Rychlodotazy
Re: Rychlodotazy
jerry: Bydlím v baráku, který je majetkem ČEZu, vodu platíme zálohově, nicméně elektřinu fixně (nechápu proč, ale není to až taková pálka, tak to neřeším. Centrální termostat s nastavenou teplotou, od nastěhování na to nikdo nešáhl a kolem půlnoci se topení vypne a zapíná se až kolem 6-7 ráno.
Takže levnější je určitě na noc vypínat
Takže levnější je určitě na noc vypínat
2.5T, 2x2.0TDI, 2,8DC incoming))
oxik: bacha na plísně. Dnes se vše šije horkou jehlou, hrubá stavba se nenechá vyschnout, hned se to zavře polystyrenem zvenku a zevnitř nahodí omítky. Znám několik lidí, co mají v bytě či v domě problémy s plísněmi. Takže bych topení nevypínal ani když tam nejsi. Bude to víc stát, ale boj s plísní pak stojí víc.
Stepan: v německém bytě se centrálně vypíná topení taky v období 23-7. Tady centrální termostat nemám, tak to řeším přes termostatické ventily. Vadí mi, že nemají regulovatelný náběh, pustí to tam na plný pecky hned po otevření. Pak je fakt dost suchej vzduch.
Stepan: v německém bytě se centrálně vypíná topení taky v období 23-7. Tady centrální termostat nemám, tak to řeším přes termostatické ventily. Vadí mi, že nemají regulovatelný náběh, pustí to tam na plný pecky hned po otevření. Pak je fakt dost suchej vzduch.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
Komentáře:oxik píše:Když jsme u topení, před časem jsem se přestěhoval do hezký novostavby, zarazilo mě, že tam není žádnej centrální termostat.. dají se ty obyč termohlavice nahradit za nějaké chytré, co se dají třeba ovládat přes wifi? Páč na víkend tam nebývám a při příjezdu je tam 17°C, tak bych si třeba zatopil dopředu..
Jinak můžu říct, že je to celkem peklo, postaveno duben 2016, větralo se jak o život a okna, byť mají nahoře ventilaci neustále otevřenou, se rosí, ráno ta voda stéká na parapet a nasákne to do sebe zeď..
- stavěl sem před cca 18 lety (dneska už je to všechno asi mnohem dál...)
- v celým baráku mám podlahové topení (nízkoteplotní voda) + plynový kokotel
- nechal jsem si (rok 2000) taky dát centrální ekvitermní řízení pro celou chalupu
- NIKDY se jim to nepdařilo zprovoznit tak, aby to fungovalo (a to sem jezdili celý podzim roku 2000, snad 12x tu byli)
- taxem to všechno "vytrhal ze zdi" (miliony čidel, drátů a tak) a nahradil sprostým jednoduchým nástěnným řídícím nástěnným čidlem za 18 set (na zdi v jídelně)
- dodneška to spolehlivě a dobře funguje a řídí ... (akoráth je ňom už asi pátá baterka - obyčejný lithiový AA článek)
Jo, a to prvotní vysušení chalupy - měl se zprdele kliku - plynárny při instalaci nějak dokurwily plynohodiny, takže sem první myslím, že dvě zimy topil zadarmo (hodiny se prostě netočily i dyž plyn proudil), čili... první zimu sem vysušoval tak, že sem doma topil na 26-28st c a všechny okna poootevřená i v mrazech....
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
No, já udrzuju 22° a je to horší, než když je tam těch 17° a nikdo tam není. Rád bych topil furt, ale topení je napojeny normálně na sídliště, takže z teplárny a to bych se nedoplatil. Byt naštěstí není můj, řeším to s majitelem, na svoje náklady nebudu půjčovat vysoušeč.. Zatím navlhly rohy na parapetu řeším fénem, funguje to
Bylo mi sděleno, že okna moc tesni a stavba taky, že mám furt větrat.. Budova má PEN B..
Bylo mi sděleno, že okna moc tesni a stavba taky, že mám furt větrat.. Budova má PEN B..
Typický problém dnešních staveb. Všechna negativa se sčítají - okna jsou těsná, hrubá stavba se nenechá vyschnout a zvenku se nalepí polystyren. Plesnivět to začne akorát tak po záruce a lidem nakecají, že málo větrali a topili. Jasně, že se musí topit a větrat. Ale hlavně se musí nechat hrubá stavba vyschnout aspoň půl roku, než se dá zateplení a omítky. To dá selský rozum. Ale kdo to tak dělá? Lidi většinou zaplatí předem, zájem je velký, hypotéky levné. Toť obrázek dnešní doby.
Ale na druhou stranu je to novostavba a tam se nemůže v zimě netopit, byť třeba jen o víkendu. Ale to je věc majitele, ve vlastním zájmu by ti měl na topení něco přidat. Zkus mu to vysvětlit. A to nemluvím o těch chytrácích, co tzv. investují do novostavby, kterou pak nechají prázdnou. A že je jich hodně určitě i ve vašem domě. A kolik z nich tam pak topí? Jen prostě další případ lidské stádnosti.
Ale na druhou stranu je to novostavba a tam se nemůže v zimě netopit, byť třeba jen o víkendu. Ale to je věc majitele, ve vlastním zájmu by ti měl na topení něco přidat. Zkus mu to vysvětlit. A to nemluvím o těch chytrácích, co tzv. investují do novostavby, kterou pak nechají prázdnou. A že je jich hodně určitě i ve vašem domě. A kolik z nich tam pak topí? Jen prostě další případ lidské stádnosti.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
Dostavěno květen'16, první nastěhování v září, teď obydleno tak 50%? Pod náma nikdo nebydlí, takže podlaha ledová. S majitelem to samozřejmě řeším, uvidíme, jak se k tomu postaví. Jinak opravdu bych si nikdy takovej byt nekoupil, spousta věcí fakt na prd udělaná - např. digestoří a ventilací v koupelně jsou slyšet nárazy větru, dveře do ložnice nejdou kvůli topení plně otevřít, topení ačkoli je odvzdušněné několikrát šumí, hučí, bublá - znak hyd. nevyváženosti co jsem tak četl.. prostě fušeřina.
Bohužel v mé lokalitě to byla nejlepší volba, paneláku jsem si jako dítě užil dost a už takhle to na studentskej byt je vysokej nadprůměr.
Bohužel v mé lokalitě to byla nejlepší volba, paneláku jsem si jako dítě užil dost a už takhle to na studentskej byt je vysokej nadprůměr.
jerry má pravdu.... protože sem stavěl sám, měl sem možnost nechat to všechno "odpočinout a vyschnout" přes zimu (na podzim zazimovaná hrubá stavba+ hrubé omítky ale BEZ oken a dveří, místo toho jen ilegalit) a i tak po dostavění (léto) a nastěhování (podzim) bylo třeba první zimu opravdu fest topit a větrat (viz výše), bo sa rosily wokna zevnitř jaxfiň ... a to nemám zatěpleno zvenku polysystyrénem...
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
Několik dnů jsem střídal vypínání topení na noc a konstatní vytápění na 22,5 stupně i přes noc. Vše jsem monitoroval pomocí měřáků tepla na radiátorech, které měří sálání tepla. Naměřená spotřeba vyšla stejná při obou způsobech. Ranní rychlý nástup topení vymazal úsporu nočního vypnutí. Vychází tedy lépe trvalé temperování, ráno je hned příjemná teplota a prudké topení nevysušuje tolik vzduch. Jiná věc je dlouhodobější nepřítomnost, ale o to mi tolik nešlo.
A mám další rychlodotaz. Myjete auta při velkém mrazu? Neudělá umytí v myčce víc škody než užitku? Mám na mysli možnost přimrznutí gumových těsnění dveří. A poškození laku prudkými změnami teploty.
- řidičBOB
- Antiradar FAN
- Kontaktovat uživatele:
Lak to má asi v paži, ale ty gumy, přiklápění zrcátek a tak...tam to problémy dělá.
No pain, no gain.
Vespa time
Vespa time