Politický koutek

Volné diskuse na libovolná témata...
Odpovědět
Honza42
Letec

Re: Politický koutek

Příspěvek od Honza42 »

V rozsáhlé diskuzi Z3 versus Stepan se stavím na stranu Stepana.
1) V krizích mají vyhrát ti zodpovědní. Jinak kráčí společnost do pekel levicového blouznění.
2) Pokud někdo založil strategii své firmy či rodiny na tom, že zítra se bude mít lépe než včera, netrápí mne když přijde na mizinu. Každý živnostník a vlastně i každý živitel rodiny by měl mít "ustláno" nejmíň na rok. Není to až takový problém.
3) Když firmě neschopné čelit krizi přetáhne ty kvalifikované lidi jiná zodpovědnější firma, jedině dobře. Nevím proč bych je měl za veřejné peníze držet tam, kde se o ně neuměli postarat.
4) Práce je mraky. Firmy nejsou schopni rozjet zakázky, protože chybějí Ukrajinci. Krumpáč a lopata nejsou sprostá slova.
5) Sociální podpora? Ano, ale až když dotyčný opravdu nemá. To jest nemá majetek, dům, auto..... Dokud má, může si peníze jistě půjčit sám, nevím proč by si na jeho podporu měl půjčovat někdo jiný (stát). Tuším, že takto byl postaven sociální systém v Austrálii (kdysi, bohužel). Bydlíš ve státním levně dokud nemáš nic. Řešilo se to tím, že nájemné činilo jistá procenta z příjmů. Kdo začal trochu vydělávat, rychle a rád "levný" byt opustil.
HondaMan
Letec

Příspěvek od HondaMan »

Honza: Mám to nastavené podobně jako ty a Stepan. Problém je, že z žití na dluh a na krev se stává norma. Nejen mezi firmami, ale i mezi lidmi. Státy jdou "všem" dobrým příkladem. Je to celosvětová norma a v dnešním globalizovaném světě nejde být výjimka. Zbylých 7 mld lidí tě požere. Vyjímečné jsou pouze státy, kde ani jeden žít nechceme.

Vzponeň si jaké haló vyvolalo omezení ČNB pro hypotéky. Nebyla možnost 100% hypo. Najednou se nesmělo platit více než 45% příjmu p.m. za hypo... "Nedostupnost" bydlení nikdy nebyla větší a pokud dobře nezdědíš nebo se nenarodíš se stříbrnou lžičkou v kolébce, tak na bydlení takřka nedosáhneš. Praha je extrém, ale byt pro rodinu v Praze cca 8 mio., hezký 10+ = hypo na 30 let za minimálně 30T/měs jen abys měl na důchod kde bydlet.

Nedokážu odhadnout co vše by "kolabovalo" resp. mě moc nenapadá oborů, které by to s sebou nevzalo, pokud bys všechny firmy/lidi nechal spadnout na hubu. Jsem si ale 100% jistý, že by nás přišlo zachránit spousta zahraničních fondů a investorů ==> nezbylo by tu nic a to že vyděláváš na blahobyt západní Evropy by se jen prohloubilo...
2.9T RWD
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

Add 1. odstavec - bohužel
Add 2. odstavec - na západě to víceméně standard. V Londýně ve vlastním bydlí jenom lidi s velkým externím kapitálem. Rusáci, šejkové, Martin Roman...
Zároveň, no a co. Já se za hezkým bytem musel odstěhovat dál z centra, protože abych si pořídil hezkej byt tam, kde jsem do teď měl "ošklivej", no to bych si mohl koupit na vesnici barák i s bazénem. Je to o prioritách ;;)
Add 3. odstavec - Tak jsme si radši vydali společný dluhopisy EU. Kdo je bude kupovat? Číňan?
2.5T, 2x2.0TDI, 2,8DC incoming))
.Z3
Pan Řidič

Příspěvek od .Z3 »

Já s vámi víceméně taky souhlasím, jen to nevidím tak černobíle. Můžeme diskutovat o tom, k čemu se tady diskuse stáčí. Jestli jestli daný člověk nebo firma zadlužená zodpovědně nebo ne a jestli je ok daného člověka nechat padnou na hubu nebo ne. To je ale jen ta osobní rovina problému.

Co mě osobně na situaci, že jsou taková lidé propouštění děsí více je to, co to vypovídá o kondici celého odvětví. Automotive se nezdravě šlape na krk už roky, dle mého cca od 2015 po propuknutí dieselgate a nyní dostává (stejně jako jiné odvětví) další ránu. Někdo mi určitě bude oponovat v tom, co je mu po tom, že automobilka X musela zastavit výrobu, že to je vlasně jejich problém. Byl by, pokud bychom neseděli v zemi, kde je na automotive navázáno strašně moc a není v zájmu nikoho to vše nechat padnout (možná tak v zájmu číny). On by totiž potom mohl i Franta z hospody zjistit, že mu nějak klesly tržby, ikdyž ho nějaký automotive nezajímá.

Proto jsem i já, řekněme pravicově orientovaný člověk a fanda tržního hospodářství, ochoten připustit, že v této situaci by stát mohl a měl něco dělat a sám v tom nejsem, např.
„V těchto týdnech se rozhoduje o dalším vývoji. Řada průmyslových oborů je navázána na automobilový průmysl. Proto je nezbytné, aby stát toto odvětví, které je pilířem tuzemské ekonomiky, podpořil a investoval i do své budoucí prosperity. Ať již ve formě přímé podpory zaměstnanosti prostřednictvím prodloužení programu Antivirus, či pomocí opatření na podporu investic, jako je například ministerstvem průmyslu a obchodu navrhované výrazné zrychlení odpisů,“ dodal Wojnar.
https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika ... ne-oziveni
3.0 B58 & 2.2 M54 & TSI
Eda
Mistr volantu

Příspěvek od Eda »

Trh je globalni, neni to o zodpovedny vs. nezodpovedny firmy v CR, ale v cele Evrope a dal. No a pokud nemecky, rakousky nebo polsky firmy v problemech dostanou podporu od statu tak nevidim jinou moznost nez udelat to stejny v CR
M140i
Honda PCX
Civic 1.4i
ex e36 328i
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

K tý podpoře: my sme měli fčíl první výplatu bez odpuštěného odvodu OSSZ a.... nemám z toho vůbec dobrý pocit, že "oyebáváme" systém, i když je to dle zákona.... prostě sem zvyklý státu platit/odvádět... :ymhug:
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
HondaMan
Letec

Příspěvek od HondaMan »

Stepan: Jenže my pořád nežijeme na západě a bez vlastního bydlení jsi na důchod v (_!_). Důchod máš 12, 10 dáš za nájem a energie, něco za léky a můžeš se jít napást. Nikdo nemáme právo/nárok na byt/dům, ale ten kdo se od mlada nestará, toho to na stará kolena doběhne... A při dnešních cenách je hypo vcelku silným řešením.

Ad priority: Pokud chceš šestimístnou mzdu, tak moc jiných možností než Prahu a nebo podobně drahé Brno nemáš. Ale ano, můžeš každý den hodinu dojíždět. Já se nijak nechci zastávat nezodpovědných. Jen při širším pohledu zjistíš, že mnoho lidí je naštvaných oprávněně.
Rozdílné startovací podmínky, školství z doby Rakouska-uherska, mnohem náročnější vystoupení ze soc. třídy rodičů než na západě, pracovní podmínky a přístup zaměstnavatelů ve srovnání se západem...

Ad dluhopisy: Vydáš, prodáš, ECB odkoupí, inflace --> solved :-D
2.9T RWD
Stepan
Letec

Příspěvek od Stepan »

HM: Nejsme vepři. Já ty priority spíš myslel tak, jak to naznačuješ ty. Buď můžeš mít za stejný peníze, v rámci "Prahy", hnusnej byt v centru, hezkej na okraji, domek v rozumným satelitu nebo podnikatelský baroko u Kladna. To si už musí říct každej sám a samozřejmě, kolik si nadělá dětí do toho nemálo promluví.

Mohli bychom se možná bavit o tom, k čemu je ti šestimístnej plat, když dáš 30-40k měsíčně za nějaký hnusný 4+kk za konečnou metra a jestli by ti nebylo líp někde u Plzně, kdy bys sice bral o třetinu míň, ale za domek kousek od města platil dvacku a žil si jak car.
A pak i další náklady, které život v Praze přináší. Obědový meníčka za dvě kila místo za kilčo dvacet, fitko za trojku místo za líťo, děcka na kroužky to taky budou mít v Praze za jinou pálku než na maloměstě (...).
Jediný, kde tohle nefunguje, je tzv. Kebab Index. Ten stojí všude stejně. Od Liberce po Zlín :))

Na tom, že má přijít velmi nechutná inflace, se všichni ekonomové (co tak čtu, třeba je to jenom mojí sociální bublinou) až podezřele moc shodujou. A to se mi vůbec nelíbí :(

Z3 -> Problém ale je, že Antivirus je prachsprostý prožírání, zaměřený vyloženě na to, aby se krize nedotkla dělnýho lidu a vládě neklesaly preference. O podpoře odvětví jako takového se nedá mluvit. Co se jako stane za rok - dva - tři, až se ten průmysl rozjede? Nic, pojede se dál, úplně stejně. A další krize bude vypadat stejně.
Pokud by se mělo mluvit o nějaké konstruktivní podpoře, která podpoří zaměstnanost a na druhé straně zabrání podobným krizím do budoucna, musely by prachy jít do investic. Klidně investičních pobídek na převedení výroby zpátky do EU, do ČR. To přinese nový pracovní místa, zvýší výběr daní v ČR a zabrání podobným krizím do budoucna.
To by dávalo smysl, alespoň mně.

*A ne tak jak žvaní Schillerová, to není investice. Že proinvestuje 500 mld. za rok na podporu ekonomiky. To je sračka už od pohledu. 500 Mld. by jen tak z ničeho nic (do konce fiskálu) nezvládl rozumně proinvestovat ani Kellner, pokud by ty projekty neměl už dopředu připravený. A to je soukromník, kterej není omezenej výběrkama a legislativou. Rozdávat prachy zadarmo není investice.
2.5T, 2x2.0TDI, 2,8DC incoming))
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

HondaMan píše:Nedokážu odhadnout co vše by "kolabovalo" resp. mě moc nenapadá oborů, které by to s sebou nevzalo, pokud bys všechny firmy/lidi nechal spadnout na hubu. Jsem si ale 100% jistý, že by nás přišlo zachránit spousta zahraničních fondů a investorů ==> nezbylo by tu nic a to že vyděláváš na blahobyt západní Evropy by se jen prohloubilo...
Padne to stejně a v celém světě. Korona byl pouze impuls, dříve nebo později by byl přišel jiný a bylo by to stejné. Páč je to obrovsky nafouklá bublina prohnilé celosvětové ekonomiky. Dávám odkaz, který ten průser předurčuje. Ti, co mají informace a vidí do toho, už nechtějí žádné papíry, ale chtějí si uchovat majetek.

https://zlato.kurzy.cz/zpravy/552339-bo ... vy-run-na/
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
.Z3
Pan Řidič

Příspěvek od .Z3 »

Stepan píše: Z3 -> Problém ale je, že Antivirus je prachsprostý prožírání, zaměřený vyloženě na to, aby se krize nedotkla dělnýho lidu a vládě neklesaly preference. O podpoře odvětví jako takového se nedá mluvit. Co se jako stane za rok - dva - tři, až se ten průmysl rozjede? Nic, pojede se dál, úplně stejně. A další krize bude vypadat stejně.
Pokud by se mělo mluvit o nějaké konstruktivní podpoře, která podpoří zaměstnanost a na druhé straně zabrání podobným krizím do budoucna, musely by prachy jít do investic. Klidně investičních pobídek na převedení výroby zpátky do EU, do ČR. To přinese nový pracovní místa, zvýší výběr daní v ČR a zabrání podobným krizím do budoucna.
Jasně že bude spousta lidí naštvaných, protože se v rámci toho sveze spousta salámistů typu "strávím léto u vody placený státem". Ale podpora odvětví to je. Ten průmysl se, jak píšeš, může za 2-3 roky rozjet úplně normálně jen v případě, že ty kvalifikované lidi teď aspoň nějak podržíš a ne že je necháš utéct k číňanům (což se mmch. už roky děje v Mnichově) a nebo padnout na hubu a poslat máchat krumpáčem jak navrhujete vy. Následky by byly totiž nevratné v obou případech.

Ad. předcházení budoucím ekonomickým krizím? To je utopie, krize se budou vždy cyklicky opakovat, ekonomiky se můžou jen snažit zmírňovat jejich následky.
3.0 B58 & 2.2 M54 & TSI
Odpovědět