Octavia 1 / Superb

Poraďte a nechte si poradit s výběrem nového vozu.
Rageweawer
Autoškolák

Octavia 1 / Superb

Příspěvek od Rageweawer »

Zdravím,

po menším hledání na internetu jsem se rozhodl, že si nasbírané informace ještě ověřím u zkušenějších. Prosím tedy o radu.

Auto budu primárně využívat na jízdu po městě cca 50 km denně, 3x do roka 1000+ km jednorázově. V takovém případě bych se měl dívat spíše po benzínu, ale bylo mi řečeno, že 1.9 TDI Octavia je pro tuhle cenu nejlepší volba, co se týká i náhradních dílů, servisu a spotřebě.

Požadavky:

Nechci combi - Klidně může být coupé/cc, jinak pouze liftback/sedan
Levnější opravy
Spolehlivost
Rozumná spotřeba (nepotřebuji BMW s 10/100)

Plánuji koupit auto kompletně s prvotní investicí do max. 70 000 Kč (50+20), čím méně tím lépe. V tomto cenovém segmentu se mi nejvíce zamlouvá 1 Octavia 1.9 TDI 81 KW. Něco podobného - https://auto.bazos.cz/inzerat/66783510/ ... -19TDI.php

Druhá volba je si připlatit a pořídit si Superb 1.9 TDI 96 KW (70+20). Například - https://auto.bazos.cz/inzerat/66350060/ ... xenony.php

Rád bych se zeptal, jaké výhody a nevýhody mi přinesou oba vozy, pokud je postavím proti sobě. Neseděl jsem bohužel ani v jednom, ale jde mi spíše o spolehlivost a případnou cenu oprav, když jsou teď finance omezené. Osobně nyní používám firemní 3 Octávku 1.0 TSI 85 KW a auto je plně dostačující co se týče výkonu, o pohodlí ani nemluvím, vím že to nebude srovnatelné, ale předpokládám, že se Superb bude více blížit.

Auto budu do 3 let určitě měnit, neplánuji ho tedy provozovat delší dobu. Pokud Vás napadnou ještě další alternativy v této cenové relaci, budu rád, když se o ně podělíte.

Děkuji
řidičBOB
Antiradar FAN
Kontaktovat uživatele:

Re: Octavia 1 / Superb

Příspěvek od řidičBOB »

O tu Octu se alespoň někdo staral...třeba jenom v posledních letech, ale staral.
Sup je vybydlená taxikářská paštika.
No pain, no gain.
Vespa time \m/
lampa
Pan Řidič

Příspěvek od lampa »

Za tuhle cenu a na tvoje pouziti urcite hledej benzin. Pokud ti staci octavka a nemas nekoho znameho, kdo by prodaval zajimaveho superba, tak jdi do ni. Koukej po 1.6 MPi, nebo 2.0 MPi. Spotreby se neboj, do 7.5 se vejdes i ve meste.
Rageweawer
Autoškolák

Jiné typy aut? Případně jaké?

Laguna
Mondeo
VW Bora
Mazda 6
Astra / Bertone

Díky
zdeny
Řidič začátečník

Příspěvek od zdeny »

Rageweawer píše:Jiné typy aut? Případně jaké?

Laguna
Mondeo
VW Bora
Mazda 6
Astra / Bertone

Díky
Jojo, Mazda za 70 bude jistota (že bude shnilá na kaši) :)) :)) :))
Totéž Astra.

Ber Oktu, máš pokoj. je to nejlepší volab za ty prachy. Opraví kdejakej Lojza s kladivem v kůlně,. dílů na příkopech tuny, jezdí to za pár litrů...
Sup I je bezpohlavní auto, horší, jak vochváfka. zejména tedy na ceny servisu. Jis mladej, tady není jiná volba.

Jo, Sup má jednu výhodu - nemusíš z nohou sundávat lyže :)) :)) :))
Rageweawer
Autoškolák

1.9 TDi pro můj nájezd max. 50 denně nebo jak se tady psalo 1.6 / 2.0 MPi benzín?

Díky
zdeny
Řidič začátečník

Příspěvek od zdeny »

Rageweawer píše:1.9 TDi pro můj nájezd max. 50 denně nebo jak se tady psalo 1.6 / 2.0 MPi benzín?

Díky
Prosím tě, měl jsem dvě Oktávky 10,9TDI. Ta první 1998 jezdila služebně - tzn tratě od 2km po 1800km na jeden zátah. Dožila se u mě 260tkm bez jediného vlivu na motor. Pak se prodala c o si pamatuji, majitel ji rozbil při nehodě při nějakých 350tkm.

Druhá - ta už byla soukromá 2003 po FL a jedzila denní trať ráno do práce 22km, odpoledne z práce 22km. Prodával jsem ji v e180tkm (kupováno asi v 10tkm jako tzv. referentksá) a nidy žádný problém smotorem. Toto není dnešní choulostivý CR, ale starý předkomůrkový motor, kde nejosu cholustivé vstřikovače. Pouze se může stát, že zatuhnou lopatky natáčení statoru turba a řešení je práce na cca 2 hoiudny a jezdíš dál. Stačí rozhýbat táhlo od bandsky (tedy to, co hýbě lopatkami) a pokud to nepomůže, tak vyndat turbo a vyčistit. A i kdyby přišla ta nejhorší varinata, tedy že se to vyčištění a rozhýbání nepodaří, pak repasované turbo kupíš dnes za cca 6 tisíc? Problém? nevidím hov tom. Jinak zbytek auta je bulletproof. Toto byl asi poslední otor spolu s 66kW verzí, co snesl skoro vše. Takže při tvém nájezdu zcela v klidu a bez obav.

A pokud jsou ti tyto argumenty málo, tak v práci jsem do loňska měli dvě ty samé, ale pouze 66kW verze, které se daly do šrotu s nájdzey kolem 460 tisíc km a motor bylo to poslední, co bylo problémem. Sice už rachtayl ale jezdily jak drak i na své poslední cestě do Hopru a spotřeba byla pořád kolem 5/100. Auta jezdila od pár set metrů do tisce km na jeden zátah dnes a denně léto zima, nikod je nešetřil (znáš to, z cizího krev neteče) a dokonce ani nežraly olej - doléva jsem na cestě do Mnichova (cca 900km) asi 0,5 litru, což je zcela v cajku při nájezdu přes 400tkm. Horší byly interier, sedačky a kastle - dobiutá od kamení, a ohleduplnýcz užavtelů auta. Motor i skřín ale v pořádku. Lepší motor vyroben už nikdy nebude, co se týká odolnosti.
Snad ještě následná verze 77kW v O II je slušná, ale zdaleka ne tak, jako 66/81kW. Verze 96kW PD už byla citelně horší.
lampa
Pan Řidič

Příspěvek od lampa »

Ty to beres z pohledu auta, jenze i kdyby to TDI takovy provoz vydrzelo, tak proc by mel smrdet ve meste starym dieselem a riskovat, ze koupi nejakou stocenou vrazdu (ta pravdepodobnost bude u TDI vetsi, stejne, jako cena), kdyz si muze koupit v ramci moznosti kultivovany benzin? Ty dva litry na sto ho pri tomto najezdu nevytrhnou a rozhodne nestoji za uvedena negativa.
Jinak k tem ostatnim autum, Mondeo bude po vsech strankach lepsi (pocital bych s trochu drazsimi dily a provozem celkove, ale to ti spis poradi nekdo jiny), Bora podobna (plus pevnejsi karoserie a lepsi jizdni vlastnosti). Superb samozrejme horsi, nez octa nebude. Komfort asi, jako u mondea, akorat v zatackach daleko neohrabanejsi (ve meste a na dalnici je to asi jedno). Hlavni prednost je misto na zadnich sedackach. Akorat samozrejme pravdepodobnost, ze to bude nejaka past je jeste vetsi, nez u octavie a u dieselu obzvlast. Navic za stejnou cenu to auto bude pochopitelne v horsim stavu.
Zajda
Letec

Příspěvek od Zajda »

Osobně bych bral benzin, a ne nutně v Octávce. S rozpočtem 50 a nedejbože 70 000 a jízdama po městě by sis optimálně mohl pořídit něco jako Fiat Puňto 1,2.
Z vlastní zkušenosti bych pak doporučil Swift 1,3 (motor M13A). To je naprosto neuvěřitelné auto z pohledu servisu a motor je perla. Na dálnici to například jede přes 200 GPS, o čemž si můžu s 5kvaltovým TDI 81kW nechat zdát. Předjíždění je pravda většinou lepší v traktoru, jelikož Swiftu trochu hází klacky pod nohy zpřevodování.
1,9 TDI je odolný motor, ale je třeba počítat že u tak starých kousků bude na pokraji životnosti turbo (repas cca 8 od někoho kdo jej udělá pořádně, nové tak 13 000) a dvouhmotový setrvačník. To je naprostá klasika. Cena kompletní spojkové sady 8 000, při konverzi na sadu s jednohmotovým setrvačníkem cca 6000. Pokud najezdíš do 15000 km ročně a nebudeš obětí extrémní statistické odchylky, tak nikdy neušetříš na palivu tolik, o kolik bude dražší vysloužilý diesel udržovat než stejný model s benzinem. A hlavně v tom benzinu bude ticho.
《》1.5 dCi & 0.9 TCe
Rageweawer
Autoškolák

Díky za odpovědi a tipy, ale zdá se mi, že čím víc lidí se ptám, tak se do toho více zamotávám - každý říká něco jiného :D

Punto nebo Swift a další malé hatchbacky sice fajn na jízdu po městě, ale mám 2 podmínky: klima + sedan/liftback/ max. coupé.

Někdo názor na Honda Civic Sedan 1,5 / 2.0 - benzín? + Další auta?

Díky
Odpovědět