Baterie/alternator/???

Volné diskuse na libovolná témata...
peekok
Spolujezdec

Baterie/alternator/???

Příspěvek od peekok »

Před týdnem mi začali pomalu jezdit stěrače, někdy se dokonce zastavili uprostřed čelního skla, myslel jsem že odešel motorek a plánoval jsem opravu. Včera se mi bohužel stalo, že jsem ve městě na cca 30min zastavil motor a poslouchal rádio (s vypnutým zapalováním). Po půl hodině se po otočení klíčkem rozsvítila palubka, radio apod. ale nešlo nastartovat (po otočení ke startování vše zhaslo, včetně radia které po mě chtělo PIN), po par pokusech jsme naštěstí byl roztlačen a dojel jsem domů. Cestou domů jsem ujel cca 40 kilometrů a čekal jsem že se baterie dobije. Dnes bohužel auto znovu nešlo nastartovat, nešlo ani odemknout auto dálkáčem, a budíky svítily slabě. Baterie se buď nedobíjí (alternátor) a postupně se vybíjela až se úplně vybila (přes noc se vybila úplně), nebo baterie je u konce svého života a prostě blbne. Baterie je minimálně 4 roky v provozu (možná dýl).

Takže se ptám, mám zkusit jinou baterku, nebo to bude alternátor. Má s tímto někdo zkušenost.
Auto superb I.
oxik
Letec

Re: Baterie/alternator/???

Příspěvek od oxik »

1. roztlačování autu moc dobře nedělá
2. za 40km se baterka rozhodně pořádně nedobije
3. kdyby byl v hajzlu altík, pravděpodobně by se ti vybila i za jízdy a to bys předpokládám poznal.. ale může dobíjet špatně(málo), vezmi multimetr a změř kolik dává, nebo to nech někoho udělat

Další možností je dobít baterku a podrobit jí zátěžáku, ale jestli už je starší (5let a více), koupil bych novou, v superbu není předpokládám nijak velká a drahá :)

PS: ještě zkontroluj, jestli jsou dobře utažený svorky a nejsou třeba zoxidovaný
GeneHawkins
Letec

Příspěvek od GeneHawkins »

Roztlačování autu, pokud se nepouští prudce spojka na jedničku nebo dvojku, nevadí.
Pokud by bylo dobíjení a baterka v pořádku, za 40 km se dostatečně nabije. Možná ne na 100 %, ale rozhodně by mělo být po problému.
Může to být samozřejmě baterka, ale já bych si tipl na to dobíjení.
Jasně, měřit, bez toho je to věštění z křišťálové koule.
oxik
Letec

Příspěvek od oxik »

Příklad z praxe.. první zima, baterka v neznámém stavu, parkoviště u tesca.. ani ťuk.. takže jump start a 35km svižné jízdy s povypínanou veškerou výbavou. Druhý den ráno 1. start delší, 2. start skoro nic.. baterka v hajzlu.. několik hodin ponechaná v nabíječce a funguje do teď bez problému (už to jsou asi 2 roky?). Altík dobíjel a dobíjí dostatečně.
GeneHawkins
Letec

Jsou věci mezi nebem a zemí. Svorky.
Běžně stačí 5-7 km, a auto startuje bez problému.
peekok
Spolujezdec

Příspěvek od peekok »

Modlím se aby to byla baterie. Zítra změřím a uvidíme. Dobíjení by fungovat mělo, po těch 40-ti kilometrech nastartovat normálně šlo, před 40-ti se starter ani nepohnul, jen zhaslo všechno v autě, radio chtělo PIN. Jedině že by alternátor dobíjel málo, je to možné?
oxik
Letec

Příspěvek od oxik »

Jo, není problém, jen by to chtělo před zimou takhle vyšťavenou baterku pořádně oživit a na to prostě 40km nestačí a bude nejlepší jí nechat přes noc v nabíječce. Já si tou svojí taky nejsem jistý, audio a hydrokufr jí vymlátí za chvíli a auto pak nechce točit ani startérem, takže nepojízdné.. proto mi zítra přijde nová 110Ah a neřeším, chci mít jistotu, že mě to nikde nenechá
GeneHawkins
Letec

peekok píše:Modlím se aby to byla baterie. Zítra změřím a uvidíme. Dobíjení by fungovat mělo, po těch 40-ti kilometrech nastartovat normálně šlo, před 40-ti se starter ani nepohnul, jen zhaslo všechno v autě, radio chtělo PIN. Jedině že by alternátor dobíjel málo, je to možné?
Je.
KDB
Mistr volantu

Příspěvek od KDB »

Je-li baterie dobrá a dobíjení v pořádku, tak i do mrtva vybitá baterie (mrtvé i kontrolky) po nahození přes kabely a ujetí 10-15km se vzpamatuje natolik, aby zvládla několik normálních startů. Na běžnou úroveň se dostane se dostane po 150-200km.
Máš-li baterii starší než 4 roky, kup novou.
MG - radost až na kost.
peekok
Spolujezdec

Příspěvek od peekok »

Po výměně aku vše jak má být, po 2 dnech jsem meril a baterka nabita takze alternator v pohode. Myslíte že má cenu starou baterku dolívat a nabíjet? Jako provizorku např.
Odpovědět