koupit Fabii nebo Octavii ?

Jen o škodovkách a dalších autech českých značek.
eLzyx
Autoškolák

Re: koupit Fabii nebo Octavii ?

Příspěvek od eLzyx »

Pokud máš s tátou dobré vztahy, tak dejme tomu. Ale výhledově s nimi snad nebudeš bydlet nadosmrti, ne? Dle tvého věku bych si pár let užíval ještě mama/tata hotelu a to bych vydržel i v té fábii. Mezitím bych řešil kde vzít na vlastní. Ono to v mnoha rodinách nedělá dobrotu, když tím autem jezdí více lidí. Hádky o tom, kdo zase nenatankoval, nebo kde vymetl jakou díru, že je už zase na gumě boule, nebo hnutá geometrie ...

Pokud není ten motor špatně navržený, tak ano, platí přímá úměra ... čím větší, tím lepší i z hlediska životnosti. Jen to bývá vykoupeno větší spotřebou PHM
Volvo S60 2.4T
VW T2
Slav3k
Autoškolák

Příspěvek od Slav3k »

No což o to já už doma nebydlím, jen navštěvuji. A to auto sem využíval už i předtím, velmi sporadicky, vždy jen na výlet, stěhování atd atd. Tak by to právě mělo být i nadále pravděpodobně. Hlavním uživatelem vozu bude táta určitě.
Na vlastní to zatím nevidím, myslím si, že bych zatím vlastní uplně tolik neužil, zatímco spoluvlastnění je pro mě ideálka.

No díky moc za rady, já budu poctivě číst průvodce koupí z druhé ruky a skenovat nabídky na bazoši.
Já: Ford Galaxy mkII 2.3 107kw LPG/ben
Otec: Ford focus II r.v. 2006 combi 1.6
Slav3k
Autoškolák

Příspěvek od Slav3k »

Z jiného soudku, kdybych řekl, že se rozhodneme pro Octavii, který z motorů je nejlepší co se týče spolehlivost, spotřeba, atd? Motory uvádím co jsem našel na wiki u starších modelů obou jak octavie tak fábie (předpokládám, že do 50.000 neseženeme druhou generaci?)

1,4 MPI 44 kW
1,4 16V 55 kW
1,4 16V 59 kW
1,6 MPI 55 kW
1,6 MPI 74 kW
1,6 MPI 75 kW
1,8 20V 92 kW
1,8 T 110 kW
1,8 T 132 kW (pro RS)
1,8 T 142kW (pro GT)
2,0 MPI 85kW

Kdyby fábie, tak jaký motor zde?

1,0 MPI (37 kW/50 koní) – 2002[8]
1,2 HTP (40 kW/54 koní) – 2002
1,2 12V HTP (47 kW/64 koní) – 2003
1,4 MPI (44 kW/60 koní) – 2000–2003
1,4 MPI (50 kW/68 koní) – 1999–2003
1,4 16V (55 kW/75 koní a 74 kW/100 koní) – 1999
1,4 16V (59 KW/80 koní) – 2006–2007 - pouze sedan a kombi
2,0 MPI (85 kW/115 koní) – 2000–2006
Zajda
Letec

Příspěvek od Zajda »

Obávám se že modelů cos vyjmenoval je víc než jejich rozumných exemplářů co pořídíš do 50 000.
U takovýchto aut je stav konkrétního auta všechno, předpoklady můžou být úplně naruby po letech zanedbaného servisu a věř že většina aut v této ceně léta zanedbaný servis zažila. U těch lepších z nich to bude jediný problém.

Rozhodně bych nekupoval u Fabie HTP nebo 1.0 MPI a u Octavie zavrhl cokoliv s turbem nebo 1,4, pokud máš ambice předjíždět aspoň traktory. U zbytku bych se rozhodoval podle stavu konkrétního exempláře.
Nicméně slušná auta do 50 000 bych v prvé řadě nehledal ve vodách Škodovky.
Vsadil bych na něco jako Punto 1,2. Náhradní díly tam stojí snad jak u Felicie a Fiaty nejsou tak žádané auto jak domácí modla, která si drží i v pokročilém věku dost ceny na to aby přitahovala pozornost různých šmelinářů.
《》1.5 dCi & 0.9 TCe
Slav3k
Autoškolák

Příspěvek od Slav3k »

Ano to máte pravdu asi. Ale bohužel, táta je docela fixovaný na tu značku a on bude většinový investor no. Jen už nemá síly psychické to auto hledat. Tedy to vyhledání je na mě.

Mimochodem našel jsem v bazaru kousek který by se nám moc líbil, až na to, že je to 100% podvod s přetočeným tachákem. Vygooglím název toho autobazaru a co nenajdu, černé ovce o nich dělaly reportáž jak strašně podfoukli zákazníka. Mrkněte:
https://www.sauto.cz/osobni/detail/skod ... etail#tabs

Ještě co se týče toho fiatu, jednoho doma máme - takové to stařičké punto rok výroby tak 1998. A jsme s tím clekem spokojeni, jen už je to stará rachotina no. Existuje nějaký fiat combík? Aby se do toho něco vešlo? :)

Dále jsem našel třeba fabii 1.4 RV 2003, a podle popisu jsem nabyl dojmu že by se mohlo jednat o slušně udržovaný stroj. Myslíte, že je 330 000km velký problém? https://auto.bazos.cz/inzerat/76898920/ ... -14LPG.php
Zajda
Letec

Příspěvek od Zajda »

Dyť tam všehovšudy nic nepíše, jeden řádek, žádné fotky, nic z čeho bych se odvážil usuzovat stav auta.
Tak jak k tomu přistupuješ lze přemítat o nových autech, ne u vyjetin kde zcela absolutně nejdůležitější není model nebo nájezd, ale stav konkrétního auta. Psychoanalýzy inzerátů jsou o ničem. Pro tebe popis udržovaného auta, pro mě inzerát od analfabeta, který beztak kašle na údržbu stejně jako na pravopis. Pravda nemusí být ani jedno.
330 000 km problém být nemusí, realisticky nelze čekat o moc menší nájezdy u 15 let starých aut. Otázka je jak se na motoru podepsal plyn.
Vybral bych pár aut v nejbližším okolí ať nejste pod žádným tlakem ke koupi protože jste vážili dlouhou cestu, a jel je obhlídnout a projet. Nejlépe auta s čerstvou technickou a třebas 2 sadama kol, jelikož i to je v této kategorii zásadní bonus.
Nezbývá než popřát hodně štěstí. Málokdo se zbavuje perfektně fungujícího auta pokud se nebavíme o lidech co mění preventivně za nové ob 2 roky :-)
《》1.5 dCi & 0.9 TCe
Slav3k
Autoškolák

Příspěvek od Slav3k »

Díky za cenné rady. Nejspíš máš pravdu v tom, že je prostě nejlepší vzít nějaké nabídky a obhlídnout to. Pak dám vědět co jsem našel, kdyby to někoho náhodou zajímalo :).
driver
Letec

Příspěvek od driver »

Akorát se rozhodni, zda chceš jezdit, nebo opravovat.
Stejně, jako absolutně nekoresponduje stav počítadla ujeté vzdálenosti se stavem technickým, tak nekoresponduje jméno bazaru se stavem auta.
Nějak to korelovat může, ale z principu, že kupuješ jedno auto, je to kravina.
I v áčkách se objevují špičkové ojetiny, áčka je vyváží do německa, a němci s nimi nemají problém.
Že se většinově v česku díky tlaku na cenu objevují vyjetiny, je logické ale nevyřeší to systém, hledání dobrého prodejce.
Musíš hledat dobré auto, a to se může vyskytnout kdekoliv, kde se ho někdo hodlá zbavit, od dědy nad hrobem po áčka.
Kolega prodává Q5 jako novou, no už má 5 let, a nemůže ji prodat, a to na ní tratí milion. Paradox. Všichni se bojí že se pokazí :))
Jak dobré auto najít? No rozhodně ne tak, že budeš lovit nejlevnější kusy a dotazovat se, zda už byl letos v autorizáku a má štempl :D
Nejlepší systém je si stanovit priority. Kufr, prostor na zadních sedačkách, výkon, spotřeba, cena servisu atd.
Z toho Ti vyleze třeba v tvém případě Fabia, už k vůli pořizovačce.
Natiskni si všechno z okolí, klidně 50aut a jeď to očíhnout.
Připrav se, že nekoupíš nic, nakonec stejně pojedeš pro to, co se ti líbilo od začátku, bylo na druhém konci republiky, a i když stojí 2x tolik, je to nejlepší volba. Rezavý šrot totiž STK neprojde a někdy je lepší si půjčit padinu a přeplatit desítku, než měnit motor, servo, a pak i kastli ;) (Ono Fabii vyvařovat, když hodinovka stojí 500 a kastle 2000 je nerentabilní, stejně nerentabilní je měnit díly na motoru, když motor seženeš za babku atd.)
Teď si přečti ještě jednou první větu :)
Zákon č.361 o silničním provozu, § 11: Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, PŘI PRAVÉM OKRAJI vozovky. (!)
Slav3k
Autoškolák

Příspěvek od Slav3k »

Našel jsem nějaké inzeráty, je to všechno akruch 100km od Prostějova. Co na to říkáte? Poradíte ještě nějaký jiný server než bazoš na výběr ojetiny ?

Škoda Octavia 1.8 92kW combi LPG - TOP - [26.6. 2017] Svitavy
https://auto.bazos.cz/inzerat/75974783/ ... bi-LPG.php

Škoda Fabia 1.4i 16V combi, 74 KW, LPG - [14.5. 2017] Svitavy
https://auto.bazos.cz/inzerat/75033663/ ... KW-LPG.php

Fabia Combi 1.4 16V LPG [22.6. 2017] Opava
https://auto.bazos.cz/inzerat/75988331/ ... na-LPG.php

ŠKODA OCTAVIA COMBI 1.6 LPG-PROVOZ KLIMA TEMPOMAT RV 2003 - [16.6. 2017] Jeseník
https://auto.bazos.cz/inzerat/76245852/ ... V-2003.php

Škoda Fabia Combi, 1.4 16V LPG, 74 kw - [4.6. 2017] Blansko
https://auto.bazos.cz/inzerat/75838252/ ... -74-kw.php

Prodám Škoda Fabia combi 1.4 lpg - [3.6. 2017] Brno
https://auto.bazos.cz/inzerat/75777769/ ... 14-lpg.php
lampa
Pan Řidič

Příspěvek od lampa »

U nakupu auta s LPG bych byl obzvlast opatrny, jestli to je kvalitni a profesionalne namontobany system a ne nejaka zbastlenina.
Odpovědět