Stepan píše:Držím se svého argumentu. Tohle není problém společnosti, ale problém jejich. Ať si ho vyřeší se svým věřitelem...
Nebyl by to problém společnosti kdyby jejich propuštění nebylo následkem celostátních (ne-li celosvětových) drastických opatření. V tom vidím ten zásadní rozdíl a důvod proč jsem ochoten připustit, že v takové situaci by stát něco děla měl. Není to přirozeným vývojem na trhu.
Stepan píše:.Z3 píše:
Proto mi přijde v pořádku, že se tyto státy zavedou opatření - kurzarbeit - (byť za peníze z našich budoucích daní a daní těch firem), které ochrání prac. místa na dobu, kdy se firmy potýkají s výpadkem poptávky, nemají z čeho vyrábět nebo komu dodávat.
Nezlob se na mě, ale tohleto je do nebe volající píčovina. Pokud člověk dělá něco, po čem na trhu zrovna není poptávka, nemůže mu stát v mezičase posílat vejplatu.
Není. To jako má např. BMW, když mu X dodavatelů nemůže dodat díly a prodejci mají zavřené autosalóny zase začít ze dne na den vyrábět hrnce a pánvičky jako za války? Nebo má snad VW, když mu dodavatel z číny nedodá baterky namotovat do těch aut, co mu stojí na lince, spalovací motor? Tak najivní snad nejsi. Konstrukční firma, která roky pro VW dělá vývoj konkrétních celků má snad všechny svoje lidi propustit, protože letos projekty nebudou? Nebo je má podle tebe přeškolit na šití roušek?
Lidi kteří se do těď jen vezli a zneužívali každé výhody propustit a schopné lidi, které můžu za pár měsíců potřebovat platit ze svých rezerv s
pomocí státu dále. Je snad jasné, že ta pomoc státu by měla být částečná a časově omezená. Nakonec jsou to opatření státu, které aktuálně většinu firem do té situace dostalo.
Stepan píše:.Z3 píše:
A zaměstnavatelům to umožní si ponechat dobré a zodpovědné lidi, kteří se shání těžko v jakékoli době.
Super. Takže mně stojí výroba, každým dnem přicházím o peníze a firma vedle si z mých daní udržuje "dobré a zodpovědné lidi". Bomba
Tady asi záleží na oboru a s jak kvalifikovanými pracovníky firma zisk vytváří. Pokud jsou pro vás zaměstnanci jen ruce a nohy, hadry, které jeden měsíc můžu vyhodit a druhý měsíc můžu vytáhnout ze skříně nové pak ok.
Pokud ale firma pracuje s mozky, nechce je většinout pustit už jen z toho důvodu, že by se mohli dostat ke konkurenci. Pak se hledají cesty, jak si je s min. náklady udržet i v době, kdy firmě nic nepřinesou.
Stepan píše:Na jedný straně máš desítky tisíc míst, které Češi odmítají obsazovat, protože jim nejsou dost nóbl (=za dost peněz) a na straně druhé máš desítky tisíc Čechů, kteří si v současné době válí doma prdel za státní peníze. To je přece špatně. Jednak je to dlouhodobě neudržitelný a druhak to, jak jsem zmiňoval, vychovává z lidí debily. Žádná práce ti dneska nevoní? Nevadí, tak seď doma, tady máš vejplatu a počkej, až se ti nějaká líbit začne.
Lidi by si měli zvyknout, že mít dobrou práci není právo ale výsada. A o výsady se dá kdykoliv přijít, třeba ne i vlastní vinou.
Toto je dlouhodobý problém místního trhu práce a nemá nic společného s kurzarbeitem jako takovým. Jak jsem psal, mezi zaměstnanci je spousta vyčůránků, kteří znají dokonale svoje práva a využijou každou výhodu. Já ale neříkám, že takové lidi má teď stát platit aby nepřišli o práci a že mají mít na tu práci za všech okolností právo. Pak se ani nedivím zaměstnavatelům, že hledají nástroje, jak s nima vyj...
Stepan píše:*Na stavbě rodinu uživíš. Šikovnej dlaždič, klempíř (...) s jedním dvěma pohůnky v dnešní době osm pětek měsíčně čistá ruka a jde domů s čistou hlavou. Ale to holt musíš něco umět.
Ano, a to jsou právě většinou ti lidé, kteří nejsou zaměstnanci stavební firmy - externí, co se starají o sebe a kurzarbeit se jich taky netýká.
Abych se vrátil k prvnímu postu - prostě bych nezlehčoval to, že někdo teď přijde o práci. Chce to je trochu pokory. Že mi je teď hej a všechno šlape i v teď v krizi neznamená, že se ve podobné situaci, nevlastní vinou nemůžu ocitnout za pár měsíců/let taky.