Rozměr pneumatik

Když se chcete ponořit do nitra...
Voky
Spolujezdec

Rozměr pneumatik

Příspěvek od Voky »

Ahoj. Mám dotaz ohledně pneumatik a jejich rozměru. Koupil jsem nové auto (Kia Ceed). Má ráfky označené 6.5J X 16 ET51 a na nich jsou pneu 205/55 R16. Od původního auta jsem si nechal 16" zimní pneu s tím, že je použiju na Ceeda, ale teprve teď koukám, že mají trochu jiný rozměr. Ve sklepě se mi válí čtyři zimní pneu s označení 215/55 R16. Dokázal by někdo říct, jestli půjdou na Ceeda použít? Vím, že jsou o chlup širší, ale vadí to? Podotýkám, že jiný rozměr pneu ve velkém techničáku napsaný nemám, ale podle baby na dopravce to není problém doplnit. A i kdyby to ve velkém TP nebylo, nic se neděje, páč ten s sebou stejně nevozím a na technickou to auto jde až za necelé čtyři roky a do té doby budu mít zimáky určitě jiné... Díky všem za rady.
Kavis
Mistr volantu

Re: Rozměr pneumatik

Příspěvek od Kavis »

V zasade problem muze nastat jedine, kdyz je nebudes mit v TP a nastane nejaka skodni udalost. A bude ti jinak (min) ukazovat tachometr..
Voky
Spolujezdec

Příspěvek od Voky »

Podle mě je rozdíl pouze v šířce pneu - 205 a 215. Profil (55) by měl být stejný, takže ani na tachometr by to nemělo mít vliv - předpokládám. Spíš jsem to myslel, jestli pneu šíře 215 půjde na ráfek, kde je teď 205 a nebude to dělat nějakou rotiku...
ctrl_j
Letec

Příspěvek od ctrl_j »

Profil je hodnota relativni vuci sirce. Takze 215/55 opravdu, ale opravdu nema stejny obvod jako 205/55. Je tam rozdil 3,5 cm.
Na rafek 6.5J to pujde.
„Simplify, then add lightness.“ /Colin Chapman/
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

Voky píše:. Ve sklepě se mi válí čtyři zimní pneu .
Imho na auto staré (bůhví kolik let) zimní gumy nepatří. Protože stářím (a ojetím za vyšších těplot) velmi změní (zimní) vlastnosti - k horšímu.
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
Voky
Spolujezdec

Příspěvek od Voky »

Staré jsem myslel starší než auto, z původní káry. Ne staré několik let. Tyhle za sebou mají jednu, maximálně dvě zimy s nájezdem cca 10 tisíc km.
Kavis
Mistr volantu

Příspěvek od Kavis »

Profilove cislo znamena vysku pneumatik v procentech z sirky. Takze 55% z 205 urcite neni stejnych jako 55% z 215. Proto kolo bude mit vetsi obvod, tudiz se bude tocit pomaleji a tacho bude ukazovat mene.
Bully
Řidič začátečník

Příspěvek od Bully »

Pneu se starim sama o sobe nijak rychle neznehodnoti. Nejvic trpi pusobenim vnejsich vlivu- mechanickych, UV zarenim, vlivem ruznych teplot apod. . Pokud jsou plaste dobre uskladnene, nejaky ten rok, dva, tri? preziji bez uhony.
Bully
Řidič začátečník

Příspěvek od Bully »

ctrl_j píše:Profil je hodnota relativni vuci sirce. Takze 215/55 opravdu, ale opravdu nema stejny obvod jako 205/55. Je tam rozdil 3,5 cm.
Na rafek 6.5J to pujde.
Na druhou stranu (pokud nekomu opravdu nevadi jezdit na rozmerove nevhodnych plastich) je to cca stejny rozdil, jako je mezi stejnou pneu s novym a se sjetym vzorkem. Nehlede na to, ze se i u rozmerove shodnych pneu ruznych znacek a typu jejich realna sirka behounu lisi bezne az o 20 mm (osobne uz X-krat overeno), takze se zcela jiste na chlup neshoduje ani realna vyska plaste.
BTW vlastne uz jenom rozdilne nahusteni udela u profilu pneu podobneho rozmeru klidne az desitky mm rozdilu na obvodu plaste.
ctrl_j
Letec

Příspěvek od ctrl_j »

Vsak ale ja zas nikde nepsal ze tam ty pneu nepujdou. To byla jenom reakce na to, ze kdyz je stejne profilove cislo, tak to nebude mit vliv na tacho. V jeho pripade je rozdil v obvodu 1.76 % coz je ok.
Sam mam na jednom aute mezi nejmensi a nejvetsi pneu uvedene v TP rozdil 1.9 %.
„Simplify, then add lightness.“ /Colin Chapman/
Odpovědět