ESP - opravdový pomocník?
Moderátor: řidičBOB
Re: ESP - opravdový pomocník?
ale to, ze pracuje podvedomi je jiste normalni a urcite pracuje i u tebe a jinych. jde o tu miru sazeni na tu techniku a tam uz s tebou nesouhlasim. Ono taky kdyz jedu o vikendem autem co ma akorat posilovac na brzdach a jinak nic, taky jedu jinak, uz proto, ze vim, ez kdyz na to budu potrebovat zadupnout na brdach, tak se mi samo nebude rovnat ala abs a pokud bude pulka auta pred zatackou na sterku, pujdu do smyku. Kdyz jedu pres tyden, tak toto az tolik neresim, protoze vim, jak se to auto bude chovat a vim, ze ta odchylka od smeru bude minimalni a lehce korigovatelna. Ale urcite nejedu tak, ze si rikam - jo bejby mas abs, to je v klidu, to muzes zadupnout v zatacce a vykrouzis oblouk. a to je to kde jsme v rozporu.
Neznam proste nikoho, kdo na to nejak sazi, kdo jede zasadne jinak, resp. ti lidi jezdi jako by nemeli ten system, kdyz jim ho vypnes a vi o tom, pojedou jeste o krok pomaleji a bezpecneji. Urcite nejedou nad hranici toho, co jim auto bez toho systemu uz neumozni.
Neznam proste nikoho, kdo na to nejak sazi, kdo jede zasadne jinak, resp. ti lidi jezdi jako by nemeli ten system, kdyz jim ho vypnes a vi o tom, pojedou jeste o krok pomaleji a bezpecneji. Urcite nejedou nad hranici toho, co jim auto bez toho systemu uz neumozni.
proste kdyz sem si pred deseti lety kupoval pocitac, taky musel byt clovek napul IT odbornik, protoze nastavit to, poskaldat zprovozni cokoli bylo casto prace na dny. emulace sound blasteru, pc speaktru, pridavani novych komponentu to byl neskutecny horor. A dnes, prijdes, koupis, pichnes do slotu a jede to. A o tom ja mluvim. Nekdo by mel rad porad to vrtani se v tom apod. ja proste ne a verim, ez vetsina uzivatelu PC oceni to, ze je vsechno PaP a nemusi vedet jak to funguje na pozadi, proste zapnout a pracuji.
V tomto ohledu máš pravdu. Aerodynamický hluk a směrová stabilita tě tenkrát upozorňovaly na to, že si na maximu možností danného auta. Naše Š1000MB ani vyšší rychlost jak 12O neuměla.mmira píše:po presednuti do Zigula jsem mel v 90 pocit, ze letim malem nadzvukovou rychlosti. tohle je presne to, co jsem minil tim, ze stara auta stale cloveku davaji najevo, ze se neco deje.
Dnes je hluk minimální a směrová stabilita dobrá, proto si troufneš na vyšší rychlost a i auta těmi vyššími rychlostmi jezdí.
Kdybys udělal anketa mezi lidmi, tak věřím tomu, že hodně lidí ani nebude vědět, jestli v autě ESP mají a ještě méně jich bude vědět, co to ESP dělá.
ono je otazkou i to, zda to same nedelaji i dnesni auta,j en to maximum neni pri 60 kmh, ale pri 200 kmh.DoubleSix píše:V tomto ohledu máš pravdu. Aerodynamický hluk a směrová stabilita tě tenkrát upozorňovaly na to, že si na maximu možností danného auta. Naše Š1000MB ani vyšší rychlost jak 12O neuměla.mmira píše:po presednuti do Zigula jsem mel v 90 pocit, ze letim malem nadzvukovou rychlosti. tohle je presne to, co jsem minil tim, ze stara auta stale cloveku davaji najevo, ze se neco deje.
Dnes je hluk minimální a směrová stabilita dobrá, proto si troufneš na vyšší rychlost a i auta těmi vyššími rychlostmi jezdí.
Kdybys udělal anketa mezi lidmi, tak věřím tomu, že hodně lidí ani nebude vědět, jestli v autě ESP mají a ještě méně jich bude vědět, co to ESP dělá.
goes: tvuj problem je, ze se na vse divas svyma ocima a v tom jsi jak pavel, kteremu to vycitas. ja na elektroniku taky samozrejme nespoleham, jsem si vedom jejich limitu. ale opakuji, znam lidi, kteri na ni spolehaji a soucasne si myslim, ze jich bude vice a vice. a autovyrobci si toho jsou vedomi a prizpusobuji se tomu. zrovna v patek jsem cely den sedel na jednani s lidmi s toyoty, kde se resil novy testovaci sytem pro jejich vyvojove oddeleni. a neustale padaly z jejich strany pripominky na tema upozornovani operatora na to ci ono. vcetne toho, ze nestaci zobrazit graf, ze ktereho jde pri trose zkusenosti zcela jasne videt, co je spatne. ne, oni chteji, aby jim ten system sam rekl, co je spatne. je pak jasne, ze jestlize toto vyzaduji po nas, bude pro ne samozrejme, ze to poskytnou i svemu zakaznikovi.
drive proste clovek pred odjezdem (obcas) obesel auto a zkontroloval, jestli mu vse sviti, dnes spoleha na to, ze mu jeho palubni pocitac vyhodi chybu a rekne mu to.
a to s tim pocitacem taky neni pravda. kolem prodeju pocitacu jsem se dlouho motal a stacilo, aby si clovek koupil hotovou sestavu s odladenym OS a nemusel nic resit. to slo stejne tehdy jako dnes. a naopak, i dnes neustale resim nejake problemy s PC. to je ale na jinou diskuzi.
drive proste clovek pred odjezdem (obcas) obesel auto a zkontroloval, jestli mu vse sviti, dnes spoleha na to, ze mu jeho palubni pocitac vyhodi chybu a rekne mu to.
a to s tim pocitacem taky neni pravda. kolem prodeju pocitacu jsem se dlouho motal a stacilo, aby si clovek koupil hotovou sestavu s odladenym OS a nemusel nic resit. to slo stejne tehdy jako dnes. a naopak, i dnes neustale resim nejake problemy s PC. to je ale na jinou diskuzi.
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
takze znas lidi, co jsou vnitrne presvedceni o tom, ze kdyz maji ESP muzou najet do zatacky 200 a ono je z toho vytahne led-neled, rychlost-nerychost, zatacka-nezatacka? ja takove fanatiky vazne neznam. To, ze se do urcite miry vsichni splehavem na ruzne systemy to ano, ale takove extremy vazne ne. Proste spolehame se na vyvoj o tom to prece je ne? Jen nekde ti to vadi a nekde ne. Nicmene i presto, ze pocitac ti checkne system a nahlasi chyby, nikdo ti nebrani, aby sis to auto neprosel i dnes kolem dokola, nezmeril olej, kapaliny, nezkoukl zarovky apod.
s tim pocitacem je to takove polovicni jak rikas. pamatuji, za dob co jsme mel prvni AMD 166 MHz a pentaka II apod. jak jsem museli pred kazdou hrou spuostet napr. soubor, kde se musela konfigurovat zvukovka apod. to byly porody, protoez kompaktibilni byl jen soudblaster a ostatni meli problemy apod. samo sestava sla koupit tehdy i dnes, akorat zapojeni nebylo tak komfortni pokud si clovek neco dokoupil
s tim pocitacem je to takove polovicni jak rikas. pamatuji, za dob co jsme mel prvni AMD 166 MHz a pentaka II apod. jak jsem museli pred kazdou hrou spuostet napr. soubor, kde se musela konfigurovat zvukovka apod. to byly porody, protoez kompaktibilni byl jen soudblaster a ostatni meli problemy apod. samo sestava sla koupit tehdy i dnes, akorat zapojeni nebylo tak komfortni pokud si clovek neco dokoupil
Ano, budou lidé, co na ESP spoléhají. Ale já si myslím, že jich bude méně. Skoro bych řekl, že drtivá většina řidičů ve věko 40+ na ESP nespoléhá.mmira píše: znam lidi, kteri na ni spolehaji a soucasne si myslim, ze jich bude vice a vice.
U mladých to bude spíš obráceně. Ti si myslí, že pneu Dunlop, ESP a motor BMW (případně AWD od Subaru) je vytáhne ze všech problémů.
To máš pravdu. Mě zrovna včera přišlo, že směrová stabilita P5008 při 145 a plném naložení není nijak skvělá. Proto jsem se ani o rychlejší jízdu nepokoušel. Zlatý C-Max, ten sedí jak přikovanej i při 180goes píše:ono je otazkou i to, zda to same nedelaji i dnesni auta,j en to maximum neni pri 60 kmh, ale pri 200 kmh.
tomu verim, len mam pocit ze uz nam nepatri buducnost...DoubleSix píše:Ano, budou lidé, co na ESP spoléhají. Ale já si myslím, že jich bude méně. Skoro bych řekl, že drtivá většina řidičů ve věko 40+ na ESP nespoléhá.
tak takych poznam viac nez dost, vlastne vecsina uspresnych mladych managerov ktory si zarobili na lepsie auto takto jazdi. Oni uz nemaju potrebu auto ovladat im sluzi len na fetis ich postavenia.goes píše:takze znas lidi, co jsou vnitrne presvedceni o tom, ze kdyz maji ESP muzou najet do zatacky 200 a ono je z toho vytahne led-neled, rychlost-nerychost, zatacka-nezatacka?
Spaste svet od ľudí ktorý ho chcú spasiť
merline ty mas kolem sebe obecne zajimave veci, na sraz dojedes rezavou astrou s kopou vymluv, vsichni tvi znami bydli v tatrach a jezdi denne stovky kilometru tak uvari haldex, vsichni manazeri kolem tebe maji tento pocit apod. nekde bude asi problem...