Hledám zábavné druhé auto pro cesty do práce do 100k

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
vencaxxx
Adept autoškoly

Hledám zábavné druhé auto pro cesty do práce do 100k

Příspěvek od vencaxxx »

Přemýšlím jaké pořídit druhé auto pro denní cesty cca 60km do práce a zpět. Manželce a dětem přenechám Toyotu Auris 2013, pro sebe hledám něco zábavnějšího. Zatím uvažuju o Subaru Impreza 2004-5 ktery se dají sehnat do 100k s 2.0 benzínem nebo třeba Mazda 3 taky 2.0 benzín. Naftu nechci. Rád bych něco spolehlivého, spotřebu až tak neřeším, ale rozumne... nějaký další tip?
k86
Mistr volantu

Re: Hledám zábavné druhé auto pro cesty do práce do 100k

Příspěvek od k86 »

impreza s dvoulitrem je lenoch. spis lenohu kral, tu nebrat, pokud 4x4 nepotrebujes. teda jestli nemluvime o WRX nebo STI
za kilo je nejlepsi kandidiat clio sport 172, jako dalsi kandidiati peugeot 206GTI, 206 RC, BMW 325compact, O1RS, Golf 4 GTI, Opel Astra OPC 2,0 118kw, lepe 140kw, focus I. generace ST, fiesta ST 150, civic type R 7. generace,....

kdybys vylozene chtel, kamos prodava imprezu kombi, dvoulitr 2002 kolem 80tkc
FFIIIC FL 2.0TDCI 110kw - Samochod firmowy
Mondeo 2012 1.6 Ecoboost 118kw
vencaxxx
Adept autoškoly

Příspěvek od vencaxxx »

takhle, já zas nechci trhat asfalt, jsem zvyklej na 1,6 97kW v Auris tak hledám něco trochu lepšího. Francouzů se bojim, Peugeot ani Renault spíš ne. Nejradši bych asi Japonce, ale není to podmínka. Klidně mi pošli kontakt na kamaráda a uvidíme.
zdeny
Řidič začátečník

Příspěvek od zdeny »

Se Subaru mám celkem dost zkušeností jednak z toho, že 3 Subaru jsem měl a dodsud mám jedno doma a taky, že tahle značka mě nějak "víc" zajímá, než ty ostatní. proto mám spoustu inforoamcí jednak ze zákulisí (tzn. fachmani, co je servisují, tzn. nikoliv značkové servisy,. co za těžké balíky mění díly metodou pokus omyl) a s řadou klubových aut jsem jezdil coyb spolujezdec, nebo i jako řidič.
Tebou vybraná Impreza z tohoto období není vyloženě propadák, ale bohužel, nutno souhlasit s tím, že výkonově na tom není dobře z důvodu, že cca 15% výkonu ti seber meachnizmu pohonu 4x4. Nicméně, i takjto "slabá" Impreza ti poskytne výtečný požitek z jízdy, protože její řízení je na svoji třídu prostě dokonalé - podvozkově snese neskutečně. POkud máš kolem sebe zatáčkovité trasy, kde ti výkon motoru nebude až tak chybět (ono i tato slabá motorizave na dvojku trojku jede výborně, ovšem za cenu vyšší spotřeby, protože motor budeš muset držet kolem 4-5 tisíc otáček), tak se povozíš parádně. Není to auto na rychlost v přímce někde na dálnici, na to jsou jiná auta. Dále připrav se na to, že sehnat Imprezu tohoto stáří ve slušném stavu bude těžký ořišek, ale šance tu je - klubáci občas vá auta mění... Jinak i tato nebo spíše zejména proto, že je to Impreza, měla téměř každá trudný život, neb si majitelé civilní verzi pletli s STI a podle toho jí dávali za uši. Při nákupu je třeba se zaměřit i na korozi, která se těmto modelům už začíná nemile objevovat zejména na zadních lemech, ale pak hlavně na stav motoru (uhoněné verze klepou za studena na klikovce, žerou olej=60-80 tiséc za GO), dále, pokud jde o automat, zkontrolovat, jak se projevuje (repase je běžná, nestojí ranec, ale dvacku si nachystej). Pak je zásadní stav podvozku - Impreza s vymláceným podvozekm je o ničem-tzn. výměna čepů, tyček, stabilizátorů, gum, prachovek atd je nutnou povinností, jinka nemusíš mít Imprezu a stačí ti kdejaký šmejd. Dále si poslechni různé pazvuky z pohonu - objevit se může hučící kardan, adní diferák a pod. U manuálu se zaměř na mezinápravový diferenciál, který u tohoto kodelu nahrazuje viskospojka. nejlépe zařadit zpátečku na asfaltovém parkovišti a jet. POkud se auto dusí a zastavuje, je v čudu a repase tě nemine, i když dopředu se nic nemusí projevit, jen nefunguje, jak má a následkem toho jednak auto nejede precizně, ale více se opotřebovávají gumy. Eletkrika nezlobí, auto jako celek je velmi robustní, ale "trpí? na to, že majitel si ho fakt často plete se soutěžním pseciálem stejného iména, jen jiného přídomku.

Jinak nepočítej s tím, že auta stejného zaměření a ročníku jiných značek na tom budou líp - ani ford, ani bmw, anoi renault nejsou ničímmlepší či výjimečné a budou trpět na stejné neduhy. Uhoněné motory silnějsích verzí, koroze (ovšem mimo Renaultů, tam bu´d v klidu), vymlácené podvozky atd... Nebuď naivní a nevěř keců, že třeba bmw na tom bude líp. nebude ani omylem.

A jako poslední ti dám doporučení a radu: kdybys chtěl opravdu slušnou imprezu, tak se spoj s lidmi z awd.cz, s panem Vrtilkou z Kladna, či panem Embertem a dalšími, o nichž se dovíš na klubových stránkách a ti jednak mají Subaru v malíčku a hlavně, umí je dát do stavu, za který se můžou podepsat a ty budeš spokone a to hen dvakrát: jednak udělají vše, co na autě má být uděláno a za druhé, nezapaltíš astronomické částky, jako u zlodějů nechci je jmenovat, kde sice nosí nažehlené kombinézy s pukama, ale to je tak vše...
A za druhé, než koupíš, něco si o SUbaru a Impreze přečti, abys věděl, do čeho jdeš. není to auto bez chyb, ale pokud se dá do pucu, zábavy s ním užiješ víc, než dost. jen to bude zpočátku něco stát.

Jinak setjnou techniku nabízí Forester, te´d zrovna jeden je v inzerci na kklubu (od vrtilků) a navíc, za tyto peníze se dá už sehnat přeplňovaná verze, což je jiná písnička, i když zase o fou dražší -,a spotřebě, ale trochu i na servisu. Impreza v přeplňované verzi (WRX) je fakt už o jiných penězích, kdežto Forester s turbem se dá za tvůj rozpočet sehnat.
jarka
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarka »

Jestli opravdu hledáš zábavu za volantem, tak toto: https://www.sportovnivozy.cz/90525-suzu ... -roznov-pr. Už jsem to tady jednou vkládal (tu: http://forum.autoforum.cz/viewtopic.php ... is#p144119), ale nikdo nereagoval - tak třeba teď. A ještě ti zbyde... Myslím, že proti dýchavičný těžký 4wd to bude trochu jiný svět - 110koní a 930kg jsou parametry pro divokýho teriéra :) . Jsem teď na svým ignácovi měnil před létem podvozek a na předku jsem si nechal nastavit malý negativy (0,5°) a někdy mi přijde, že to auto ze zatáček odjíždí jak s LSD.
"Auto s pohonem předních kol je jako řízená havárie." - Walter Röhrl (Speed, 04-2017). :D
Noldo
Řidič začátečník

Příspěvek od Noldo »

Mazda 3 2,0. Focus 2,0. Leon,toledo,golf s 1,8T, ale tam to zaostáva podvozkovo. Astra 2,0T, možno aj atmo 1,8,tá má 103 kw. Bmw e46, Audi A3,A4 1,8T (nie zábavné, ale motor ťahá), megane 2,0. Prípadne ako bolo spomínané vyššie nejaký menší francúz.
Ak preferuješ japonca pozri aj hondu.
Inak jediné, čo pôjde pocitovo výrazne lepšie ako ten auris budú turbá. Radšej by som išiel do niečoho slabšieho a menej žerúceho a keď mám chuť tomu poriadne naložil. Hlavne, keďže sa jedná o auto na každý deň a občas budeš mať chuť sa len tak pokojne odviezť domov. Ale Mazda 3 je pekné autíčko a dobre sa šoféruje, na daily driving podľa mňa ideál.
Ešte ma napadla nejaká alfa. Prípadne toyota celica.
vencaxxx
Adept autoškoly

Příspěvek od vencaxxx »

Díky za tip, vypadá dobře, ale ještě bych měl doplnit že hledám auto ve kterém případně svezu i rodinu, tzn. ideál asi nižší střední třída. Na Suzuki jsem taky koukal, ale spíš by mě asi zajímal Swift. Další věc je že bych možná raději automatickou převodovku. Já jsem třeba s tou mojí Toyotou spokojenej, ale měl jsem týden půjčený stejný auto s automatem a bylo to daleko lepší - zábavnější svezení, protože převodovka u Aurisu má hrozně dlouhý převody, na dálnici do kopce musím kolikrát ze 6 na 4 aby se něco dělo.

Takže abych shrnul parametry tak ideálně menší, ale schopné uvézt rodinu (4-5 lidi) v případě potřeby, 5 dv.
Nejlíp automat, ale klidně rozumně naladěný manuál
Dobrý podvozek
Motor nemusí trhat asfalt, ani nebudu honit bavoráky na dálnici, ale rozumný výkon na pohodlné svezení na okreskách apod.
Rozumná spotřeba
Spolehlivost, jsem schopen si něco na autě udělat i sám, ale nehodlám pod tím ležet každý víkend.

Když to sečtu tak mi pořád vychází nejlíp moji první dva kandidáti a to Impreza nebo Mazda 3, případně Třeba Suzuki Swift v tý sport verzi, Honda civic, ale ty jsou drahý celkem...
Ještě dodatek že nechci koncern, mám k těm autům odpor, takže ne škoda, Seat, Audi, VW...a francouzů se bojim.
A nemuselo by to moc poutat pozornost...
jarka
Letec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jarka »

Já toho jedinýho rozumnýho ignáce na webu snad neudám :D . Ale jo, každý to má holt trochu jinak a chce něco jinýho.
"Auto s pohonem předních kol je jako řízená havárie." - Walter Röhrl (Speed, 04-2017). :D
k86
Mistr volantu

Příspěvek od k86 »

vencaxxx píše:takhle, já zas nechci trhat asfalt, jsem zvyklej na 1,6 97kW v Auris tak hledám něco trochu lepšího. Francouzů se bojim, Peugeot ani Renault spíš ne. Nejradši bych asi Japonce, ale není to podmínka. Klidně mi pošli kontakt na kamaráda a uvidíme.

https://auto.bazos.cz/inzerat/78607409/ ... on-4x4.php
FFIIIC FL 2.0TDCI 110kw - Samochod firmowy
Mondeo 2012 1.6 Ecoboost 118kw
vencaxxx
Adept autoškoly

Příspěvek od vencaxxx »

Jo ten inzerát jsem viděl, ale moc se mi nelíbí ta závada na lambdě.
Odpovědět