Upřímně řečeno, jsem měl na mysli Nexen Tire Žatec 22mld, ale zmýlil jsem se, Korea, těsně vedle. Dodnes jsem žil v tom, že to jsou číňani, ale je to jedno, oni v číně mají výrobu také.řidičBOB píše:Poprosil bych jeden příklad oné čínské investice...
Tak mohlo by to být více, že, to souhlasím, ale zas bych je nepodceňoval. Oni začnou vždy pomalu, a pak zjišťuješ, že nemají konkurenci...
investice čínské automobilky Yanfeng v Plané nad Lužnicí za 1,85 miliardy korun do výroby autodílů. Projekt by měl vytvořit téměř 600 pracovních míst.
Beijing West Industry (BWI Group) do výroby automobilových dílů (tlumičů) v Chebu. Rozsah investice činí 741 milionů Kč a měla by vytvořit zhruba 315 pracovních míst. V
Hisence – výroba TV v Plzeňském kraji (CT Park Borská Pole). Rozsah investice činí 162,5 milionu Kč.
Shijiazhuang Zhongxing Machinery připravuje miliardovou investici v Sokolově s českým partnerem Czech Industry Group. Společný závod se bude soustředit na výrobu disku pro automobilový průmysl a měl by vytvořit kolem 200 pracovních míst.
2015 koupila čínská strojírenská firma Xi´an Shaangu Power 75 % podíl v brněnské společnosti Ekol, která patří mezi přední české výrobce turbín. 1,34 mld. korun.
Huawei v ČR působí od roku 2003 zaměstnává více než 400 zaměstnanců (z toho 95 % Čechů).
Changhong. 2006 Nymburk v celkové výši více než 660 mil. Kč. V současné době továrna v Nymburce vyrábí jeden milión televizorů ročně a má přes 300 zaměstnanců.
Changhong plánuje další investice (cca 20 mil. eur) do rozšíření sortimentu a vytvoření výzkumného centra.
Čínská skupina CEFC v 2015 oznámila investice Získala podíl v aerolinkách Travel Servis a spolu s partnery převzala podíl v Pivovarech Lobkowicz Group. Firma také koupila fotbalový klub Slavia Praha, investovala do nemovitostí, hotelů, kliniky tradiční čínské medicíny v Hradci Králové, do finanční skupiny J&T Finance, strojírenského podniku Žďas a cestovních agentur (Invia, Canaria Travel).
V roce 2018 vyšly najevo finanční potíže CEFC a aktivity společnosti převzal čínský státní konglomerát CITIC, který se stal novým akcionářem společnosti a v ČR založil společnost CITIC Europe
ZDROJ A VÍCE ZDE