IT poradna
Re: IT poradna
Jaxem tu už psal, momentálně sem spokojen i když (někdy) noťas na baterku vydrží jen necelých 5 hodin (někdy i sedum), až mi to začně vadit, tak se holt objednám do servisu Dell na výměnu baterky.
Otázka proč (je to někdy 5 a někdy 7 při stejném způsobu používání) mi ale zůstává dál (ale pátrat po tom už nebudu) - fčera odpoledne při kafi sem strávil asi dvě hodiny hledáním odpovědí v elektrochemii / chování li-ion baterie při nabíjení a vybíjení, přečetl "milion" vědeckých pojednání o li-ion baterkách a jejich chování při nabíjení/vybíjení (v English) a všude jen dlouhatánská vysvětlení, proč tam fluktuace kapacity baterie při prvních několika cyklech (což už dávno není můj případ) jsou - tvorba nějakých elektrochemických katodových a anodových vrstev v baterii či co, ale o fluktuacích po stovkách/tisících cyklů nikde ani slovo (ta moje baterka už má za sebou ca 1500 cyklů 100-8-100%, proto těch jen 70% kapacity nové = sem s tím spokojen).
Otázka proč (je to někdy 5 a někdy 7 při stejném způsobu používání) mi ale zůstává dál (ale pátrat po tom už nebudu) - fčera odpoledne při kafi sem strávil asi dvě hodiny hledáním odpovědí v elektrochemii / chování li-ion baterie při nabíjení a vybíjení, přečetl "milion" vědeckých pojednání o li-ion baterkách a jejich chování při nabíjení/vybíjení (v English) a všude jen dlouhatánská vysvětlení, proč tam fluktuace kapacity baterie při prvních několika cyklech (což už dávno není můj případ) jsou - tvorba nějakých elektrochemických katodových a anodových vrstev v baterii či co, ale o fluktuacích po stovkách/tisících cyklů nikde ani slovo (ta moje baterka už má za sebou ca 1500 cyklů 100-8-100%, proto těch jen 70% kapacity nové = sem s tím spokojen).
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
nikde ani slovo - pretoze nic take neexistuje baterka ma kazde nabitie tu istu kapacitu(ak neratam pozvolne klesanie vekom), to len ty ju vybijas rozdielnou inzenzitou
staci ze sa nieco spusti na pozadi, nejaka aktualizacia, pustene youtube video v okne, hoc co, najmensia zmena v tom co na notebooku realne bezi, a uz spotrebu energia v nasobkoch z toho co v klude...
to je jediny a celkom bezny dovod v rozdielnej vydrzi
staci ze sa nieco spusti na pozadi, nejaka aktualizacia, pustene youtube video v okne, hoc co, najmensia zmena v tom co na notebooku realne bezi, a uz spotrebu energia v nasobkoch z toho co v klude...
to je jediny a celkom bezny dovod v rozdielnej vydrzi
Mám pocit, že sem to tu už spal - dělal sem pokus v délce přesně jedna hodina, noťas připojený na ext. monitor skrz dok = zhaslý displej noťasu, připojený na wifinu, bez pohybu, vše off (i podle task managoru nic neběželo ani na pozadí), ani web, ani mp3 player, prostě NIC, vytížení procesoru kmitalo 3-5% a jeden den v tomhle stavu sežral za tu hodinu 16% a druhý den 26% baterky. Proč?
lebo % v tomto ohlade az tak vela neznamenaju, jednoducho povedane to len zobrazuje kolko % casu CPU nieco spracuvava, a vobec pri tom neberie v ohlad na akom takte CPU pracuje, ake don ide napatie, ake instrukcie sa pouzivaju atd. atd.
Je to akoby si ty chcel vypocitat okamzitu spotrebu motora v aute len na zaklade toho ako velmi mas stlaceny plyn, a popritom nevies ani v akych je otackach, ani nic...
Dobra sprava je ze dneska uz kazdy processor/graficka karta vie kolko energie aktualne spotrebuvava, a dokonca sa tie hodnoty daju zobrazit
napr. takto jednoducho to vidno v CPUID HWMonitor
napr. v MSI afterburner sa vsetky tieto hodnoty daju pekne zaznamenavat do logu/grafu
Je to akoby si ty chcel vypocitat okamzitu spotrebu motora v aute len na zaklade toho ako velmi mas stlaceny plyn, a popritom nevies ani v akych je otackach, ani nic...
Dobra sprava je ze dneska uz kazdy processor/graficka karta vie kolko energie aktualne spotrebuvava, a dokonca sa tie hodnoty daju zobrazit
napr. takto jednoducho to vidno v CPUID HWMonitor
napr. v MSI afterburner sa vsetky tieto hodnoty daju pekne zaznamenavat do logu/grafu
pavproch píše:Asi programátoři odvedli "kvalitní" práci.
Už jim to funguje, sem se právě sečetl. Ale rači v Chromu, v IE sem to ani nezkoušel.pavproch píše:Ze zvědavosti sem si chtěl otevřít scitani.cz (abych si tam přečet tu hlášku o nefunkčnosti) a v IE 11 ani prd, nenačte tu stránku vůbec (blank obrazovka). Chrom to načte a jo, hlásí tam momentální nedostupnost.
Protože sem to nedokázal, rozhodl sem se pro radikální krok (jedná se o její pc, Win10): Měla a má tam Office2000 do kterých semi nikdy nepodařilo doinstalovat úspěšně Compatibility Pack (zřejmě quli těm Win10), čili xlsx nedokázala otevřít. Pro vykazování Covid testů a jejich proplácení státem á 60 káčé je potřeba vytvářet tabulku xlsx a odesílat státu, proto sem se nato ptal. Takže sem na SWprovsechny.cz koupil za svoje domácí licenci Office2016 za lidových 890 káčé a neska se to bez problémů podařilo naigstalovat a rozchodit a ono to (samo! -nemusel sem nic nastavovat ve filesystému) dokonce tak, že xls to otvírá (poklepáním) v Excellu2000 (který sem jí tam nechal) a xlsx v Excelu2016. Ditto word a doc/docx. Takže (zcela mimořádně): VELKÁ pochvala pro Mrkvozoft.pavproch píše:Otázka na excelovské maniaky: Mám v pc Office 2000 (proč? proto!), abych mohl otvírat xlsx soubory mám tam doinstalovaný kompatidebility pack.
A fčíl ta otázka: mám xls (bez x) soubor, dokážu ho nějak Excelem s tím packem převést opačně na xlsx a uložit jako xlsx?
Tys jim poslal xls a oni ti to vratili, ze musi nutne byt xlsX? Z jakeho narizeni to vychazi?
- Stahl jsem si nejaky tabulkovy vzor co je na webu Ministerstva prumyslu a zadny slozity pokrocily datovy funkce vyzadujici xlsX tam nevidim…
- Stahl jsem si nejaky tabulkovy vzor co je na webu Ministerstva prumyslu a zadny slozity pokrocily datovy funkce vyzadujici xlsX tam nevidim…
„Simplify, then add lightness.“ /Colin Chapman/
Do prkýnka!
Jak v mojem mobilu přenést text SMS do emailu a poslat ten text jako email? Vím, že to jde, už se mito jednou v minulosti podařilo, fčíl to potřebuju udělat zas a ne a ne nato přijít.
Chjo no starý, sklerotický člověk.
EDIT o půlhodinu později: Ufff, už sem nato přišel. Blbé je že než to zase budu potřebovat, tak to zase zapomenu.
Jak v mojem mobilu přenést text SMS do emailu a poslat ten text jako email? Vím, že to jde, už se mito jednou v minulosti podařilo, fčíl to potřebuju udělat zas a ne a ne nato přijít.
Chjo no starý, sklerotický člověk.
EDIT o půlhodinu později: Ufff, už sem nato přišel. Blbé je že než to zase budu potřebovat, tak to zase zapomenu.
To byl takový "blbý, dlouhý" kód, nechtělo semi to přepisovat ručně. Navíc, dyž už semi to jednou povedlo, tak přece není možné, že to nezvládnu i podruhé. Povedlo se.