Nafta patří do kamen.

Které palivo je to pravé pro či ono auto?
Odpovědět
Stepan
Letec

Re: Nafta patří do kamen.

Příspěvek od Stepan »

A připlatit audio :D
2.5T, 2x2.0TDI, 2,8DC incoming))
Honza42
Letec

Příspěvek od Honza42 »

Tak mně se blýská na lepší časy určitě. Jak vzroste podíl benziňáků a nafťák v osobáku se stane raritou, státy zjistí, že mají docela velkou bezbrannou komunitu k oškubání a zdaní benzín ještě více. Nafta relativně zlevní (nelze ji jen tak zdražit kvůli průmyslu a růstu hádépé, přece). Změna poměru nafta/benzín se projeví i v nákladech rafinérií.

Takže my smraďoši máme před sebou budoucnost růžovou (za námi ovšem ta růžová přechází trochu do šeda X( ). Akorát nebudeme smět do Prahy, ale to je dneska spíš odměna než trest. ;)
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Já ti nevím, ale moderní diesel žádnou šeď na zádi nevypouští. Někdo tady psal o vočouzeném výfuku - a to nemám ani na jednom dieselu, který mám pod palcem. To je tedy víc vočouzené mám na GolfuR ;-)
A je jenom otázka času, kdy benzíny stihne stejný osud...DPF už bude, teď počkáme, kdo první přijde s SCR nebo podobným przněním.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

řidičBOB píše:Se musíš projet v něčem, co neduní/nevrčí.
Včera jdu pěšky kolem Kotvy a pomalu přijíždí Arteon. Tolik velebený jako luxus. A jak se blíží, to kadle-kadle je čím dál hlasitější. A dojem je úplně fuč :D Ti vevnitř to netuší, z reproduktorů slyší asi samet :D
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
ctrl_j
Letec

Příspěvek od ctrl_j »

řidičBOB píše:v čem jsou to lepší časy? Protože v emisích to asi nebude ;-)
A v kterych? Zdravi mene zavadnemu CO2, nebo hnusu NOx?
„Simplify, then add lightness.“ /Colin Chapman/
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Tak vezmu to CO2 - u relativně nového auta a relativně nových a výkonem stejných motorů:
Arteon Elegance 2,0 TSI 7DSG
140 kW (190 koní) / Benzin / Aut. DSG7 /
135 g/km

Arteon Elegance 2,0 TDI SCR 4MOT 7DSG
140 kW (190 koní) / Diesel / Aut. DSG7 /
134 g/km

Takže minimálně stejná škodlivost, když nebude brát v potaz, že nafta je 4x4.

Nový Golf Highline 1,5 TSI EVO 6G
110 kW (150 koní) / Benzin / Manuální 6 st. /
116 g/km

Nový Golf Highline 2,0 TDI 6G
110 kW (150 koní) / Diesel / Manuální 6 st. /
109 g/km

Zde jednačněji ve prospěch nafty.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
Lachende Bestien
Letec

Příspěvek od Lachende Bestien »

Řešit, zda je škodlivější pálení nafty nebo benzínu fuckt nemá smysl.
Kdyby se totiž začal člověk hlouběji zamýšlet nad celou problematikou a všemi negativními aspekty (psychosomatické, ekologické) osobní autodopravy, musel by se auta zbavit bez ohledu na typ pohonu nebo skončit v rukou psychologů.

Všemožným měřením a zveřejňovaným údajům můžeme přisuzovat věrohodnost nebo je naopak zavrhovat a uvažovat spíš nad tím, kdo a za jakým účelem ten který údaj masově zveřejňuje.

Takže nakonec není nad osobní zkušenost, a ta je u mě poměrně jednoznačná - smrad z dieselu je prostě "agresivnější" ve smyslu nežádoucích aromatických "kvalit" a dusivý efekt je výrazně silnější než u benzínu.

Sice chápu, že většina lidí se zdravějšími dýchacími cestami to nemusí vnímat tak citlivě, ale např. v SM kraji se hovoří o +1/3 lidí s dýchacími obtížemi/zhoršeným okysličováním krve, pak máme rostoucí mladé jedince s rozvíjejícími se dýchacími cestami, starší lidi s celou řadou zdravotních obtíží atd.

A navíc jsem zatím nikdy neslyšel názor opačný, tj. preferenci senzorických vjemů ze spalin nafty před těmi z benzínu.
Spectral
Mistr volantu

Příspěvek od Spectral »

řidičBOB: CO2 je plyn, který by se jakožto "škodlivý" produkt spalování měl posuzovat jako úplně poslední (nebo předposlední, před vodní párou). Naprosto netoxický plyn, který lidskému zdraví nezpůsobuje žádné obtíže a který je potravou vší zelené flory jakožto nezbytná podmínka pro fotosyntézu. Že je to údajně jeden z milionu skleníkových plynů, který má údajně podstatný vliv na údajně lidmi vyvolané globální oteplování, to bych ponechal jako téma na pohádky pro děti ekoteroristů.

Posuzujte pevné částice, které na sebe vážou karcinogenní bordel (ano, zde mají moderní přímovstřikové benzíny stejné máslo na hlavě jako diesly, tudíž je brzy postihne stejný osud - filtry pevných částic), a posuzujte zejména ostatní emise, které jsou zjevně a přímo zdraví škodlivé, od diskutovaných oxidů dusíku (NOx) přes nespálené uhlovodíky všeho druhu, zejména polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), a aldehydy. Tyhle sračky jsou dráždivé a většinou prokazatelně karcinogenní. Zde bude mít v součtu zážehový motor nad diesly pořád výrazně navrch, byť pochopitelně taky nevypouští vůni fialek.

A nechci teď, Bobe, rýpat, protože si myslím, že jsi CO2 srovnával jen z důvodu snadné dostupnosti těchto dat, ale musím podotknout, že mě zaráží, když člověk s přehledem a orientací v automobilovém odvětví při porovnání škodlivých emisí začne právě od CO2...
:ar!
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od řidičBOB »

Ano, jistě máš pravdu a jako chemik s tím nemohu nesouhlasit.
S CO2 jsem začal proto, že jako jediný údaj je dostupný/lehce dohledatelný, resp. mnohem snáze než ten druhý. Že já, ty nebo ctrl_j považujeme CO2 za "neškodný"plyn je jedna věc, ale globálně se proti němu bojuje a od toho se také odvíjí ekoterorizace motorů (jelikož tento údaj udávají všichni a u všech motorů). NOx až druhé na řadě.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

No právě v německých městech začali řešit NOx a jemné prachové částice. To CO2 je dnes tak fifty:fifty, u benzínů se přidá DPF na jemný prach, ale diesel bude vždy horší s NOx. Proto to tažení proti naftovým autům.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
Odpovědět