Půjčili byste své auto?

Volné diskuse na libovolná témata...
Zajda
Letec

Re: Půjčili byste své auto?

Příspěvek od Zajda »

Osobně bych nechtěl mít nic společného se spolkem, co kvality řidičů posuzuje podle výpisu z buzeračního systému. Jako půjčující bych měl obavu hlavně o hygienu a mechanickou sympatii řidiče se všemi důsledky pro motor, převodovku, brzdy podvozek, pneumatiky nebo karoserii a interiér. Nevím jak bych to posuzoval, aniž bych si natáčel jeho onboardy, což je zase nepřijatelné z jiných důvodů. Jako model smluvního vztahu se mi to nezamlouvá ani trochu. Nedovedu si to představit jinak než mezi přáteli a blízkými, samozřejmě zadarmo.
《》1.5 dCi & 0.9 TCe
Volant
Spolujezdec

Příspěvek od Volant »

Tak vidím, že zde asi s nápadem nepochodím :-)

Posílám aspoň ukázku, jak funguje systém třeba ve Francii (vybral jsem přímo "starší" auta): https://en.drivy.com/car-rental/france/type/antique

Dál přikládám na ukázku pár zajímavějších kousků, které zatím majitelé na volantu předregistrovali (registrací máme po zhruba měsíci něco přes 50):

Bmw 740i 1998
BMW E36 Cabrio 320i 1994
Volvo XC 70 2.4 D5 2008
Saab 9-3 kabrio 2000
AUDI 100 C3 1985
Mercedes Benz 560 SEL 1989
Londoner
Řidič začátečník

Příspěvek od Londoner »

Aha, takze:

1. - Pujcovatel s tim pojede jako prase (jako ja kdyz se jedu projet) takze sice nenaboura, ale gumy, brzdy, podvozek, motor dostanou zabrat a jak/kde bude tohle zohledneno? Tezko predpokladat, ze kdyz si nekdo pujci M3 tak se pojede kochat.

2. - Pokud ma nekdo zajimave auto a zajima se o auta, je jen otazka casu nez se seznami se stejne postizenymi a moznosti na svezeni jsou celkem casto.

3. - opravdu si neumim prestavit jak nekdo opecovava youngtimera, uziva si ho jen o vikendech a potom ho nekomu cizimu jen tak pujci.
V8 5.0L - Lovely pussycat......sold

Poradnej ofroud LR D4!
Bully
Řidič začátečník

Příspěvek od Bully »

Obcas nekomu auto pujcim, aby si ho zkusil. Kdyz vim, jak jezdi, co uz ma zhruba za sebou a hlavne mam duveru v jeho zdravy rozum, ze pojede se slusnou rezervou a respektem.
Pujcit to nekomu, koho osobne neznam, tam by to mozna slo s nejakym presunovadlem bez jakekoli vyssi hodnoty (financni nebo citove :) ), kde bych kvuli jeho nevyuzivani potreboval pokratit naklady na nej.
northwind
Pan Řidič

Příspěvek od northwind »

Když sem byl letos v HK, tak si tam lidi auta pučujou od těch co pracují v kacelářích, prostě člověk dorazí ráno do kanclu a pak auto půjčí na celej den a oni tam s tim asi taxikařej nebo jezděj pro Uber, ale aspoň jsou tam ty auta nějak využitý. V Praze bych si to asi dokázal představit, ale ty auta nejsou těch zaměstnanců, ale firemní a to by byl určtiě problém.
pavproch
Letec

Příspěvek od pavproch »

já mám problém pučit i někomu známému, o kom vím, že není fakt dobrý/citlivý (k autu) řidič....
Nejhezčí pohled na 100vježatou je ve zpětném zrcátku.
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

To může fungovat u běžných tuctových aut. Právě u sporťáků, kabrioletů či veteránů si to nedovedu představit. Úplně nejmíň u těch veteránů, ať už old- či yountimerů. Tam totiž vzniklé škody mohou být nenahraditelné navzdory i třeba dobrému pojištění.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
Volant
Spolujezdec

Příspěvek od Volant »

Díky moc za odpovědi!

Zajímavé poznatky z poslední doby:

- lidi by si moc rádi půjčovali zajímavé, nebo praktické auta i když už jedno auto mají
- nikomu se moc nechce půjčovat své auto, když se s dotyčným o problému začneme více bavit, tak to obvykle začíná dávat větší smysl
- lidé nechtějí půjčovat auto, protože podle nich se jezdí s půjčenými auty hrozně. Když se ale zeptáme, jestli s půjčenými auty jezdí hrozně i onen člověk, odpověď bývá: "Já ne, to ti druzí"

Jinak máme kolem 70 registrovaných aut, momentálně se jedná hlavně o běžná auta a dodávky. Exotičtějších aut typu youngtimer, nebo dražší sporťák či SUV je kolem deseti.

Na stránkách momentálně zobrazujeme auta lidí, kteří mají zaplaceno klasické pojištění pro půjčování a čekáme na výsledky rozhovorů s pojišťovnou o speciálním produktu pro sdílení aut mezi lidmi.
marv
Řidič začátečník

Příspěvek od marv »

Volant píše:- lidi by si moc rádi půjčovali zajímavé, nebo praktické auta i když už jedno auto mají
To věřím. A nejlépe zadarmo, nebo za zlomek běžné ceny v půjčovně, že... ;)

Za mě by mohl fungovat jiný koncept. Udělat 5-10 kategorií aut dle segmentu a hodnoty. Když vložím své auto do projektu, zařadím se do určité kategorie a v dané kategorii se můžu s majiteli domlouvat na výměnách.

Př. Kategorie 1 - plečky a mrdky
Majitel 1 má O1 1.9 TDI 1999 kombi. Majitel 2 má Peugeot 206 CC. Majitel 2 chce o víkendu přestěhovat věci na chatu. Majitel 1 by se rád někam projel na výlet = domluví se na výměně

Kategorie 10 - sportovní/supersportovní vozy
Majitel 1 má nové Porsche 911. Majitel 2 má Maserati GranCabrio. Majitel 2 chce jet na víkend do Německa a lítat po Autobahnech. Majitel 1 by chtěl jet Stelvio s kabrioletem, protože s 911 ho už jel = domluví se na výměně

Tímto bude zajištěno, že alespoň v rámci možností to budou podobně sociálně zařazení lidé, s podobným smýšlením, chováním a zejména schopnostmi řízení.

Zkrátka svůj (imaginární) supersport bych nikdy nepůjčil nějakému ocasovi, který má 15-letou Fabii a po ročním šetření usmolil peníze na jednodenní půjčení toho mého. Mám totiž docela negativní zkušenost s kamarádem (jezdí v mainstreamu nižší střední s 1,6 dieselem), kterému jsem párkrát půjčil nějaké zajímavé auto (hot-hatch, kabrio s 450k V8 Biturbo) a pokaždé s tím jel jak utržený z řetězu, úplně na něm bylo vidět, jak v něm víří ten adrenalin, mozek vypnutý, brzda plyn nesmyslně, řadil nesmyslně, navíc bez meziplynu, auto cukalo, kolem hloučku lidí samozřejmě na plný plyn, aby všichni slyšeli... No něco strašného. Prostě podobné auta neřídí, neumí je řídit a snad by je ani řídit neměl. Možná až potom, co si koupí vlastní a naučí se.

Zejména u emocionálně silných vozů tohle bude prostě problém. U běžně produkce asi nic zásadního.

Ale tento koncept by pro Vás asi nebyl obchodně zajímavý, že ? ;)
karelpipa
Pan Řidič

Příspěvek od karelpipa »

to už hlavu a patu má mnohem víc :)
https://www.youtube.com/watch?v=i6iSAwLsApM
Moje kolo s Imprezou :))
Odpovědět