Navratnost spocitanou nema, protoze se nevi co by to zralo normalne. Stavel si to komplet sam, poslednich 5 let, odhadem tak +0,7m v materialu za tlustsi steny, izolaci, lepsi strechu, panely, rekuperaci, ventilaci, lepsi okna a dalsi matros. Ale vetsinu toho dostal zpatky v naky dotaci. Tepelny cerpadlo vubec neresil, prave protoze provozni naklady a stejne by pak musel asi 70% energie vyvetrat.řidičBOB píše:Ty technologie ale také nejsou zadara. Na kolik let má spočtenou návratnost?
já mám např. nezapojené tepelné čerpadlo. Byl se na to podívat chlapík z firmy, kde se to kupovalo - další investice, aby to bylo funkční + zapojení cca 110 000,-. Čerpadlo stálo 180 tuším. Návratnost v našem baráku říkal, že bude tak 10 let a to prej to čerpadlo ani nevydrží.
Ten tepelnej vymenik na vodu a vzduch mi prijde jako dobra vec - neni to drahy, ani slozity, jen se s tim musi pri projektu pocitat. Ma to spocitany, ze zaplati asi 7ku rocne za elektriku. Hadam, ze kdyby nak osadil druhou pulku strechy panelama a koupil baterky, tak se muze odstrihnout uplne.