ne, pocita jej z rezervy.DoubleSix píše:Tak co chytrá hlavo, ukazuje BMW na tachometru průměr rychlostí všech 4 kol nebo ne? Ať tedy neskáčeme od A do Z.DoubleSix píše:Jinak pochybuji, že ti tachometr BMW ukazuje průměrnou rychlost ze snímačů 4 kol
ESP - opravdový pomocník?
Moderátor: řidičBOB
Re: ESP - opravdový pomocník?
G-senzor je součástí jednotky ESP (je schovaný přímo v té krabiččce)goes píše:ESP nema vlastni G-senzor, samozrejme ze jej potrebuje.
v jake krabicce zase? ESP je v podstate software, ktery vyhodnocuje udaje ziskane z potrebnych cidel a davajic ukoly v podstate brzdovemu okruhu aby pribrzdil jedno ze dvou kol, ktere ovlada.
a jeste nez spustis zase vyhybku dodam predem - ESP krabicku ma, ovsem ne svoji, sdili ji napr. s ABS, takze ta krabicka by tam byla i kdyby tam ESP nebylo a ano v jizni americe, kde se delaji auta bez ABS, tam by ta krabicka nebyla, uznavam.
a jeste nez spustis zase vyhybku dodam predem - ESP krabicku ma, ovsem ne svoji, sdili ji napr. s ABS, takze ta krabicka by tam byla i kdyby tam ESP nebylo a ano v jizni americe, kde se delaji auta bez ABS, tam by ta krabicka nebyla, uznavam.
Dle ověřených informací měření rychlosti vozu se počítá z otáček motoru (jak pro tachometr, tak i dost často pro ESP jako kontrola k datům z kol). Toliko info od lidí, co zkouší auta. Tady se s tebou hádat nebudu, toto není moje parketa a prodávám informaci tak, jak jsem koupil. (některé automobilky používají senzory ABS v kolech vlečené nápravy (nevím jak to dělají pro 4x4), případně otáčky na výstupu převodovky)goes píše:ne, pocita jej z rezervy.DoubleSix píše:Tak co chytrá hlavo, ukazuje BMW na tachometru průměr rychlostí všech 4 kol nebo ne? Ať tedy neskáčeme od A do Z.DoubleSix píše:Jinak pochybuji, že ti tachometr BMW ukazuje průměrnou rychlost ze snímačů 4 kol
Ano, je to hliníková krabice, ve které je pro ABS 8 ventilů, pro ESP 12. Na ní je přidělaná taková plastová krabice, ve které jsou obvody a počítač a senzory. To je to, co mám na mysli. Pokud tam není ESP, není G-senzor a ty další 4 ventily a spousty dalšího SW.goes píše:v jake krabicce zase? ESP je v podstate software, ktery vyhodnocuje udaje ziskane z potrebnych cidel a davajic ukoly v podstate brzdovemu okruhu aby pribrzdil jedno ze dvou kol, ktere ovlada.
ESP není jenom SW.
První krůček k úspěchugoes píše: a ano v jizni americe, kde se delaji auta bez ABS, tam by ta krabicka nebyla, uznavam.
Přestože mají airbagy, tak není ABS a funguje to
cece koukam do schematu RJ pro ABS-ESP rpo BMW i VW a nikde tam nevidim to, co popisujes...
Teď jsem to hledal u sebe v dokumentech a máš pravdu, Yaw Rate senzor a Lateral Acceleration senzor by se měl nacházet někde v prostoru posádky vozidla. Pán, co mi sděloval informace buď nemluvil pravdu, nebo mluvil o nastupující generaci ESP . To si s ním ještě vyřídím ESP si z něho tahá info přes CAN, stejně jako si bere data o motoru, opotřebení obložení, hladiny brudové kapaliny v nádržce, rychlosti vozidla, napětí akumulátoru, ....goes píše:cece koukam do schematu RJ pro ABS-ESP rpo BMW i VW a nikde tam nevidim to, co popisujes...
no vidis a pak ze nemam pravdu
Někdy jo, někdy negoes píše:no vidis a pak ze nemam pravdu
Třeba ESP není SW, je to SW + 4 ventily v krabičce navíc
BTW o co jsme se to vlastně přeli na začátku? Musím se podívat, už je to hodně stránek zpátky
Jo, už to vím, přeprogramování SW řídící jednotky ESP