...261k
EV...264k
Jo, jo. Musí tam být odpojovač není možný, aby si poháněl celý okres . Mají ho všude, kde mají záložní zdroje pro serverovny, nebo třeba u kriminálů. Ale třeba i záložní zdroj pro čerpadlo ÚT doma to musí mít. V úřadě, kde jsem pracoval samozřejmě při prvním ostrém výpadku ten vehement vyhořel a zdroj nenaskočil (zkoušky se přitom dělaly podle zákona pravidelně a musely být OK). Takovej je život
mam pocit ze pp sa pytal skor na konkretnu suciastku ktora sa na odpojenie pouziva
https://sk.wikipedia.org/wiki/Rel%C3%A9
https://sk.wikipedia.org/wiki/Rel%C3%A9
-
- Spolujezdec
AF sleduji delší dobu, ale tohle téma mně přimělo k registraci. Pavprochu, ta baterka umožňuje provoz v domě při výpadku sítě?
Klasické fotovoltaiky bez akumulace musí mít automatické zablokování měničů, pokud zvenku nejde napětí. Navíc se odpojují od sítě stykačem, ne pomocí relé, které se obvykle používá v ovládacích obvodech a ne v silnoproudu u napětí 230/400V. U aut je malé napětí 12V, tam relé stačí. Jakýkoli záložní zdroj nesmí dávat napětí směrem do sítě, ale jen ke spotřebiči - ohrozil by toho, kdo si obvod vypnul, aby na něm mohl pracovat (při opravě, revizi...). Nelze tedy zásobovat elektrikou souseda.
Klasické fotovoltaiky bez akumulace musí mít automatické zablokování měničů, pokud zvenku nejde napětí. Navíc se odpojují od sítě stykačem, ne pomocí relé, které se obvykle používá v ovládacích obvodech a ne v silnoproudu u napětí 230/400V. U aut je malé napětí 12V, tam relé stačí. Jakýkoli záložní zdroj nesmí dávat napětí směrem do sítě, ale jen ke spotřebiči - ohrozil by toho, kdo si obvod vypnul, aby na něm mohl pracovat (při opravě, revizi...). Nelze tedy zásobovat elektrikou souseda.
stykač je len velke rele
-
- Spolujezdec
Stykač přerušuje obvod na 2 kontaktech v sérii a má ve vypnutém stavu větší vzdálenost kontaktů. Tím zajistí bezpečnostní oddělení s dostatečnou el. pevností, např. při přepínání 2 zdrojů energie (veřejná síť / záložní dieselagregát). Relé má malou vzálenost kontaktů a nedokáže toto zajistit. Navíc má stykač pomocné kontakty opět bezpečně elektricky oddělené, kterými se dá spínat nějaká signalizace s malým bezpečným napětím, to relé se 2 kontakty neumožňuje při zajištění dostatečné bezpečnosti. Záměna není tak jednoduchá, ani pokud by relé vyhovělo proudově. V konstrukci je rozdíl skoro jako u motoru s karburátorem oproti turbodieselu.