ESP - opravdový pomocník?

Zážitky, zkušenosti, srazy, upozornění na nebezpečná místa i dotěrnou policii.

Moderátor: řidičBOB

Odpovědět
Bond007
Economy Run Master

Re: ESP - opravdový pomocník?

Příspěvek od Bond007 »

Weeper píše:Přidávám se k většině. Opravdu hodně lidí spoléhá na systémy. Běžný člověk přesednout z moderního auta s ESP, ABS bla bla bla do něčeho starýho, co nemá ani posilovač, tak by se hodně divil a jel by hodně jinak. A myslim, že přirovnání dobrý sluha, ale zlý pán je trefné ;-)
njn, jenze casem vetssina lidi zjisti ze ono se da jezdit i bez toho... driv se taky nepouzivaly bezpecnostni pasy, autosedacky, kondomy, cyklisticky helmy atd atd... a stejne je lidi 6+ miliard...
BMW ///M3 competition
Mini Cooper JCW
mmira
Moderátor

Příspěvek od mmira »

Weeper píše:Přidávám se k většině. Opravdu hodně lidí spoléhá na systémy. Běžný člověk přesednout z moderního auta s ESP, ABS bla bla bla do něčeho starýho, co nemá ani posilovač, tak by se hodně divil a jel by hodně jinak.
jezdit jsem se ucil v zigulu a delal jsem s nim docela psi kusy. tedy s ohledem na to, ze to nebrzdilo, pretacive to bylo jak svina atd. po letech jsem se s nim svezl preloni a pri 90 jsem mel pocit, ze se nevejdu na cestu.
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
beaumont
Letec

Příspěvek od beaumont »

Já ESP ve svém autě nemám a docela rád bych měl, ovšem pokud by šlo vypnout. Souhlasím s goesem, že pokud se člověk zrovna 100% nevěnuje řízení, je unavený, myslí na něco jiného atd., ESP ho může ochránit od průšvihu. Zadokolku bez ESP bych si na běžné každodenní ježdění nekoupil.

Když si na nějakou dlouhou cestu půjčuju jiné auto, které ESP má, tak jsem za něj rád. A protože to je vysoký naftový kombík, nikdy jsem neměl potřebu u něj ESP vypnout a taky mi v tom autě zatím nikdy nezasahovalo.

Na druhou stranu opravdu dobrý (tj. o dost lepší než já) a zcela soustředěný řidič ESP nepotřebuje, v 90% případů to zvládne sám a stejně dobře - což neznamená stejným způsobem, ale se stejným výsledkem.

A pokud jde o vzorek řidičů z mého okolí, tak přinejmenším polovina vůbec netuší co to je ESP a jestli ho v autě mají. A z té druhé poloviny si ho ještě velká část plete s ASR.
Italská auta jsou nespolehlivá, KSČM je demokratická strana, člověk způsobuje globální oteplování a stroje těžší vzduchu nikdy nemohou létat! ;-)
Bond007
Economy Run Master

Příspěvek od Bond007 »

beaumont: takze se da rict ze na ESP slopehas... ja to delam podobne, samozrejme pokud specham na zesnazene okresce nebo dalnici, z casti se sveruji do "ruk" ESP...ale zaroven pokud si ESP vypnu, tak si vsechny dozatim prozite situace dokazu vyresit sam..a casto se mi i stalo ze po tom, co jsem vypnul ESP, kdy mi na zasnezene situace hystericky blikala kontrolka a auto se skubalo v krecich, jsme zjistil ze bez ESP je cesta mnohem klidnejsi a par drobnych kontra zcela vyvazi jeho fci
BMW ///M3 competition
Mini Cooper JCW
beaumont
Letec

Příspěvek od beaumont »

Batman: Nespoléhám, já ho v autě nemám ;) Alfa si dávala s ESP docela načas a do GTV ho nedávali nikdy. ESP je jen v tom kombíku, co si občas půjčím, ale v tom nikdy nejezdím "na hraně", taky se na to nehodí.
Italská auta jsou nespolehlivá, KSČM je demokratická strana, člověk způsobuje globální oteplování a stroje těžší vzduchu nikdy nemohou létat! ;-)
Bond007
Economy Run Master

Příspěvek od Bond007 »

beaumont: nesmis byt uskoprsy, ja ted jezdil tri dny LR Defender..a s tims enehodi jezdit vubec,....ale kdyz s tim beres zatacku, dve kola ve vzduchu..ma to svoje kouzlo :D
BMW ///M3 competition
Mini Cooper JCW
beaumont
Letec

Příspěvek od beaumont »

No jo, trvalý AWD, to se ti to řádí :D
pjanda
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pjanda »

Batman píše:...cyklisticky helmy...
;))

K tematu: Dnes uz existuje generace ridicu, kteri ne snad na ESP spolehaji, to je slabe slovo, oni auto ovladaji podle toho, ze tam takovy system je. Vubec nevi, kde je skutecna hranice moznosti v zatacce, kde je hranic prokluzu kol atp., vse delaji tak jak jim ESP dovoli. S autem bez ESP pak nejsou schopni jet tak rychle, chybi jim "kus auta" na to to delat.

Pro ostre jezdeni je to jasne, takhle se jezdit neda, bezna ESP nedovoli skutecnou hranici ani okusit, natoz ji dosahnout.

Ale uz vidim jak prijdou lide co reknou, ze ESP je dnes soucasti auta jako synchrony v prevodovce a pouzivat ho pro beznou rychlou jizdu je jen moderni pristup k rizeni atd. I tak se to da vnimat, ale kazdy takovy se tim dava na milost a nemilost elektronice, ktera neni neomylna. To clovek sice take neni, presto muze v konkretni situaci prihlednout k vice faktorum a vyresit ji lepe...
Milovník starých pořádků.
Skanz3n
mmira
Moderátor

Příspěvek od mmira »

beau: uz na zacatku jsem psal, ze je prima mit ESP, kdyz je clovek unaveny popr ne uplne soustredeny. zvlaste v kombinaci s nejakym marasem na silnicich. o tom zadna.

jeste jsem si vzpomnel na jednu perlicku, kterou jsem zaslechl tady na severu. oni tedy Danove maji obecne chladny vztah k zimnim gumam, castecne dany tim, ze tu az do minule a letosni zimy asi tak 20 let nebyl poradne snih, ale prohlaseni, ze auto ma TC a ESP a proto tedy zimni gumy nepotrebuje, me ponekud zarazilo. tohle presvedceni borcovi trvalo do lonske zimy, kdy pri nejake kalamite poslal svou zanovni Astru to pangejtu. letos uz zimni mel. ale pochybuju, ze na svem nazoru ohledne ESP neco zmenil. ted si predpokladam mysli, ze kombinace ESP a zimnich gum je neporazitelna.
Autoforum.cz
V12 + H6 + V6d + R6t + R4t + R4t + R4 + R4 na dvou
R.F.
Autoškolák

Příspěvek od R.F. »

Souhlasim s batmanem ze za jistych okolnosti muze jizda s ESP obtezovat, auto nejede plynule a kontrolka blika, cimz vyvolava pocit ze jde o jizdu na hrane. Kdyz ale clovek najde odvahu a vypne to, zjisti ze to jde mnohem plynuleji i rychleji:)
Odpovědět