Se do toho nějak zamotáváš, ne? Tvrdíš, že jsi sdělení pochopil, ale moc jistý si tím tedy nejsem.ExFun píše:Předseda: můžu tě zjistit, že jsem sdělení pochopil. Akorát 85% žijících ve městě není 85% žijících ve Stockholmu... A u nás 75% není Praha... Těch 85% ve městech znamená i to, že města jsou rozprostřeny na daleko větším území než je rozloha ČR.. I kdyby Stockholm a Praha s okolím měly 2mil., porad to je 20% a zbylých 65% SWE ve městech a 15% mimo pořád budou ve SWE na daleko větší rozloze než v ČR...
Vzhledem k tomu, že sami SWE řekli, že postupovali špatně, nemám důvod trávit čas vyhledáváním dalších čísel a přesvědčováním (nevím vlastně koho), že vlastně udělali dobře. BTW postup odsoudil Švédský král, ne úředník.
Pointa je totiž v tom, že špatná čísla ČR jsou ne kvůli restrikcím, ale protože se nedodržují.
1. BOB říká, že SWE má 430 případů na 100 tis obyv.
2. Kontruješ tím, že srovnáváš hustotu zalidnění ČR vs. SWE, která je 3x nižší.
3. Na to podotýkám, že sice mají nižší hustotu zalidnění, ale z pohledu hl. měst je to 2670 Praha vs. 5200 Stockholm.
4. Zmiňuji i míru urbanizace = což, když přistoupím na tvoje šťourání se "co je město" vychází šul nul. Tedy cca těch 75%. Z toho plyne, že SWE má větší rozlohu, ale počet obyvatel ve městech je stejný jako u nás. Hustota v hl. městě dokonce 2x větší než v tuzemsku. Stačí se podívat na mapu a je patrné kde ta SWE města jsou. Jih a pobřeží.
TOP 10 SWE měst dle roku 2010 = 2,5 mil. obyv.
TOP 10 CZE měst = 2,75 mil obyv.¨
5. Nikde jsem netvrdil, že ve Stockholmu žije 85% obyv. SWE
To na co se zdá se odvoláváš, je míra migrace lidí. Nikoliv hustota zalidnění a ani míra urbanizace.
Když tedy srovnám konkrétně Praha vs. Stockholm:
-> Praha 120 tis. případů, 1600 mrtvých
-> Stockholm 140 tis. případů, 3800 mrtvých
Zdá se, že ač máš / nemáš roušku. Je / není zavřeno, tak to nemá extra vliv. Na to, že Stockholm má (jak už jsme si řekli) 2x vyšší hustotu zalidnění je zvláštní ten "nízky" počet případů vs. mrtvý. Netuším do jaké míry testují atd.
Argument, že Švédové si myslí, že selhali - ten článek na Guardian jsem si přečetl. Král to kritizuje a my jsme dle premiera Best in covid. V tom článku taky je, že ačkoliv (logicky) míra důvěry klesla, tak stále byla na 60% pro opatření.
Vadí mi neustálá tendence to házet na lidi, že jsou opice a proto to nefunguje. Takovýhle fňukání je hodno členů vlády akorát. Že je tady velká nedůvěra v daná opatření - to je fakt. A kdo za to může? Lidi nebo vláda, která naprosto propadla z komunikace? Příčina a důsledek. Trochu mi to připomíná stavitelství za socíku, kdy si inženýři mysleli, že lidi budou chodit jen do pravého úhlu. A skutečnost je taková, že každý parčík ma vyšlapány cestičky úhlopříčně.