Elektromobily a vse kolem nich

Elektromobily, hybridy, alternativní paliva a vše kolem emisí nebo spotřeby paliva.
Odpovědět
honziss
Letec

Re: Elektromobily a vse kolem nich

Příspěvek od honziss »

jerry píše:Souhlas, jako ty poznáš smog z Polska, ani tam nemusíš jezdit, tak já poznám i se zavázanýma očima, že jsem z Bavor zase doma :D To není o obdivu ke germánství, to je o tom, jak si sereme do vlastního hnízda. A elektromobily to nespasí. Úplně by stačilo, kdyby fakt fungovalo měření emisí ve smyslu padni komu padni ;)
Za to ze to nekde smrdi a jinde ne nemuzou osobni auta, ale spis prumysl a na vesnicich topeni pevnymi palivy. Na chalupe mame souseda, ktery separuje palivo do kamen na skladce (prej vybira jen drevo)... Kazdopadne to co on vypusti z komina za 3 dny, tak neda osobni diesel ani za celou svoji zivotnost :/

Kdyby existovala stejne tvrda regulace u dalsich zdroju znecisteni jako v automotive, tak to by nam bylo hej :)
R4...258k
R3...261k
EV...264k
jerry
Letec

Příspěvek od jerry »

Mně to povídej, bydlím kousek od čtvrti předválečných domků a v zimě peklo. A o průmyslu ani nemluvě, hlavně na severní Moravě. Na druhou stranu i špatná kvalita vozového parku u nás čistotě vzduchu neprospěje. Tady se scházíme ti, co máme auta rádi a podle toho o ně pečujeme. Proto v žádném případě neobviňuju za smog dobře seřízená auta. Ale koukni se kolem sebe, co lidi provozujou. Motory vyběhaný, co žerou víc oleje než benzinu či nafty, katalyzátory v háji, lejou do toho, co hoří. Těm nejde o radost z jízdy. A to ještě někteří milovníci nafty z těch novějších vytloukají DPF filtry.
„Přidej výkon a budeš rychlý na rovinkách. Ale uber hmotnost a budeš rychlý všude.“ Colin Chapman.
ctrl_j
Letec

Příspěvek od ctrl_j »

Tak sem si prave precetl rozhovor s dementem co se zivi odstranovanim DPF a aby byl z obliga, tak operuje s textem ze vuz lze pak uzit jen na sport. ucely. A zprisneni kontrol na STK vyresil zavedenim nove sluzby zapujcka DPF pro ucely STK.
„Simplify, then add lightness.“ /Colin Chapman/
Josef
Pan Řidič

Příspěvek od Josef »

Tak jsem si ověřil, že rekuperace v Tesle S se nezobrazí na ukazateli předpokl. dojezdu, ale zpomalí se odečet kilometrů (např. po ujetí 2,5km ubyde na ukazateli 1km) tak, jako u zde uváděného BMW.

Jezdil jsem s Tesla S P85D s výkonem 539k a 967Nm, musím říci, že je to opravdu zážitek. Ve městě při rozumné jízdě je spotřeba kolem 180Wh/km, na dálnici při 130km/h to je 220Wh/km vše při teplotě 2°C převážně v dešti. Reaálně je možné zajet Praha-Brno-Praha s 30 minutovou přestávkou na oběd a nabíjením za cca 4,5 hodiny s dodržením povolené rychlosti.

Model 3 v základu odhadují novináři, že by měl mít 44kW baterie a měl by vážit cca 1450kg a výkon 190k. Druhý model 66kW, dojezd 500km a výkon 280k.
ctrl_j
Letec

Příspěvek od ctrl_j »

Pha-Brno se da pri trose dobre vule dat na jeden zatah - https://pbs.twimg.com/media/B3Eg-47IMAAOcRg.jpg

Ted koukam na plan stavby superchargeru a krom jiz znameho prazskeho ma pobliz D1 vzniknout dalsi pred Brnem a Ostravou.
tsla-2016.jpg
Josef
Pan Řidič

Příspěvek od Josef »

Hodně záleží na kondici baterií, počasí, stavu silnice, stylu jízdy apod. V Německu a Rakousku mám běžně spotřebu o 10% nižší než u nás (palivo + silnice). Podle zkušeností uživatelů je po dvou letech a nájezdu kolem 60-80 tis. o 5% nižší kapacita baterií. Jen to odhaduju, auto v které jsme seděl je 2 roky staré, nájezd 65 tis., takže kapacita bude 80,7kW a to podle mě na 400km nedá určitě (90kW model bude lepší). Až bude supercharger, pak stačí 10 minut nabíjení (25% kapacity). Ve velkém městě při tom popojíždění to vydrží opravdu hodně dlouho, já vždycky skřípu zuby, když vidím na svém autě spotřebu (studený motor) 14l/100km než se vykodrcám z centra a to je diesel :)
Obecně, Tesla bude fajn pro příměstské oblasti, ježdění do 100km denně, použitelné to bude i s nájezdem vyšším, ale to bych preferoval nabíjení doma s bezdrátovou nabíječkou, prostě nula starostí, večer zaparkuješ a ráno "plná nádrž". Pro 100% jistotu záložní zdroj na 25% kapacity (v případě výpadku elektřiny).

Co by Tesla měla ještě vylepšit je vedení bezp. pásů (chybí regulace výšky uchycení) a udělat lépe sedačky (na můj vkus jsou až moc sportování) a nebo nabízet nějaký výběr mezi sport a komfort. Jinak jsem tam v zásadě nenašel nic, co by mi zásadně vadilo, jsou tam nějaké maličkosti, ale jsem už moc rozmazlenej.
Josef
Pan Řidič

Příspěvek od Josef »

Kdyby někdo chtěl lepší Google mapu nabíjecích stanic než je na hybrid.cz.
ctrl_j
Letec

Příspěvek od ctrl_j »

Ciste informacne: ukladam si tu mapu obcas do offline zalohy, posledni k 15/10/2015 mela 200 zaznamu, ted jich je 252.
Josef
Pan Řidič

Příspěvek od Josef »

Tak počet nabíječek bude narůstat, odhady jsou, že v roce 2040 bude už polovina aut jezdit na alternativní pohon, víceméně začnou převažovat elektromotory a baterie pro ukládání energie (těch způsobů může být mnoho).Naftová loby pomalu končí, to je všem výrobcům aut už dnes jasné a hybridní auta jsou jenom takový krok stranou (úlitba bohům).
blah
Pan Řidič

Příspěvek od blah »

A co rikaji odhady o zdroji energie pro ty vsechny elektromobily? To budeme muset postavit jeste hodne ekologickych uhelnych elektraren.. ;)
Odpovědět