Cyklistické vlákno

Zážitky, zkušenosti, srazy, upozornění na nebezpečná místa i dotěrnou policii.

Moderátor: řidičBOB

Odpovědět
ExFun
Letec

Re: Cyklistické vlákno

Příspěvek od ExFun »

Já tě nebudu dál dráždit, už jen že máš vzadu výrazně zubatější plášť než vepředu. Prostě si věci děláš po svém, což je fajn, i když tady jdeš fakt proti všem zkušenostem skoro ve všem.

Ale sedlo viz obrázek
Obrázek

zelená je správná línie pro nastavení
červená špatně. Když položíš vodováhu na vrch špičky a konce sedla, měříš blbost.
Já dost dlouho řešil zatuhlé trapézy. Řešil jsem řidítka, představce, gripy, helma a ono to bylo sedlo, ze kterého jsem sjížděl a držely to ruce... V životě bych to neřekl, protože se mi sedělo jinak dobře. Člověk si občas lže do kapsy

Vidlice - viz srovnávací obrázek s webem výrobce. 100mm vidlice nekončí v základním stavu můstkem u korunky. I tady platí nějaké zkreslení foťáku, ale tohle mi připadá příliš.

Obrázek
Back to basics.
Příčina -> následek
honziss
Letec

Příspěvek od honziss »

Me to sedlo taky neprijde rovne, ale fotky zkreslujou a verim pp, ze umi pouzit vodovahu.

Add vidle - ja vzdycky vsechny vidle nastavoval na sag 20-30% s jezdcem v sedle. Vidle na obrazku mi ale prijde ze ma nak malo na nezatizeny kolo, neni v ni naka podlozka na zmenu zdvihu 80/100 mm?

Jinak moc peknej kanon, sice ne dle myho gusta, ale vizualne krasnej :-bd
R4...258k
R3...261k
EV...264k
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

@honziss: kuju

@ex: ano, dělám si to vše po svém (ovšem podloženo 30lety hledání toho správného pro mě) a je mi šumák, že se to někomu nelíbí. Ta vidle ovšem může mít "pihu" na kráse (zdvih) - jak píšu, zapoměl sem jak nasmrt, že bych měl na ní dělat pravidelný (á50+á200 motohodin) servis. A ta fotky opravdu zkresluje, sedlo je milimetr od vodorovna (širokoúhlý objektiv + bajk není na fotce kolmo k pohledu foťáku.
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
Vrooom
Letec

Příspěvek od Vrooom »

ExFun píše:Já tě nebudu dál dráždit, už jen že máš vzadu výrazně zubatější plášť než vepředu. Prostě si věci děláš po svém, což je fajn, i když tady jdeš fakt proti všem zkušenostem skoro ve všem.

Ale sedlo viz obrázek
Obrázek

zelená je správná línie pro nastavení
červená špatně. Když položíš vodováhu na vrch špičky a konce sedla, měříš blbost.
Já dost dlouho řešil zatuhlé trapézy. Řešil jsem řidítka, představce, gripy, helma a ono to bylo sedlo, ze kterého jsem sjížděl a držely to ruce... V životě bych to neřekl, protože se mi sedělo jinak dobře. Člověk si občas lže do kapsy

Vidlice - viz srovnávací obrázek s webem výrobce. 100mm vidlice nekončí v základním stavu můstkem u korunky. I tady platí nějaké zkreslení foťáku, ale tohle mi připadá příliš.

Obrázek
Zanorenou vidli muzes opravit tak ze si sednes na predni kolo a za riditka potahnes nahoru, psoukne to a bude to dobre. Ale vymena oleje a tesneni jednou rocne v tlumeni tomu urcite neuskodi :-)
Ale zubatejsi plast vzadu je teda dobry ulet, to se ti nedivim ze nechces nic sjizdet :-D :-D ...
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Jo, servis vidle sem opravdu úplně "zazdil", nezastírám. Snad sem nic (zásadního) na ní nezkurwil, no. Vyzkušam ji vytáhnout. A samozřejmě co nejdříve oservisuju.

Jaxem tu už psal mockrát, pro mě je dominantní/zásadní jezdit na bajku proti kopci, ne z kopce, proto ten Zmax vzadu.
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

Vodováhou se vertikální nastavení sedla měří blbě, protože prostým položením se vodováha opře o špičku a zadní část sedla, ale zadní část už nemá být v rovině, ale zvedat se. Dobře to je vidět ne mém AM/enduru (mezistav - spousta nastavení je tam viditelně blbě) - kde je předek plochý a pak se zvedá. Kdybych položil vodováhu na sedlo, tak budu mít špičku nahoru

Obrázek

Tady vysvětleno https://www.sq-lab.com/en/ergonomics/sq ... e-concept/

Já na bajku jezdím 25 let... On v těch 30 letech může být zakopaný pes. Původní MTB vycházely z geo silniček, v posledních 5 letech se všechno drasticky změnilo. Pokud sis před 20 lety vyzkoušel a vyladil nějaký posed, na nových geo to nebude fungovat. Kromě nahoře ukázaného AM/EN mám ještě cca. 8 let custom MTB od SingleBe, nyní pro ženu a na dojíždění do práce a v přímém porovnání je to brutální rozdíl.

Obrázek

Foxyna je obrovsky delší, nižší, zatáčí se naklopením, ne řidítkama. SB kdysi moderní geo, je vysoké a krátké, naklopení nefunguje, točí se řidítky. Na SB do kopce musím sedat na špičku, U foxy stačí dupat, díky délce a úhům se nezvedá. Z kopca dolů je všechno úplně jinak.

Jakýkoliv přenos zvyků z jednoho na druhé by skončilo pádem a přenos ověřeného posedu by taky vzájemně nefungoval...

A to mám právě pocit, že se u PP děje, na relativně moderní geo ladí 30 let zvyklý posed... Fakt by mě zajímalo, co by říkal, kdyby měl možnost 3 hod. jezdit na aktuálně na něj nastaveném moderní geo.

viz odmítnutí oválu, kvůli kdysi nepovedenému biopace
Back to basics.
Příčina -> následek
ExFun
Letec

Příspěvek od ExFun »

pavproch píše:Jo, servis vidle sem opravdu úplně "zazdil", nezastírám. Snad sem nic (zásadního) na ní nezkurwil, no. Vyzkušam ji vytáhnout. A samozřejmě co nejdříve oservisuju.

Jaxem tu už psal mockrát, pro mě je dominantní/zásadní jezdit na bajku proti kopci, ne z kopce, proto ten Zmax vzadu.
strč pod kluzák stahovací pásku - mělo by to pšouknout a vyjet nahoru
Back to basics.
Příčina -> následek
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Kuju, už sem stejnou radu dostal i na OF.cz - odpoledne zkusím bajka/vidli znásilnit.
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Jo, a dodatek ke geometrii - junior má 29" HT GT a před koupí kanondejla sem na něm jezdil a byla to pro mě katastrofa co se posezu/polohy těla vůči bajku, bolesti zad, předloktí, za krkem, stehen a kolen a vůbec pohody při šlapání - jen mi to potvrdilo, že (30ti lety potvrzený posez /nastavení = dle Tebe staromódní) je pro mne ten nejsprávnější a nejmíň bolestivý. Jaxem psal, na kanondejlu s mým posezem mě začnou bolet záda (trochu) až po třech hodinách usilovné práce proti kopci, ale není to z bajka, je to ze starého člověka.
honziss
Letec

Příspěvek od honziss »

2 ExFun: hezkej foxik! :-bd
R4...258k
R3...261k
EV...264k
Odpovědět