První auto do 30k - 50k

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
Odpovědět
UCPOTRs
Spolujezdec

První auto do 30k - 50k

Příspěvek od UCPOTRs »

Ahoj,
předem se omlouvám, že se ptám na tisíckrát položenou otázku, přesto se mi nikde nepodařilo najít odpověď na moji otázku.
S blížícím se řidičským oprávněním bych si rád pořídil vlastní vozidlo a asi jako u většiny mých vrstevníků (mužského pohlaví, i když možná i ženského...) je to pro mě velký milník. Ne, že bych neměl možnost si půjčit jedno z rodinných aut, ale téměř nikdy nejsou doma, když bych je potřeboval. Nejsem v okruhu lidí, které by zajímalo jak auto vypadá/kolik stojí, takže svoje tipy vybírám čistě podle mého názoru a mých sympatií. Chci tím říct, že auto nechci na "oblbování holek", ale hlavně jako dopravní prostředek a v neposlední řadě také jako zdroj radosti (přesto, že nemám téměř nic naježděno, vždy se těším na další jízdu a baví mě to). Proto jsem vynechal všechny Audi, BMW a podobné.... Nemám problém (rád) si ušpinit ruce a naučit se nové věci, takže bych si rád některé věci udělal sám (nějaký interiér, atd)( - jestli si teda jen až moc nevěřím (?)) :D

Abych to shrnul:
- auto do (nejlépe) 30k, když ne, tak absolutní strop je 50k
- zásadně 3dvéřové (prostě se mi to líbí a další dveře bych nevyužil)
- ročně tak 1x do zahraničí (EU), +- 5x delší trasa po ČR (nad 100km, závody na lng), o víkendech do 100km a v týdnu na blízké "spoty" (kopce na lng) nebo město
- na delší trasy bych jezdil ve dvou, maximálně ve třech
- líbivější vzhled (omlouvám se zastáncům Felicií a Fábií, ale obecně je v téhle cenové relaci nemám rád)
- uznávám, je to subjektivní
- výkon nebo nějaký zvuk rozhodně není podmínkou (jak jsem zmínil - nepotřebuji na to balit holky)
- úvodní investici (samotná cena vozu) sám platit pravděpodobně nebudu, ale provoz rozhodně ANO

Auta se mi odjakživa líbila, takže mám několik tipů podle vzhledu, ale také jsem se pokusil přemýšlet racionálně (koneckonců je to první auto - někde to odřu, někde ťuknu a nemám tolik zkušeností):

Volba rozumem:
- VW Polo III
- VW Golf IV
- Honda Civic 6g

Volba srdcem (podle vzhledu):
- Citroen Saxo VTS, Peugeot 106 S16 (pochopil jsem, že jsou to technicky stejná auta)
- Fiat Punto HGT
(UPDATE) - Citroen C2 VTS (sice dražší ale čekal bych větší bezpečnost než u Saxa)

Přivítám nějaká další tipy nebo rady ohledně výběru :) x_x
A hlavně díky, že jste to přečetli až sem a odpustil (gramatické) chyby :-bd
P.S.: Ohledně auto jsem pevně rozhodnutý (koupit nebo ne), takže rady, ať si koupím kolo nebo šalinkartu, si prosím nechte ;)
Ještě jednou díky předem za odpovědi a názory :)
Naposledy upravil(a) UCPOTRs dne čtv 28 zář 20:59, celkem upraveno 1 x.
zabijak33
Řidič začátečník

Re: První auto do 30k - 50k

Příspěvek od zabijak33 »

Focus I, pohlídat korozi a není problém.
UCPOTRs
Spolujezdec

Příspěvek od UCPOTRs »

Co jsem se na něj ptal, tak právě kvůli korozi a spolehlivost ruce pryč. Co je na tom pravdy s tou spolehlivostí?
Honza42
Letec

Příspěvek od Honza42 »

Když se ti líbí Punto ber ho. Ale ne HGT, ber tu nejobyčejnější 1,2.
Ušetříš nemálo peněz na provoz, je poněkud menší pravděpodobnost, že se někde zabiješ a hlavně naučíš se i líp řídit.
Se silným autem hned od autoškoly se rodí kopyta bez citu pro techniku, nikoliv řidiči.
UCPOTRs
Spolujezdec

Příspěvek od UCPOTRs »

Rozumím názoru nebrat silnější auto, ale nebylo by v tomhle případě lepší to Polo nebo Golf?
zabijak33
Řidič začátečník

Příspěvek od zabijak33 »

Hledáš auto za 30- max 50k, spolehlivost bude všude prakticky stejná. Pro představu, s focusem 1 po fl, koupeným za 48k mám najeto za rok a 3 měsíce cca 25k km, vždycky nastartovalo, vždycky dojelo. Mám benzín 1.6 74kw, klasiku. Lehce žere olej, takže semtam něco doleju, pohybuje se to okolo 0.3l/1000km, takže zanedbatelné. Naopak kamarádi s Golfem 4 (pravda, TDI...), nebo felícií, 306kou... párkrát nedojeli a nebo se vys*alo něco cenově né zrovna přívětivého, ikdyž jestliže neřešíš naftu, tak se výskyt možných poruch celkem znatelně sníží.
Každopádně v téhle cenové relaci obvzlášť bude záležet na kusu. Já natrefil na asi relativně dobrý kus, tudíž jsem spokojený a doporučuji dál. A k té korozi. Moje konkrétně rezne klasicky lemy a spodky dveří. Každopádně spíš jen povrchově, určitě to není tak velkej problém, abys kvůli tomu auto nekoupil.
HondaMan
Letec

Příspěvek od HondaMan »

Polo, golf, civic i punto v benzinu je ok.
Kup si to v nej stavu s nejmene koroze.

Na Civicu 6g jsem se pred více jak 10 lety učil já a auto to bylo fajn. Jen už tehdy mělo problem s korozí a s ND.

Velmi dobra volba je zde zmiňovane Punto 1.2i
2.9T RWD
UCPOTRs
Spolujezdec

Příspěvek od UCPOTRs »

Civic se mi vizuálně taky moc líbí, ale bohužel jsem našel minimum inzerátů a často jsou to oběti tunningu :(
Odpovědět